Jelikož se nám ochlazuje, dovolím si Vám doporučit tuto variantu topení, váhal jsem už loni, ale vzhledem k vysoké pořizovací ceně jsem se pro to rozhodl až letos, po x nabídkách na krby s výměníkem atd, jsem se rozhodl pro ekologickou a čistou variantu, jedná se o tepelné čerpadlo VZDUCH/VZDUCH Inverter od firmy TOSHIBA, v létě jsem ji hodně používal coby klimatizaci, ale hlavní účel má plnit teď v zimě, zvolil jsem dražší variantu- parapetní, a to z důvodu toho, že je lepší když teplý vzduch fouká od podlahy, zamezí se tak přetopenému vršku místnosti a chladné podlaze. Výkon je neuvěřitelný, za 1,5kw spotřebované energie vyrobí přes 4kw tepla
. V praxi ji teď používám 24hod denně, v místnosti stabilně 24C se spotřebou 4kw/24hod ( 12kč). I při -15 má učinnost 80% a funguje až do -20C. Samozřejmě je jasné, že tepelná stráta baráku bude v mrazu přesahovat ony 4kw, ale hlavně jde o to, aby jednotka fungovala v čase podzimním, zimním kolem 0 C a mírně pod 0 C a jarním. V období větších mrazů počítám s ústředním topením. Ikdyž známy co má podobnou stavbu jako já, s ní topil celou zimu a na el.kotli jen pritápěl, a celá zima ho vyšla na cca 17.000kč. Jen pro představu, 2 sezony jsem topil el. kotlem DAKON 10kw a roční vyučtování bylo 45.000kč.
Mnoho mých obav bylo to, že bude doma pořád průvan a v noci bude hluk atd, ale musím říct, že jsem velice překvapen, vnitřní jednotka je cca. 3 m před sedačkou vedle televize a ikdyž jede jednotka na plný výkon žádná větrná hůrka se nekoná
, jednotka má i funkci sleep mode, kdy display zeslabí kontrast a rychlost ventilace se sepne na minimum a nejde skoro vůbec slyšet. Další má obava byla, jak se bude chovat jednotka venku, aby nerušila sousedy atd, ale i při maximálním výkonu jde slyšet jen průtok vzduchu
.
Takže ko má barák podobné stavby jako já, neváhejte, už teď vím, že jsem udělal dobře
Kdyby jste měli někdo dotazy klidně pisněte, dělal mi to kolega, který v tom podniká, a jsem schopen to sehnat i bez DPH a s levnější montáží. Avšak pokud máte tarif standard, bylo by dobré to koupit ofiko kvůli tarifu Tepelné čerpadlo, který je na 22hod za pár kč.
tady spec. v jednom e-shopu
http://www.euro-klimatizace.cz/klimatiz ... sav2-e.htm