Gooder píše:
Děkuju Taboo za vysvětlení

Snažil jsem se zjistit, k čemu tam tahle větev je, ale tohle slyším prvně ono celkově jsem moc informací k tomu nenašel.
Ja to myslel tak, ze by jsi na to mel jit uplne jinak

- aby ten system skutecne pracoval, tak, jak ma. Nejdrive musis ten system rozdelit do dvou samostatnych vetvi, tak, aby za vsech okolnosti dochazelo jak k efektivni evakuaci klikove skrine, tak k efektivni separaci oleje.
Tvuj motor ma velkou vyhodu v tom, ze ma uz primo od vyroby vystup primo z klikove hridele (pres oil filter housing), kde by bylo nejvhodnejsi pouzit jednoduchy oil separator umisteny vhodne na bloku tak, aby byl neustale zahrivan (a nesrazela se v nem vodni kondenzace). Vem si priklad z mnoha motoru (napriklad Honda), ktere maji separatory oleje umisteny na jejich blocich uz primo od vyroby. Ten separator oleje neni nic jineho, nez jednoduchy labyrint vysokeho prutoku a nizke restrikce, mezi jehoz castecnymi prepazkami smes olejove mlhy a blow-by (nekolikrat) klikati ne ceste ven, pri cemz dochazi na jeho prepazkach k castecnemu odparu vodni kondenzace (k cemuz je zapotrebi mit ten separator vyrobeny z kovu a umistit ho primo na blok k dosazeni co nejvyssi teploty) a zkapalneni oleje, ktery je pote navracen zpet do klikove skrine. Vystup toho separatoru pote ved pres PCV ventil do intake manifoldu. K dodatecne filtraci se da pouzit uzavrena OCC umistena budo mezi separator oleje a PCV ventil, anebo PCV ventil a intake manifold. To je ta prvni nezavisla vetev.
Ta druha vetev jde pote z vika ventilu pres odvetranou OCC do saciho potrubi (mezi air filter a vstup turba). V konidici, kdy je PCV ventil otevreny a blow-by je pres nej po separaci oleje nasavan do motoru, ta druha vetev privadi do klikove skrine pres viko ventilu cerstvy vzduch. V kondici, kdy je PCV ventil zavreny ( = pod tlakem turba) a k evakuaci klikove skrine pres nej (a separator oleje) do intake manifoldu nedochazi, tak k ni dochazi pres viko ventilu (ktere ma ve vetsine pripadu svuj vlastni separator oleje v podobe "baffles" [prepazek] zabudovanych primo v nem). Na tomto miste je vyhodnejsi pouzit odvetranou OCC, kterou se da regulovat podtlak na vystupu vika ventilu (k dosazeni jak potrebne efektivni evakuaci klikove skrine, tak urovne koncentrace oleje v odsavane smesi). Odvetrani teto OCC pote zarucuje, ze ten system neni pod tlakem turba nikdy plne uzavren a blow-by ma vzdy kam jit (do atmosfery) pokud je kapacita vstupu na sacim potrubi (pred turbem) na maximu. Vedeni z vystupu te odvetrane OCC do saciho potrubi neni bezprostredne nutne, ale zvysuje rozdil tlaku a ucinost evakuace klikove skrine a je ho potreba dobre dimenzovat tak, aby pri nejvyssim tlaku turba nedochazelo k nasavani oleje z OCC do saciho potrubi. Vhodnym resenim je umisteni nastavitelneho (treba jehloveho) ventilu mezi vystup te OCC a vstup saciho potrubi a regulovat prutok tak, aby bylo dosazeno co nevyssiho podtlaku bez zbytecneho nasavani oleje (ktery by pote skoncil v intercooleru a jeho potrubi). Pokud dochazi k dobremu oddeleni oleje uz v separatoru vika ventilu, tak ani te odvetrane OCC neni zapotrebi a stejne tak, pokud je vystup vika ventilu spravne dimenzovan, tak neni zapotrebi jeho odvetravani do atmosfery - coz (v obou pripadech) je pripad tovarniho systemu, ktery byva vetsinou velice presne dimenzovan vzhledem k tovarnimu tlaku turba a nasledovne mnozstvi blow-by.
Ty upravy, ktere tady popisuji, jsou proste nutne vetsinou jen pri zvyseni tovarniho mnozstvi blow-by, ke kteremu dochazi zvysenim dynamicke komprese a nasledovnem zvyseni tlaku ve valcich (at uz zvysenim kompresniho pomeru, dodatecnym preplnovanim, zvysenim tovarniho tlaku turba, pouzitim N2O, etc.). Proste pri kazdem zvyseni vykonu motoru se da ocekavat zvysene mnozstvi blow-by (pokud soucasne neni dosazeno zvysene tesnosti pistnich krouzku). V pripade tovarniho motoru ma pouziti OCC smysl pouze tehdy, pokud dochazi k nasavani olejove mlhy budto (pres PCV ventil) do intake manifoldu anebo z vika ventilu do saciho potrubi (coz je ale vetsinou indikaci budto omezene funkce PCV ventilu anebo zaneseneho a neucineho separatoru oleje [mnohe pouzivaji vsemozne filtry, ktere se za leta zanaseji a take tesneni, ktere teplotou tvrdnou a postupne se rozpadnou]).