6 nebo 12 vstřiků

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

Odpovědět
tom28
Kontaktovat uživatele:

6 nebo 12 vstřiků

Příspěvek od tom28 »

Ahoj četl jsem letmo příspěvky BMW 2,5 turbo, jelikož chci do budoucna něco podobnýho realizovat, chci se zeptat, jak vůbec pracuje druhá řada vstřiků u přestavby na turbo? Pespektive jaký je ve výsledku rozdíl mezi 6-ti a 12-ti vstřiky. Pokud fungují současně nevidím v tom rozdíl. Nebo na fázi před nástupem turba funguje pouze 6 a po nástupu 12 vstřiků? Díky

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 11 srp 2014 09:55, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

díky 8)

MarauderZ28
Kontaktovat uživatele:

Re: 6 nebo 12 vstřiků

Příspěvek od MarauderZ28 »

já mám u Impaly u kompresoru 3 vstřiky navíc tj budu mít 11ti vstřikový auto :o) jo a to já to mám teda na max prase že ty 3 vstřiky mám hned za klapkou, ale ono u tý V8 je to stejnak asi u prdele ta schroupne vše ...
Chevy Camaro Z28, LT4 383cui, Powerdyne supercharger, Edelbrock nitro etc. & Chevy Impala SS, LT1 350cui, K&N intake, Hooker exhaust etc. & Chevy Corvette C5 Z51

"forget the gym, Camaro has all the muscle you need"

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

A když tam máš ty 3 vstřiky tak je ovládá elektronika, nebo to máš nějak jinak ošetřeno? Nebo prostě sepnou a perou benzín. Zajímá, mě totiž ,jestli je šance vyladit vstřikování bez program. jednotek či obyč. jednotek. Chtěl bych repasnout totiž vstřik systém co používala audi 20V turbo " k- jettronic"
Samozřejmě že budu mít k dispozici widesondu, knock senzory, reg. tlaku paliva, možnost ladění předstihu, a asi i EGR, pro doladění. Ale je mi jasný, že sladit optim. směs bude pro mě ten největší problém - pokud do toho půjdu.
Co vím tak ameriky mají často jen kompresor pár kabílků a hotovo.

elviiis

Příspěvek od elviiis »

např REBIC je věcička jež ovládá další vstřikovací lištu takže tvoje jednotka si mele svoje a tahle jede taky svoje...
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

jenze vis co - neni dulezity kolik jich je (vstriku), dulezity je jak to strika.

U Marauderovi aplikace bych to typoval, ze od urciteho taku kompresoru zacnou vstrikovat stejne jako ty zbyvajici - 8 puvodnich,

kazdopadne je to na individualnich potrebach motoru a toho tunera co to zkmochal

MarauderZ28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarauderZ28 »

takhle díky tomu že mám kompresory dva mám možnost porovnat řešení ... obojí je stejnej motor (Camaro i Impala) kompresory "centrifuga" jen výrobce jinej. Powerdyne používá tzv FMU - fuel management unit - je to takovej hříbek co se strčí na vratku, je nastaven přesně v určitým poměru a pokud se nepletu zvedne tlak na liště a seriový vstřiky naflušou víc benzínu. Paxton to vyřešil tak, že přidal 3 vstřiky do takovýho hliníkovýho profilu (stejnak ty vstřiky stříkaj do takový komůrky a teprve z ní jsou vyvedený 2 dírky do sání) kterej se namontuje mezi klapku a sání je k tomu samostatná řj (pokud se jí teda dá tak říkat (vypadá jak HUB k PC :o)) to řešení pomocí FMU mi přijde jednodužší, elegantnější ... otázka zda to má nějaký nevýhody oproti použití přídavnejch vstřiků ...

Obrázek

Obrázek
Chevy Camaro Z28, LT4 383cui, Powerdyne supercharger, Edelbrock nitro etc. & Chevy Impala SS, LT1 350cui, K&N intake, Hooker exhaust etc. & Chevy Corvette C5 Z51

"forget the gym, Camaro has all the muscle you need"

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

podle me ten FMU by mohl byt mene presny a ten HUB k pc by mohl byt chytrejsi - zalezi taky jaky z ceho bere udaje pro svoji funkci

zajimavy je ze misto ty FMU a puvodniho regulatoru nepouzili ten progresivni regulator tlaku rovnou, podle me ta FMU proste jak pri zvetseni tlaku priskrti tu zpatecku tak proste nafoukne listu, asi to ma vyhodu v tom ,ze ta FMU pracuje az pri boostu, do podtlaku 0 je ve funkci jenom ten puvodni regulator, ptom ho natlakuje FMU

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

teď mě napadlo, ze bych požil seriové vstřikování, které by mělo vykrýt dejme tomu 80- 90 % potřeby benzínu pro motor. A pak bych použil samostatnou větev vstřiků , které by měli na zpátečce do nádrže regulátor tlaku paliva se závislosti na tlaku v sání. Tak bych se mohl pokusit doladit směs.
Ta FMU má možnost nastavení nějakého rozsahu tlaku paliva na liště, nebo to není regulovatelné a je to nastaveno výrobcem.
Chtěl bych totiž něco co dokáže třeba 3,5 baru při tlaku 0,5 baru v sání a zrovna tak možnost přenastavit tlak na liště při stejném tlaku a měnit také rozsah od min. tlaku po max. tlak na liště v různě sirokém pásmu otáček motoru. Píšu to fakt chaticky, ale snad mě pochopíte.
Příklad : 3,5 baru na liště při 0,5 baru sání až po 6 barů na liště při 0,8 baru v sání. A poté možnost přenastavit na 3,5 baru na liště při 0,5 baru v sání po 6 barů na liště ale už při 0,7 baru v sání.
Umí toto nějaký regulátor?

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

treba tohle? prodavaji to i u nas www.saabtuning.cz www.rsmotorsport.cz a asi jinde, myslim ze treba bidrin by neco mohl zkmochat

http://www.speedparts.se/shop/prod/sp_i ... orer.shtml

akorat na to nepotrebujes druhou radu vstriku, myslim ze je dulezity si rict ze asi je lepsi to nekombinovat proste:

2 rady vstriku o konstanim rozdilu tlaku s nejakou ecu co to umi ovladat

nebo progresivni regulator + jedna rada vstriku

nebo std regulator + FMU (coz je taky progresivni regulator) akorat ma lomenou charakteristiku

ale myslim ze je zbytecny tyhle pristupy kombinovat

de o to ze at se to jevi sebe vice technicky vymakane a uzasne, potom vetsinou je lepsi jednodussi reseni

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

To máš určitě pravdu. V jednoduchosti je síla. Ale U tohoto vstřikování bych regulátor raději nezapojoval, protože pracuje s nasteveným tlakem 4,5 baru a popradě nevím, co by udělalo, kdyby se pořád měnil. Komory, které jsou v rozdělovači paliva jsou předěleny membránou na horní a spodní část v jedné z nic je systémový tlak 4,5 baru, a proti tomu je pružina, která má konstantní tlak na membránu a mírný tlak paliva ji napomáhá otvírat přívod ke vtřikům. kdyby se měmil celý systémový tlak paliva a přitom má pružina ckonstantní přítlak, asi by to vůbec nemakalo.
Proto bych udělal jednu sadu vstřiků, které by byly napojeny přímo od čerpadla a reguloval bych je tím regulátorem.

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

tak soustava s konstatnim tlakem 4.5 baru sem nevidel-neznam, vetsinou je systemovy tlak konstatni oproti podtlaku v sani a vlastne tlak paliva cestuje s podtlakem, tak aby pri urcitem ipw porad vstrikoval konstantni mnozstvi paliva od toho je ten regulator FMU, pri progresivnim se proste ten pomer 1:1 je ruznej s ruznym tlakem

pokud mas nejake vstrikovani mechanicke (meserschmitt) kontinualni (nebo jak se to pise) K-jetronic nebo co tak ten tlak taky neni konstantni, meni se s teplotou a je tam jeden tlak pri kterem otviraji vstriky a potom roste az do tech treba 4.5 baru pres ty rozdelovaci ventily ,takze tlak ve vstrikach neni konstatni konstatni je pred tim regulatorem

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

este taky se meni s polohou ty vzdouvaci klapky toho talire na nozicce

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

U K-jetronic je na zpáteční cestě přetlakový ventil který udržuje tlak na 4,5 baru " nevím uplně přesně"
Samozřejmě se nepatrně mění během ohřívaní. Je tam nějaký bimetal, který reguluje tlak.
Ale pokud by se výrazně měnil, nevím jak by to makalo.
Na ty stránky jsem koukal, ale nepustí mě to tam. Mohl by mi někdo vysvětlit, jak vůbec tedy pracuje.
Píšou o mechanický regulaci i podtlakový regulaci. Neumím si to pořádně představit. Jaký mají rozsah regulace? Mají to všechny stejný. Je možný měnit rozsah tlaku vsřiků vůci rozsahu tlaku v sání? Aby třeba měnil tlak od 3 po 6 barů "na liště" v rozmezí 0,4 bar sání " tj. od 0,3 do 0,7" a po přenastavení třeba v rozmezí 0,5 bar " tj 0,3-0,8" sání
Díky

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

pokud by se Ti nemenil tlak v kontinualnim vstrikovani na vstrikach tak by to nefungovalo musi se menit od otviraciho (treba 3.5 bar) az po nejaky maximum, protoze pres vstrik se musi dopravit vetsi mnoztvi paliva na plnej knedlik rsp pri velky zatezi- vetsi tlak nez na volnobeh - nizsi tlak, ten tlak co se udrzuje konstantni je podle me systemovy tlak od ktereho se odvozuje ten tlak ve vstrikach

mechanicka regulace - predpjata pruzina na membrane nastaveni zakladniho tlaku

+ podtlakova regulace - ta membrana s pruzinou je v krabicce ve ktere je jeste podtlak, takaze pruzina tlaci na membranu, zaroven je tlak pruziny oslabovan pusobenim podtlaku

najdi si na netu nejaky obrazej jak funguje regulator tlaku paliva z toho to bude jasny na prvni pohled

pokud je progresivni myslim ze by to byli dve membrany a mezi nima pruzina, urcite by existovalo vic reseni

tom28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tom28 »

To je pravda že ve vstřikách se mnění tlak, ale vstřik není rozdělovač paliva " ta kostka s vývody na vstřiky. Je tam totiž jeden hlavní pístek, který je ovládán od talířku v sání. Čím více se talířek otevře, tím více se dostane paliva do horní poloviny komory , která pusobí spolu s pružinou proti systémovému tlaku, který 4,5 baru. Jakmile se tlaky začínají vyrovnávat začíná se otvírat přívod paliva ke vstřikům, který je zavřen tou membránou, která zároveň dělí vstřikovací buňku na horní a spodní část.
Tím že je na jedné straně pružina, je ta část tlakově ve výhodě. Když jsou tlaky komor v rovnováze do vstřiku proudí max. paliva, protože je na jedné straně ta pružinka.
Prostě sytémový tlak + pružinka je víc než systémový tlak. To je celý systém.
Když tak nad tím přemýšlím, tak pokud bych měnil neustále tlak mělo by to fungovat, protože vždy dojde k vyrovnání tlaků obou komor jelikož jsou při zdvihnutí hlavního pístku propojeny. A pořád bude rozdíl mezi horní a spodní komorou pouze o tlak pružinky.

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

to by si asi mel dat ten FMU/ progresivni regulator misto toho regulatoru systemovyho tlaku jak pises potom by toasi fungovalo stejne jako pri tom elektrickym vstrikovani

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“