Raději vícekanálový zesilovač...nyní SW na uzavřenku do 4000
Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan
Raději vícekanálový zesilovač...nyní SW na uzavřenku do 4000
Tak nějak pokukuji po lepší výbavě svého vozítka (Toyota Corolla r.v.1996), pročítám zdejší články a napadá mě otázka - je v současnosti lepší použít 1 pětikanálový zesík, nebo poskládat více zesilovačů do jednoho audio řetězce, např. monoblok a čtyřkanál...? Jde mi spíše o současné trendy, finanční náročnost, náročnost elektroinstalace atd. Autíčko je celé ve starších reproduktorech JBL, vzadu ovály a vpředu komponentní, tyto bych chtěl zachovat, pořídit jen zesík(y) a SW. Dík
Naposledy upravil(a) CharlieCh dne 07 srp 2007 21:42, celkem upraveno 1 x.
Re: Raději vícekanálový zesilovač, nebo více zesilovačů?
Záleží hodně na tvojí finanční představě. Pokud se koupí 5ch zesilovač, vychází zpravidla levněji, než 4ch a mono. Jde ale i o to, že 5ch zesilovače nejsou tak výkoné, jako by jsi mohl poskládat z jednotlivých kousků. Vše jen záleží na tom, co od čeho očekáváš a jaké výkony potřebuješ.
výprodejové a jiné akce na autohifi http://www.revilohifi.cz/produkty-v-akci/
email: jkarlovsky@revilohifi.cz
tel.: +420777003124
Žádný extra výkon nepreferuju, spíš dobré posloucháníčko, v RMS stačí po 50-65W na kanál (míň by ani nemělo smysl, rádio má 4 x 27W RMS), na SW přiměřeně víc. Nemusí být ani funglovka, stejně tak v SW, stačí solidní věci, žádné výkřiky poslední doby. Vím, že solidní zesík je mimo moji cenovou skupinu, proto bych klidně volil raději jetý, ale dobrý. Jinak jako zdroj mám Pioneer DEH-P4800MP a i na mých starších reprácích hraje dost dobře - jak by řekl Celica2.0GTI - ve své kategorii . Celkovou cenu bych včetně montážního materiálu viděl v rozpětí 10 - 12 tis. Kč. Popravdě vlastně zatím jenom sonduju a zárověň sleduju "cvrkot", prvně je třeba přesvědčit manželku, že stejně jako ona bez fénu, ani já bez dobré music nemohu žít . Poslouchám převážně metal, rock, nebo rádio a vše, co v něm hrajou .
Jsem toho názoru, že více kanálový zesilovač je vhodný. Oprodi kombinaci více zesilovačů vyjde levněji a je jednodušší i levnější montáž ať už v rámci použitého montážního materiálu nebo i zastavěného prostoru. Trochu horší je to s výběrem. Těchto zesilovačů je podstatně méně než možných kombinací 4+2/1ch takže je třeba hledat ten nejvhodnější. Vzhledem k parametrům levnějších vícekanálů by bylo dobré vědět do jakého auta to přijde. Výkony SW kanálů těchto zesilovačů se nejčastěji pohybují v rozmezí 150 až 180 W RMS a to může být málo třeba pro velký sedan. Tady už by to chtělo spíš šestikanál se zmůstkovanými kanály 5 a 6, u kterých lze dosáhnout podstatně vyšších výkonů. Pokud je uvedený cenový limit jen na zesilovač a montážní materiál k němu je výběr docela slušný. Montážní materiál se snadno vejde do 2000,- Kč takže na zesík zbývá cca 10000,- Kč. Může to být třeba Eyebrid Y2A6Y600 (10900,-), který umí pro subwoofer 300 W RMS, Rodek R680N (9900,-) nebo třeba podstatně levnější pětikanál Axton C609 (5990,-). Cena montážního materiálu se bude pohybovat podle vybraného zesilovače v závislosti na výkonu a tedy potřebném průřezu napájecího kabelu.
- Přílohy
-
- R680N.jpg (59.49 KiB) Zobrazeno 3395 x
Vícekanálový zesilovač je z hlediska dlouhodobé investice mnohem lepší, nejen že ho můžeš pak různě použít třeba pro 4+1SW, ale i pro aktivní zapojení předních repro případně na 5.1 zapojení pro kino, to vše při relativně malém zastavěném prostoru.
Dobré je vybrat dostatečně silný, abys do budoucna nebyl zklamaný. Stejně ale počítej, že na SW je nejlepší mít ještě extra digitální monoblok, protože až na výjimky se nedělá opravdu silný zesilovač s velkým výkonem na 5, případně na 5 a 6 kanálu do můstku.
Pokud nechceš kupovat extra monoblok, dám ti tip, mrkni na Helix Dark Blue 5. Pátý kanál u něj můžeš zatížit i 1 Ohmem, což při 13,8V dává 700 W RMS a to je dost ne?
Dobré je vybrat dostatečně silný, abys do budoucna nebyl zklamaný. Stejně ale počítej, že na SW je nejlepší mít ještě extra digitální monoblok, protože až na výjimky se nedělá opravdu silný zesilovač s velkým výkonem na 5, případně na 5 a 6 kanálu do můstku.
Pokud nechceš kupovat extra monoblok, dám ti tip, mrkni na Helix Dark Blue 5. Pátý kanál u něj můžeš zatížit i 1 Ohmem, což při 13,8V dává 700 W RMS a to je dost ne?
Gr33N MoNsT3R
- redmenn
- Kontaktovat uživatele:
můžu ti doporučit tenhle: http://e-shop.re5pect.cz/index.php?l=cz ... 615_aa-966
velice zajímavej poměr cena/výkon
velice zajímavej poměr cena/výkon
- Celica2.0GTI
Už není v prodeji skončili s výrobou leda že by ho někdo měl skladem ale to asi ne už je celkem dlouho staženej ale jinak to bylo velice dobrý řešení uměl v 1Ohmu 700WRMS což na subík dostačujícíShr3k píše:Vícekanálový zesilovač je z hlediska dlouhodobé investice mnohem lepší, nejen že ho můžeš pak různě použít třeba pro 4+1SW, ale i pro aktivní zapojení předních repro případně na 5.1 zapojení pro kino, to vše při relativně malém zastavěném prostoru.
Nojo no, už pár dobrých šesti-pětikanálů takto "chcíplo". Třeba taky Phase RS6, 500 W na 5+6 do 4 Ohmů.
A ani ty 6k Audisony LRX už nejsou jako dřív, udělali z toho zesík pro kino a slabý woofer.
A ani ty 6k Audisony LRX už nejsou jako dřív, udělali z toho zesík pro kino a slabý woofer.
Gr33N MoNsT3R
- Celica2.0GTI
helix mu dá náhradu ale bohužel 5 analog a slabej takže pro svoje blučka max W12 nedělajvěci co usebe hold nevyužijou ale budou td mít spl woofer u zesíky tak se nechme překvapit co fišeráci vymysleli
Co se týká kvality zvuku, tak opravdu výborný 5ch zesilovač je U-Dimension JR5.390. Kdo zná musí potvrdit.
výprodejové a jiné akce na autohifi http://www.revilohifi.cz/produkty-v-akci/
Jak jsem už psal výše, jde o vůz Toyota Corolla r.v. 1996 hečbeg, 12 tisíc je strop pro zesík i SW a hlavně, nepotřebuji nové zboží, může být i bazarové.
já jsem si koupil 2x 4 kanály..zaberou skoro tolik co jeden velký vícekanálový zesilovač. Výkony maj slušný,pro mě dostačující (4x50w v můstku 2x120w rms) a je to ve své podstatě 8kanálů za 3000kč ... vícekanálové zesilovače se mě zdaj moc předražený..raději 2 4 kanálové ... toť je můj názor a vždy skoro vyjdou levněji 2 4kanálové než jeden 6ti kanál
Máš asi maličko vlčí mhu před očima. Srovnávat můžeš jen srovnatelné takže si spočítej ceny u jedoho výrobce ve stejné modelové řadě. Zjistíš, že cenový rozdíl je 30 až 50% v neprospěch kombinace více zesilovačů.
A co tento zesík, je nabízen za cenu něco přes 6 tisíc...Phase Linear PB Six - samozřejmě bazarový kus...
ja bych se podival po Xetecu. V tehle cenove relaci by se dal sehnat 5G900 MKII + SW MB Quart 254, z Ebay. Zvuk z toho leze velmi solidni, vykon vic nez dostacujici, da se pripadne dokoupit modul pro rizeni aktivniho systemu. Velmi se mi na nem libily objemy nastroju, solidni rozliseni, dynamika, malinko bych vytknul vysky a kontrolu pateho kanalu ( je to 4k analog + 1k na SW digi). Na 5k nesla vypnout propust, coz je "neduh" vicero zesilovacu urcenych k pohonu SW. Tohle ale ber s rezervou, mam vyssi pozadavky Co se ti urcite bude libit, jsou rozmery, hodne kompaktni provedeni. Puvodni cena toho zesiku byla nekde pres 20t, jsem linej tohle dohledavat. Nevim, jak se cenove pohybuje vyssi rada P5, ani jsem nemel moznost si je primo porovnat, ale taky byh se toho rozhodne nebal.
Vybrane informace-pokud neumis nemecky, tak ti to muzu prelozit, ale ted jsem fakt linej:
Alu-Magnesium Gußgehäuse 4x130 W plus 1x560W 2 Ohm
Bridged Betrieb: 2x200 W plus 1x560W
Highpass-, Lowpass- und Bandpass- VCVS (=Voltage Controlled Voltage Source)
Filter für vordere und hintere Kanäle mit Bypass Funktion Balanced Cinch Inputs für optimale Störfreiheit
Eingangsempfindlichkeit 200 mV - 6 V Optionale car-EQ Module (Fahrzeugspezifische EQ Module um Probleme der Fahrzeugakustik auszugleichen) Schutzschaltungen gegen DC, Überhitzung, Kurzschluß, Überlastung vergoldete Anschlußterminals Besonderheiten Digitalverstärker im Subwoofer-Kanal mit höchstem Wirkungsgrad HPAA- Verstärker in den Satelliten-Kanälen BLC- Fernbedienung für den Subwoofer Level Input Select: Konfiguriert das Gerät für 6-, 4- oder 2-Kanal- Eingang Unabhängige High- und Lowpassfilter: Hierdurch können sowohl Composysteme (Highpass), Subwoofer (Lowpass), als auch Kickbässe (Highpass und Lowpass = Bandpass) sowie Kombinationen aus jeweils zwei der genannten Optionen angetrieben werden. Jeweils 2 Endstufen sind brückbar, so kann weit mehr als die doppelte Leistung entnommen werden. 4-ch mode Bandpass: Anschluß an 4 (oder mehr) Kickbässe plus Subwoofer 3-ch mode Highpass: Anschluß an 2 Hochleistungs-Composysteme plus Subwoofer
Technisch Daten RMS Output power @ 4 Ohms: 4x100 W RMS Output power @ 4 Ohms: 2x200 W in bridged mode RMS Output power @ 2 Ohms: 4x130 W Peak output power: 1200 W total Max input Current (@ 13,8 V): 85 A Idle current (no signal): 1,4 A Max Current (@ 13,8 V): 100 A Fuse: 2x40 A Total Harmonic Distortion (THD): 92 dB(A) Freq. Response: 5 Hz-30.000 Hz (in bypass mode) Damping Factor: >200 (50 Hz) Stability: >2 Ohm, (>4 Ohm in bridged mode!) Input Sensitivity: 200 mV-6 V Crossover frequencies: 40-200 Hz lowpass, 15-200 Hz highpass, 10-50 Hz subsonic Ground lift (balanced / unbalanced) Subwoofer gain adjust with
Bass level controller
Rozmery: 280 mm x 280 mm x 65 mm
http://www.bigdogaudio.de/angebote/vers ... mk-ii.html
Co se tyce SW, podle me patri ke spici zvukem, tlak tam nehledej. Ozvucnice cca 20l je taky skladna, takze zenuska bude moct bez obav dal nakladat nakupy na vikend.
http://www.bigdogaudio.de/subwoofer-cha ... e-254.html - byl v akci, uz neni, puvodni cena 360€, ale obcas se objevi na ebay. Vim o par kusech 252, ale na ty by byl Xetec slaby.
Vybrane informace-pokud neumis nemecky, tak ti to muzu prelozit, ale ted jsem fakt linej:
Alu-Magnesium Gußgehäuse 4x130 W plus 1x560W 2 Ohm
Bridged Betrieb: 2x200 W plus 1x560W
Highpass-, Lowpass- und Bandpass- VCVS (=Voltage Controlled Voltage Source)
Filter für vordere und hintere Kanäle mit Bypass Funktion Balanced Cinch Inputs für optimale Störfreiheit
Eingangsempfindlichkeit 200 mV - 6 V Optionale car-EQ Module (Fahrzeugspezifische EQ Module um Probleme der Fahrzeugakustik auszugleichen) Schutzschaltungen gegen DC, Überhitzung, Kurzschluß, Überlastung vergoldete Anschlußterminals Besonderheiten Digitalverstärker im Subwoofer-Kanal mit höchstem Wirkungsgrad HPAA- Verstärker in den Satelliten-Kanälen BLC- Fernbedienung für den Subwoofer Level Input Select: Konfiguriert das Gerät für 6-, 4- oder 2-Kanal- Eingang Unabhängige High- und Lowpassfilter: Hierdurch können sowohl Composysteme (Highpass), Subwoofer (Lowpass), als auch Kickbässe (Highpass und Lowpass = Bandpass) sowie Kombinationen aus jeweils zwei der genannten Optionen angetrieben werden. Jeweils 2 Endstufen sind brückbar, so kann weit mehr als die doppelte Leistung entnommen werden. 4-ch mode Bandpass: Anschluß an 4 (oder mehr) Kickbässe plus Subwoofer 3-ch mode Highpass: Anschluß an 2 Hochleistungs-Composysteme plus Subwoofer
Technisch Daten RMS Output power @ 4 Ohms: 4x100 W RMS Output power @ 4 Ohms: 2x200 W in bridged mode RMS Output power @ 2 Ohms: 4x130 W Peak output power: 1200 W total Max input Current (@ 13,8 V): 85 A Idle current (no signal): 1,4 A Max Current (@ 13,8 V): 100 A Fuse: 2x40 A Total Harmonic Distortion (THD): 92 dB(A) Freq. Response: 5 Hz-30.000 Hz (in bypass mode) Damping Factor: >200 (50 Hz) Stability: >2 Ohm, (>4 Ohm in bridged mode!) Input Sensitivity: 200 mV-6 V Crossover frequencies: 40-200 Hz lowpass, 15-200 Hz highpass, 10-50 Hz subsonic Ground lift (balanced / unbalanced) Subwoofer gain adjust with
Bass level controller
Rozmery: 280 mm x 280 mm x 65 mm
http://www.bigdogaudio.de/angebote/vers ... mk-ii.html
Co se tyce SW, podle me patri ke spici zvukem, tlak tam nehledej. Ozvucnice cca 20l je taky skladna, takze zenuska bude moct bez obav dal nakladat nakupy na vikend.
http://www.bigdogaudio.de/subwoofer-cha ... e-254.html - byl v akci, uz neni, puvodni cena 360€, ale obcas se objevi na ebay. Vim o par kusech 252, ale na ty by byl Xetec slaby.
pouze "hifík"
mluvil jsem o pouzitem zbozi. Pred rokem jsem ho prodal za 11, ale da se sehnat za tech 9-10t. jinak bych o nem nepsal.
pouze "hifík"
A co ten Phase Linear PB Six? Jaké na něho dáte reference?
- Celica2.0GTI
SRx od audisonu se dá sehnat taky za pěkný peníze ale nejni to výkonově žádná hitparáda
Jako správný reportér - A co ten Phase Linear PB Six? Jaké na něho dáte reference?
ten Xetec na ebay, pokud bys mel zajem, tak me kontaktuj.
http://cgi.ebay.de/XETEC-5g900-MK2-5-Ka ... dZViewItem
na PB se zkus zeptat na AHC, nekdo ho tam urcite mel, zvukove ho kluci dost chvali.
http://cgi.ebay.de/XETEC-5g900-MK2-5-Ka ... dZViewItem
na PB se zkus zeptat na AHC, nekdo ho tam urcite mel, zvukove ho kluci dost chvali.
pouze "hifík"
Dík, Cendo, němčina a já, to vůbec nejde dokopy. Zájem by eventuelně byl, ale holt jsem finančně omezený...naví aukce na ebay je pro mě neznámá...
jak rikam, klidne vem telefon (cislo mam na webu) a vse ti vysvetlim. Sam si udas strop, kam az chces jit a bud to vyjde, nebo ne.
pouze "hifík"
ok, no problem kdyztak dotahnout cokoliv, co se tam objevi. Treba i Eton dela levny a dobry zesiky. Kdyz mas trpelivost, koupis tam dobre.
pouze "hifík"
- Celica2.0GTI
Já chci takýýý zesík. Se na to vy..ru proč mně někdo nekoupí mono ze slušnýmy 4kw na 1ohm?
zvedni si napajeni na 18V
http://www.autohifi-world.de/community/ ... audio.html
jinak je na prodej i vysi rada P5 za 375ecek, ale to je vhledem k sestave zbytecny.
http://www.autohifi-world.de/community/ ... audio.html
jinak je na prodej i vysi rada P5 za 375ecek, ale to je vhledem k sestave zbytecny.
pouze "hifík"
- carhifipower
- Kontaktovat uživatele:
preferuju značkove silny monoblok a 4-kanál zesilovač.
- Celica2.0GTI