poradte
Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan
Re: poradte
tys psal "bez problemu utahl". Na to se te Ivan ptal, co to je "utahl". Pokud jde o "hlasitost" - ze byla, podle tebe, dostatecna? Tam je to samozrejme i o citlivosti. Nakolik byla ZATÍŽITELNOST reproduktoru na papíře odpovídající skutečnosti je další záležitost.
A přiřadit zesilovač k měniči JEN na základě výkonu/zatížitelnosti je imho pěkná kravina. Samozřejmě se vždy dívám i na tyto parametry jako na jeden z faktrorů a pokud jde o ně, snažím se, aby byly vyrovnané, nebo lépe zesilovač o něco silnější. Ve výsledku nejde jen o akustický tlak, ale o zkreslení, dynamiku, objemy nástrojů.
A přiřadit zesilovač k měniči JEN na základě výkonu/zatížitelnosti je imho pěkná kravina. Samozřejmě se vždy dívám i na tyto parametry jako na jeden z faktrorů a pokud jde o ně, snažím se, aby byly vyrovnané, nebo lépe zesilovač o něco silnější. Ve výsledku nejde jen o akustický tlak, ale o zkreslení, dynamiku, objemy nástrojů.
pouze "hifík"
Petrusxxx: NE. Vybírat musíš v souvislostech a o tom se právě bavím s Thomasem.
Thomasswilliams: úmyslně jsem uvedl jen ten jeden údaj, na kterém bazíruješ a třeba Cenda přesně ví, o který woofer jde. Další údaj je ten, že můj zmíněný woofer má citlivost 81,8 dB/1W/1m. Kdybys mi na něj namontoval zesík 400 W RMS odmítl bych ti zaplatit jak materiál tak práci. Doufám, že nemusím zdůrazňovat proč. Pokud přece jen tak proto, že takový zesík by bez ohledu na kvalitu s tímhle basákem ani nehnul.
Petrusxxx: tohle jsou právě ty souvislosti.
Thomasswilliams: úmyslně jsem uvedl jen ten jeden údaj, na kterém bazíruješ a třeba Cenda přesně ví, o který woofer jde. Další údaj je ten, že můj zmíněný woofer má citlivost 81,8 dB/1W/1m. Kdybys mi na něj namontoval zesík 400 W RMS odmítl bych ti zaplatit jak materiál tak práci. Doufám, že nemusím zdůrazňovat proč. Pokud přece jen tak proto, že takový zesík by bez ohledu na kvalitu s tímhle basákem ani nehnul.
Petrusxxx: tohle jsou právě ty souvislosti.
tak já newim, já už sem z toho blbej, zezačátku než sem sem přišel, tak sem měl v hlavě natlučeno, že zesík má mít 1/3 výkonu repra, pak tady někdo psal že je lepší silnější a pak poštelovat zesílení, ale jak tak koukam tak záleží i na citlivosti, ale s tou uš newim jak bych počítal
Existuje něco jako nějaká tabulka výkon/citlivost repra k výkonu zesíku ???
Existuje něco jako nějaká tabulka výkon/citlivost repra k výkonu zesíku ???
All píše:...můj zmíněný woofer má citlivost 81,8 dB/1W/1m...
Tak to máš topení, jehož vedlejším produktem je trocha zvuku! Pardon,ale nedalo mi to! Já bych pod takových 87/9dB/1w/1m nešel i když je pravda, že v autě je pár m3 vzduchu, tak to asi nebude tak hrozné... Proč ale tolik výkonu zesu přeměnit na teplo? Předpokládám, že by jsi šmejd nekoupil, tak nad slabým magnetem ani nepřemýšlím a z toho mi vyplývá, že asi bude větší mezera kolem cívky, taky větší xmax a repro půjde hodně "od spoda" s hodně malým poklesem, takže honba za rozsahem (směrem dolů) na úkor hlasitosti?
Když někomu řekneš že je blbec, chytrého to z tebe neudělá!
neexistuje tabulka. Ono to je ještě komplikovanější, protože kromě korespondence citlivost/zatížitelnost/výkon - de fakto ti tyto údaje dají přibližnou! představu o hlasitosti - je nutné koukat i na TS parametry celkově (citlivost je jen jedním z nich), dampingfaktor, případně separaci kanálů, odstup signál/šum atd. V neposlední řadě je potřeba znát i jejich zvukový projev, chyby, abys neposadil k sobě komponenty, co si "nebudou rozumět" a to i kvalitativně. Řetězec je tak slabý, jak nejslabší je jeho článek. Výsledkem může být, že i poskládáním kvalitních komponent bude výsledek neodpovídající vynaloženým financím. Průser je, že řada výrobců si parametry cucá z prstu, nebo zkresují, a víš prd.
Aby toho nebylo málo, instalace a naladění komponent je potom kapitola sama pro sebe a velice důležitá. Zastávám názor, že instalace, vzájemný výběr komponent a naladění dělá 60-70% zvuku.
Aby toho nebylo málo, instalace a naladění komponent je potom kapitola sama pro sebe a velice důležitá. Zastávám názor, že instalace, vzájemný výběr komponent a naladění dělá 60-70% zvuku.
pouze "hifík"
jedná se o Alpine SWX 10" (snad to můžu říct, mimochodem co ty US SW?). Na tak "malý" SW jde slušně hluboko, hraje naprosto přesně, i když trochu tvrději - na můj vkus. Ono je to o principu - když víš, co ten měnič umí, nevidim důvod. Sice jsou zvýšené nároky na napájení, ale myslim si, že stojí za to. Co se týče hlasitosti, Ivan mu dává dost, aby dosáhl víc než dostatečného akustického tlaku.Fifi píše:All píše:...můj zmíněný woofer má citlivost 81,8 dB/1W/1m...
Tak to máš topení, jehož vedlejším produktem je trocha zvuku! Pardon,ale nedalo mi to! Já bych pod takových 87/9dB/1w/1m nešel i když je pravda, že v autě je pár m3 vzduchu, tak to asi nebude tak hrozné... Proč ale tolik výkonu zesu přeměnit na teplo? Předpokládám, že by jsi šmejd nekoupil, tak nad slabým magnetem ani nepřemýšlím a z toho mi vyplývá, že asi bude větší mezera kolem cívky, taky větší xmax a repro půjde hodně "od spoda" s hodně malým poklesem, takže honba za rozsahem (směrem dolů) na úkor hlasitosti?
pouze "hifík"
Jen upřesním že se jedná o Alpine SWX1042D, tedy dvoucívku 2x 4 Ohmy s katastrofální citlivostí a s tvrdým zvukem jako stvořeným pro můj metááál (myslím ten heavy nikoliv medaili). Další upřesňující informace říkají, že loni ten woofer vyhrál EISA, že mu stačí prčovně maličká uzavřená bedýnka, že jsem při max. zesílení schopen dodat mu měřených 1024 W RMS, že mi umí postavit vnitřní zpětné zrcátko vertikálně během max. 5-ti vteřin a že mám napájení 75 qmm.
Cenda: vypadá to na prd velebnosti. Nedostanu je sem jinak než za americké maloobchodní ceny a na to kašlu. Nejsem prostě ochoten zaplatit za kterýkoliv z nich cenový rozptyl 1100,- až 1300,- USD. Budu hold muset znovu hledat a zkoušet. Myslel jsem chvilku na Aliante ale ty mě nepřesvědčily. Dokonce ani v té maličké červené hondici a že to její majitel umí jistě víš. Ja tu jedna zatracená podmínka (nebo vlastně víc). Potřebuju zase woofer nejlépe 10" do maličké uzavřené ozvučnice a co je největší průser je, že musí být mělký. Max mont hloubka je cca 160 mm. Navíc musí jít o vynikající woofer. Protože jsme ale velcí kluci co si rádi hrají nakonec ho najdu i kdybych si ho měl vymyslet. Mám možnost za dost slušné peníze některé typy JL Audio jenže ty jsou pro mě nepřesvědčivé a ty, které přesvědčivé jsou mají velkou hloubku. Mám teď na skladě nějaké desítky od RA a protože jich mám víc než stihnu v dohledné době prodat říkám si, že přes zimu zkusím udělat pár testíků na můstku svého 4kanálu. Monoblok je na ně zbytečně silný takže bych ho nevyužil ani na 1/3. Koneckonců než vyměním auto je dost času. Ještě mi vrtá hlavou Focal 21WX, který je sice menší ale rozměry by mi seděly jak prd*l na nočníku. To by ale byla střalba naslepo. Nenarazil jsem na možnost poslechu. Kdyb tě napadlo něco chytrého dej vědět.
Cenda: vypadá to na prd velebnosti. Nedostanu je sem jinak než za americké maloobchodní ceny a na to kašlu. Nejsem prostě ochoten zaplatit za kterýkoliv z nich cenový rozptyl 1100,- až 1300,- USD. Budu hold muset znovu hledat a zkoušet. Myslel jsem chvilku na Aliante ale ty mě nepřesvědčily. Dokonce ani v té maličké červené hondici a že to její majitel umí jistě víš. Ja tu jedna zatracená podmínka (nebo vlastně víc). Potřebuju zase woofer nejlépe 10" do maličké uzavřené ozvučnice a co je největší průser je, že musí být mělký. Max mont hloubka je cca 160 mm. Navíc musí jít o vynikající woofer. Protože jsme ale velcí kluci co si rádi hrají nakonec ho najdu i kdybych si ho měl vymyslet. Mám možnost za dost slušné peníze některé typy JL Audio jenže ty jsou pro mě nepřesvědčivé a ty, které přesvědčivé jsou mají velkou hloubku. Mám teď na skladě nějaké desítky od RA a protože jich mám víc než stihnu v dohledné době prodat říkám si, že přes zimu zkusím udělat pár testíků na můstku svého 4kanálu. Monoblok je na ně zbytečně silný takže bych ho nevyužil ani na 1/3. Koneckonců než vyměním auto je dost času. Ještě mi vrtá hlavou Focal 21WX, který je sice menší ale rozměry by mi seděly jak prd*l na nočníku. To by ale byla střalba naslepo. Nenarazil jsem na možnost poslechu. Kdyb tě napadlo něco chytrého dej vědět.
All: Kdysi jsem hledal woofer 10'' a přemejšlel jsem o Boston G510. Zkus na něj mrknout třeba by ti vyhovoval.
dB Drag
Street A
Rockford Fosgate TRF
amp: 10.3kW rms
''Život začíná na 155dB''
Street A
Rockford Fosgate TRF
amp: 10.3kW rms
''Život začíná na 155dB''
21 WX je takovej malej zazrak, ale taky neco stoji. Urcite supr SW a nevim, proc strelba naslepo. Viktor a Oskar ho maji, muzes si udelat par kilaku vylet na poslech. Me se hoooodne moc moc libi, i kdyz skoda ho topit v sedanu. Kdyby sis dal praci ho umistit na lepsi pozici, bylo by to velke plus. Viktor mi tenkrat na nej nabizel i zajimavou cenu, pro me ovsem mimo limit, to radsi ty penize dam do jinych komponent.
Je teda fakt, ze za 3,5t, co me stal muj MBQ PWE, nic lepsiho nesezenu, musel bych nekolikanasobne priplatit
Mozna bys mohl zkusit zapremyslet nad Eton 10-620. Zkus CTS, jestli ho nema na sklade, urcite by se i dala domluvit lepsi cena, poslech.
Je teda fakt, ze za 3,5t, co me stal muj MBQ PWE, nic lepsiho nesezenu, musel bych nekolikanasobne priplatit
Mozna bys mohl zkusit zapremyslet nad Eton 10-620. Zkus CTS, jestli ho nema na sklade, urcite by se i dala domluvit lepsi cena, poslech.
pouze "hifík"
Floppy - urcite daji, kluci to posilaji na Prodance. Otazka je, jestli to ma vubec smysl. Ne, ze by ses pri navrhu ozvucnice obsel bez T-S parametru, ale aby jsi to mereni nemel drazsi, nez samotny repro. A ve finále zjistis, ze je na prd.
pouze "hifík"
Cenda: tak tohle jsem si neuvědomil. Oskara neznám (aspoň ne podle jména) ale z Viktorovo zvuku jsem byl nasraný už několikrát. Podle mého velmi subjektivního názoru jde o jedno z nejlépe hrajících aut, která jsem kdy slyšel. Ono nejde ani tak o ty prachy ale i o to, že ofiko cestou sem ty US SW nedostanu což znamená i to, že bych měl potíže s případným uplatněním záruky a u materiálu v týhle ceně ji prostě chci mít po ruce. Další věci jsem se dotknul jen okrajově. Blíží se čas výměny auta a protože jsem zatížený na japonce, protože mám v tomto případě slušný kontakt se slušnou slevou, protože není problém vyvložkovat palubku z blbého OEM rádia na 1 DIN a protože existují i další doplňky, které chci (třeba zadní nosič na kola) vyhrála to Suzuki SX4. Pro tohle auto promýšlím budoucí instalaci a není to záležitost několika týdnů ale 6 až 10 měsíců. Z toho plyne i jiná instalace subwooferu. Uvažoval jsem o vestavbě ozvučnice do rezervy protože tam jde snadno zvednout podlaha. Proto také chci mělký subík. Ten Focal podle materiálů výrobce ale potřebuje uzavřenku 30 litrů což je na tuhle vestavbu docela dost. Ještě uvidím a protože mám dost času budu se v tom pitvat stejně jako při výběru Alpinky. Fakt je, že bych ji docela rád zachoval. Montážní hloubku ale má skoro 22 cm a to bude ta potíž. Podlaha jde v klidu zvednout o 18 cm a abych ji tam dostal musel bych zahodit rezervu. Kdybych ji zahodil byl bych nervózní a protože jsem Jonáš určitě bych píchl při každé druhé cestě. Nemám žádné zkušenosti s těmi spreji na lepení a tak nevím jestli by jako rezerva dobře posloužily. Co vím je to, že mi můj pneuservisák říkal ať mu nelezu na dílnu s pneumatikami zasranými tímhle sajrajtem.
Cenda: díval jsem se na ten Eton. Výrobce má na webu 10-630HEX a u něj uvedené parametry pod označením 10-620HEX. Řekl bych ale, že mají guláš jen v prvotním ozančení typu. Faktem zůstává to, že rozměrově je skvělý a že mi pro něj při Qts=0,63 vychází uzavřená bedýnka 13,54 litru. S tímhle bysme si museli ještě pohrát ale předběžně to všechno vypadá hodně zajímavě. Cena je víc než přijatelná a tak chybí jen ten poslech. Nemá to někdo v blízkém okolí?
Petis: ten Boston je hodně hluboký tedy těžko použitelný.
Petis: ten Boston je hodně hluboký tedy těžko použitelný.
Ještě ten Eton. EBP=66,81.
Oskar Paur ze Slovenska ... Mel G IV, ted ma novou Oktavku II kombi. Zkus ho kontaktovat a budes pri poslechu nasranej podruhy Na muj vkus je to az moc neutralni, ale zvuk je proste vynikajici.
SX4 moc neznam, ale fandim znacce, takze mas u me velke plus Konkretni zastavbu uvidis, az bude auto doma, i tak neni 30l bedna nic, s cim by se nedalo zit. Akorat musi bejt zenovzdorna, aby se nejaky ten nakup neusidlil na membrane.
630 bude jen preklep, nic zvlastniho, jsou videt horsi blbosti, pisou to taky jen lidi. Je to 10-620HEX. Jak rikam, zkus kluky z Liberce, jestli maj, nebo nevedi, kdo s tim v CR jezdi. Me tento SW taky dost lakal, ale nevim, jak by si rozumel s A6 na 4Ohmy. Navic v jinym aute zahraje jinak. Uvidim casem, jestli do toho sam pujdu, kdyz budou penize navic, ted resim jine problemy, s "tunel-efektem" a testuju si novy kompa.
PS: krasna hodnota do uzavrenky
SX4 moc neznam, ale fandim znacce, takze mas u me velke plus Konkretni zastavbu uvidis, az bude auto doma, i tak neni 30l bedna nic, s cim by se nedalo zit. Akorat musi bejt zenovzdorna, aby se nejaky ten nakup neusidlil na membrane.
630 bude jen preklep, nic zvlastniho, jsou videt horsi blbosti, pisou to taky jen lidi. Je to 10-620HEX. Jak rikam, zkus kluky z Liberce, jestli maj, nebo nevedi, kdo s tim v CR jezdi. Me tento SW taky dost lakal, ale nevim, jak by si rozumel s A6 na 4Ohmy. Navic v jinym aute zahraje jinak. Uvidim casem, jestli do toho sam pujdu, kdyz budou penize navic, ted resim jine problemy, s "tunel-efektem" a testuju si novy kompa.
PS: krasna hodnota do uzavrenky
pouze "hifík"
K tomu FLI
Co tady toto?
1. http://www.ahifi.cz/zesilovace/crunch-gp1500d.html
2. http://www.ahifi.cz/zesilovace/sinus-li ... -1500.html
Osobně bych se přiklonil k tomu Sinusu,mám odzkoušené,měl by být aji skladem.Když se rozhodneš dej vědět.
Co tady toto?
1. http://www.ahifi.cz/zesilovace/crunch-gp1500d.html
2. http://www.ahifi.cz/zesilovace/sinus-li ... -1500.html
Osobně bych se přiklonil k tomu Sinusu,mám odzkoušené,měl by být aji skladem.Když se rozhodneš dej vědět.