Jak pracuje LPF (Dolní pásmová propust) u zesilovačů???

Vše o muzice v autě - rady, postupy jak na to, možnost přidávat i fotky instalací.

Moderátoři: Bohuš, Kane13, Dacan

Odpovědět
romor
Kontaktovat uživatele:

Jak pracuje LPF (Dolní pásmová propust) u zesilovačů???

Příspěvek od romor »

Čaute lidi, vím, jak funguje LPF, avšak nevím jednu věc...

Když nastavuju na zesilovači hodnotu LPF, jak poté propust funguje?

Mám dva názory:

1. Pomocí nastavení omezuji, od jaké frekvence bude zesilovač hrát. Koncová hodnota propusti je předem daná.
Obrázek

2. Pomocí nastavení omezuji, do jaké frekvence bude zesilovač hrát. Počáteční hodnota propusti je předem daná.
Obrázek

Která možnost je správně?:-)
http://www.vestservis.cz - KOV, BROUŠENÍ

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak pracuje LPF (Dolní pásmová propust) u zesilovačů???

Příspěvek od Cenda »

trochu tu svou myslenku rozved, ja osobne te moc nechapu.
U propusti, konkretne tedy u dolni (LPF), nastavis delici kmitocet a pasmo nad nim je "orezano - zeslabeno" s urcitou strmosti. U vetsiny zesilovacu 12dB/oct, vyjimecne 6 nebo 18.
pouze "hifík"

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Cenda píše:trochu tu svou myslenku rozved, ja osobne te moc nechapu.
U propusti, konkretne tedy u dolni (LPF), nastavis delici kmitocet a pasmo nad nim je "orezano - zeslabeno" s urcitou strmosti. U vetsiny zesilovacu 12dB/oct, vyjimecne 6 nebo 18.
Jak jsem nakreslil na obrázcích. Podle mě je správná možnost 2. Například nastavím LPF a potenciometr dám na 150Hz, tím pádem bude zesilovač hrát vše pod 150Hz??

Tak si to myslím já,

Avšak z jiného zdroje mi bylo řečeno, že to pracuje jako v možnosti 1, tudíž, že když nastavím 150Hz, tak že tím omezím dolní propust a zesilovač bude hrát od 150Hz výše až do limitu dolní propusti. Takže něco jako horní propust za dolní propustí..
Dolní propust by to pak napevno stáhla např na 250Hz a na potenciometru by se nastavilo, od kolika Hz do těch max 250Hz to bude hrát..
Ale to by byla další HPF..

Snad chápeš.

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cenda »

Je to tak, jak jsem ti napsal. V pripade, jak popisujes, by zesilovac hral vse pod 150Hz (neni to uplne presne, on hraje i nad 150Hz, s urcitym utlumem)

To, co popisujes jako druhou moznost je uz nastaveni dvou propusti, jak dolni, tak horni, byt by jedna z nich byla pevne nastavena = bandpass. Coz je taky bezna vec.
pouze "hifík"

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Cenda píše:Je to tak, jak jsem ti napsal. V pripade, jak popisujes, by zesilovac hral vse pod 150Hz (neni to uplne presne, on hraje i nad 150Hz, s urcitym utlumem)

To, co popisujes jako druhou moznost je uz nastaveni dvou propusti, jak dolni, tak horni, byt by jedna z nich byla pevne nastavena = bandpass. Coz je taky bezna vec.
Super, já věděl, že jsem ty věci z elektrotechniky ze SŠ nezapomněl:-D
A jak se nastavi bandpass? Na to už musí být special výhybka ne? Jelikož na zesu nedáš LPF a HPF zároveň..
Ale chápu, co myslíš, pak to není ani HPF, ani LPF, ale pásmová propust sama o sobě. Která má zvolenou jak spodní, tak horní hranici.

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cenda »

bud pasivni vyhybka, procesor-radio (ridici jednotka), aktivni vyhybka, aktivni vyhybka v zesu - pokud maji moznost pouzit obe na jednom/dvojici kanalu. Je to vec vybavy a konstrukce setu.
pouze "hifík"

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Jde vidět, že se v tom vyznáš, vstřebávám ty informace jak drak:o)

Ten prodejce hifi pořád říká, že je to tím 1 způsobem. Že jeho zes a všechny ostatní tak fungují.. Že má na zesu nastavenou LPF a potenc na 50Hz a hraje to od 50Hz nahoru až po "nějakou" mez danou koncovou hodnotou dolní propusti.

Nevím proč, ale připadne mi to jako blbost:-D Protože zes hrající na kmitočtech 10-40000Hz má většinou LPF od 30Hz, takže by při zvolení LPF nemohl nikdy na subu hrát 10-30Hz. To podle 1. způsobu..
Pak by to hrálo plné pásmo, tj. včetně 10-30Hz jen při zvolení Full.

Snad chápeš ty patlaniny, co tu píšu:-)

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cenda »

kdo to je, prosim te??

LPF - low pass filter, nizkopropustny filtr, jak uz vyzniva z nazvu, propousti nizke frekvence. Podle jeho teorie by mely vsechny zesilovace s aktivnimy vyhybkami zabudovany nizkopropustny filtr na nejake blize nespecifikovane hodnote (uz jen to je kravina) a potenciometrem tohoto filtru bys nastavoval hornopropustny filtr. Imho kravina. Neplete si to nahodou s kombinaci subsonic filtru a LPF?
pouze "hifík"

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Taky mě napadl ten subsonic, ale jakmile napsal, že to tam umí každý zes, tak jsem to vypustil, protože subsonicy jsem viděl jen na monoblocích..
Zajímalo by mě, jak to mám já, když bych to omezil v rádiu. Mám HPF i LPF v autorádiu. A můžu nastavit obě zaráz, tudíž můžu udělat již zmiňovaný bandpass, čili pokud správně chápu, pásmovou propust.. Nezkoušel jsem to.

A ta první možnost je od ing. Karla Šudáka, majitele ahifi.cz. Nic proti němu nemám. Mám jej rád jak člověka. Vždy mi vyšel vstříc, co se autohifi týče.

Jen tahle otázka o LPF dělí naše názory:-D

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cenda »

citace z Karlova webu

"Dolní pásmová propust (LPF):

Dolní pásmová propust označuje frekvenční rozsah, který zesilovač dokáže pomocí potenciometru nastavit. Dá se říct, že to funguje i jako výhybka a sice, že si nastavíte do kolika Hz chcete, aby reproduktor zahrál."

Sice to ma napsany dost nesikovne, ale podstata, na kterou se ptas, z toho vyplyva. Takze jste se spis spatne pochopili. Mimochodem subsonicem jsou vybaveny i nektere vicekanaly, i kdyz to neni uplne bezne.

Jinak o Karlovi valne mineni nemam, ale to je moje soukroma zalezitost.

Pokud muzes aktivovat obe vyhybky na JEDNOM kanalu naraz, tak neni problem. Otazka je, jestli ti to k necemu bude, jak mas koncipovany system.
pouze "hifík"

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Cenda píše:citace z Karlova webu

"Dolní pásmová propust (LPF):

Dolní pásmová propust označuje frekvenční rozsah, který zesilovač dokáže pomocí potenciometru nastavit. Dá se říct, že to funguje i jako výhybka a sice, že si nastavíte do kolika Hz chcete, aby reproduktor zahrál."

Sice to ma napsany dost nesikovne, ale podstata, na kterou se ptas, z toho vyplyva. Takze jste se spis spatne pochopili. Mimochodem subsonicem jsou vybaveny i nektere vicekanaly, i kdyz to neni uplne bezne.

Jinak o Karlovi valne mineni nemam, ale to je moje soukroma zalezitost.

Pokud muzes aktivovat obe vyhybky na JEDNOM kanalu naraz, tak neni problem. Otazka je, jestli ti to k necemu bude, jak mas koncipovany system.
No jo, jenže tuhle citaci jsem mu opravoval, předtím tam měl "od kolika Hz chcete"..
Jsem mu opravoval chyby na webu a tohle byla jedna z nich.

Cenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cenda »

tak to jo. On tam tech kravin kdysi mel vic.
pouze "hifík"

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Cenda píše:tak to jo. On tam tech kravin kdysi mel vic.
jj, jsem tam toho opravoval víc:-)
Ale je mi záhadou, proč je přesvědčen, že to funguje, jak to nefunguje..

Biturb

Příspěvek od Biturb »

S Kajou sis urcite nerozumel, jde o cloveka v oboru znaleho.
E30 318i coupe--Suzuki Swift GTi MK1--Civic VTi 5g--Opel Omega MV6 kombi LSD--Jeep Grand Cherokee 5.2 V8 Limited--
E39 540i 6spd 4.4=na prodej
next level= 740i e38+vykuchana E30??
In progress= Daihatsu Charade GTti 1.0 + Honda CRX 1G 1.6i 16V
na draty...

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Biturb píše:S Kajou sis urcite nerozumel, jde o cloveka v oboru znaleho.
jj, to věřím, ale já si s ním rozuměl, on to jednoduše myslel naopak:-)

Odpovědět

Zpět na „Autohifi“