pohyblivé kolo vačky

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

Odpovědět
jolik

pohyblivé kolo vačky

Příspěvek od jolik »

Pohyblivé nebo štelovatelné.Máte někdo zkušenosti?
Vento GTI 150+

fiat12PMR

Re: pohyblivé kolo vačky

Příspěvek od fiat12PMR »

jolik píše:Pohyblivé nebo štelovatelné.Máte někdo zkušenosti?
jistěže... U BMW motor M50 jsou v serii :-)
porsche 944

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

Jestli máš na myslí stavitelne rozvodové kolo tak já ho v motoru mám (sohc) a můžu jen doporučit.

Idaho
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

ja se zeptám jaký je rozdíl mezi pohyblivým a stelovatelným??
Je mezi námi stále více lidí, kteří poskytují konzultace a vědí jak se co má udělat, ale stále méně tech kteří do udělat dokáží.
web : www.dicompracing.cz / www.jdmengines.cz

New_Zulu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od New_Zulu »

Libor12 píše:Jestli máš na myslí stavitelne rozvodové kolo tak já ho v motoru mám (sohc) a můžu jen doporučit.
A máš ho tam z důvodu? Na SOHC si myslím že bez jakývkoliv uprav je tam uplně zbytečně ne? Jedině že by jsi měl třeba o něco sníženou hlavu, atp.

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza 2.0 16v »

New_Zulu píše:
Libor12 píše:Jestli máš na myslí stavitelne rozvodové kolo tak já ho v motoru mám (sohc) a můžu jen doporučit.
A máš ho tam z důvodu? Na SOHC si myslím že bez jakývkoliv uprav je tam uplně zbytečně ne? Jedině že by jsi měl třeba o něco sníženou hlavu, atp.
myslím si že Libor ho tam zbytečně nemá... :lol: 8)

i když třeba já mam celkem ostrý vačky a seriový rozvodový kola a není problém,mylsím že další kW bych těma kolama nenahnal, když jsem v optimálním rozmezí nastavení vaček (mam nastaveno 106,107 a dělá se na motorech co mam já něco mezi 105 až 110 s tím že takmalej rozdíl tam znát není -leda na kultuře volnoběhu....)

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

Idaho píše:ja se zeptám jaký je rozdíl mezi pohyblivým a stelovatelným??
myslím,že tady se pisatel jen špatně vyjádřil. Pohyblivé kolo se používá u variabilního časování ventilu. Stelovatelne neboli adjustable timing cam gear se pouziva u rozvodu DOHC k zpresneni casovani a ziskani dalsich mernych jednotek. :) "klokanů" :D u rozvodu SOHC si zjednodušis nastavení a navíc časování opravdu přesně nastavíš. Někdy se stane že při vytahaném řetězu,nebo i volnějším už je to třeba půl zubu a to právě doladis tím kolem. Na motoru který má 150k je výměna sakra znát. Kultura při volnoběhu,ochota jít do otáček atd. Při mých úpravách motoru to byla nutnost. Co se použití u DOHC týká,tam se jimi dá odstranit právě ten kompromis časování tohoto rozvodu který odstraňuje variabilní časování. Střih vacek se dá nastavit pro určitý režim. Zjednodušeně: mám auto k dennímu používání nastavení provedu dle výrobce. Chystám se svůj show car předvést na mimoňskem srazu :) časování nastavím do režimu max výkonu a ot. Rozdíl ve finálním výkonu může být až 20% Tím rázem ale motor nepůjde v nízkých a středních ot. Jen v maximu. Po úspěšné exhibici vše vrátím zpět a jedu domů.
Naposledy upravil(a) Libor12 dne 22 črc 2008 06:15, celkem upraveno 3 x.

Beaver

Příspěvek od Beaver »

Doplnim obrazek, at je jasny kazdymu...

Obrázek
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

jolik

Příspěvek od jolik »

8) jdu do toho :lol: samo jde o DOHC a stelovatelné kolo vačky,díky.
Vento GTI 150+

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

Ještě doplnění. Je dobře s těmito koly zakoupit hlavní řemenici která má na sobě úhlovou stupníci nebo si alespoň vyrobit přípravek se stupnici. Mě se nejlépe osvědčil než jsem měl řemenici potisk cd se stupnici. Pokud chceš můžu se podělit o pár fint ohledně nastavení časování.

jolik

Příspěvek od jolik »

L12:jasne není problém :wink: ,jinak na autí se bude ještě pracovat,nejdřív jsem vyměnil motor i s elektrikou ze 115 na 150,pak jsem vytáhl kat,vybrousil klapu a dal sp.sání,momentálně zkracuju sání o parohy tady je zvuk mého autí http://www.youtube.com/watch?v=CnjkyfhVRd8
Vento GTI 150+

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

jolik píše: momentálně zkracuju sání o parohy
nějak takto?
Přílohy
gen4-3sge2.jpg
gen4-3sge2.jpg (67.75 KiB) Zobrazeno 2486 x

jolik

Příspěvek od jolik »

budu mít jen jednu klapu
Přílohy
sání.jpg
sání.jpg (47.65 KiB) Zobrazeno 2474 x
Vento GTI 150+

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

nevím jestli je toto krok dobrým směrem :? u přeplňovanýho auta možná, ale u NA motoru nevim..možná tam pak hodně rychle vrátíš seriový sání až to projedeš..mě po výměně sacíhopotrubí za o cca 1/3 kratší (délka 1 větve nového sání cca 25cm..) a přímo navazující na směr kanálu v hlavě začal motor znatelněji tahat o cca 1500ot/min výše (tj od 5500..), ale zas se tolik nedusí při otáčkách přes 7500...nechám ho tam, ještě pujdou svody, velká klapka a finální odaldění elektroniky,díky kterýmu by se měl trochu yvřešit problém s volnoběhem a přechodovejma režimama...

jolik

Příspěvek od jolik »

Uřezal jsem 4x30 cm sání,protože parohy se hodně zahřívají a při zkrácení se nas.vzduch nestihne zahřát.Je možné že to nebude fungovat jak chci,ale kdybych to nezkusil,nemohl bych říct že je to dobré nebo špatné či jiné,s klidem příjmu i malou porážku :D
Vento GTI 150+

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

jolik píše:Uřezal jsem 4x30 cm sání,protože parohy se hodně zahřívají a při zkrácení se nas.vzduch nestihne zahřát.Je možné že to nebude fungovat jak chci,ale kdybych to nezkusil,nemohl bych říct že je to dobré nebo špatné či jiné,s klidem příjmu i malou porážku :D
projeví se to jak psal honza
ted smrdím po naftě :-)

podporuji: http://www.neo2011.cz/

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

Volba optimální délky potrubí u atmosféry je velice osemetna záležitost. Podle mého u motorů který je používám v běžném provozu s dobrým průběhem krouticiho momentu je řešení T-Vis používané u motorů toyota. Obecně platí:delší potrubí využitelný kroutici moment v nízkých a středních otáčkách. Krátké ve vysokých. Záleží k čemu motor bude určen. U atmo hodně záleží i na obloucich(zvyšují hydraulický tlak a zpomalují proudění) moje úpravy atmosférických motorů co se výkonu týká vždy byly laděny s požadavkem- motorová pila. Maximální výkon v maximálních otáčkách. Tomu byla uzpůsobena i úprava kterou jsem prováděl zde uvedené fotky z montáže. Atmo musí mít co nejhládsi potrubí aby nevynikaly žádné přesahy a omezily se turbulence. Jde o to dostat na ventil co nejvíce vzduchu s palivem. V nízkých otáčkách v širokém potrubí vzniká turbulence a je špatně plnění ovšem ve vysokých plní přesně to co se od něj očekává.
Přílohy
gen4-3sge1.jpg
gen4-3sge1.jpg (73.06 KiB) Zobrazeno 2559 x

jolik

Příspěvek od jolik »

paoírově mám nejvyšší krouták v 5 000ot/min a výkon v 6 000ot/min,na měřeném useku řadím v 5 000 a přeřazuji v 6 000 zvuk i síla motoru je nejlepší tak uvidíme :wink:
Vento GTI 150+

jolik

Příspěvek od jolik »

Tak jsem nainstaloval zkrácené sání a je to katastrofa:krouták jsem vubec nezaznamenal při 6 000 to chytne zvuk (zde má vačka vrchol) a konec.Ještě zkusím udělat jeden projekt a pak uvidím,pokud mi bude chtít někdo poradit rád to přivítám a hodím fota puvodního sání a mé možnosti rozepíšu. :oops:
Vento GTI 150+

Shelby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shelby »

Libor12 píše:Volba optimální délky potrubí u atmosféry je velice osemetna záležitost. Podle mého u motorů který je používám v běžném provozu s dobrým průběhem krouticiho momentu je řešení T-Vis používané u motorů toyota. Obecně platí:delší potrubí využitelný kroutici moment v nízkých a středních otáčkách. Krátké ve vysokých.
viz system VRIS u mazda V6 motoru (K family) a od nich tento system licencovalo Porsche...
Mazda MX3 1.8l V6@2.5l V6 -> Mondeo 2002 2.0TDDI -> Mondeo 2009 TDCI TitaniumX, Fiesta XR2i 1.6 @ 130Hp, Fiat 126RR bambino rapido prototipo, Fiat 126P retro style, Ford Transit 2.5D a už bych chvilu neměl další krám kupovat, zatím stačí :D

jolik

Příspěvek od jolik »

tak jsem si dal 2 a 2 dohromady požadovaný výkon zkráceným sáním nedosáhnu.Ještě si rozmyslím jestli upravit tenhle motor nebo zase výměna.
Vento GTI 150+

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

co na to napast...asi každý jednou přijde na to,že bez přeplnování to prostě nejde :lol:
ted smrdím po naftě :-)

podporuji: http://www.neo2011.cz/

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

Tak třeba přeplňovat nechce. Přestan laborovat se sanim. Buď tam dej čtyřklapku jako jsem použil já nebo se vykašli na celé vstřikování,přímo na hlavu posad přes mezikus dva dvojité webery dcoe 45 nebo 50 typ 152 k tomu jednotku s řízením křivky předstihu,vačky s větším zdvihem a basta. Není co řešit.

fastr

Příspěvek od fastr »

Kluci, mělo by smysl dát štelovatelné rozvodové kolo vačky na motor OHC, když je tam jedno? A zkusit to posunout +- o půl zubu? Bude to mít nějaký rozdíl ve výkonu oproti sériovému pevnému kolu? Je to motor 2.0 8V 85Kw. Viděl jsem to u známého na tomto motoru, ale to byl závodní a měl tam mnohem víc výkonových úprav a profi podmínkách. Je to auto na rallye. Já tam nic velkého neplánuju a tak se ptám jestli to trochu pomůže.

JRD McLAREN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRD McLAREN »

..hmmm...
keby si tak upresnil,..co to je za motor..
ci si tam nechal seriovu vacku..
ci mash moznost upravit riadiacu jednotku ..atd..

ale urcite ti to trochu ponnukne moznosti na ladenie...
budesh si moct ladit vykon skor k nizsiim alebo vyssim otackam..

..napr. ja mam na motore v aute (DOHC) naschval posunutu saciu vacku "o zub" dopredu..
ziskal som trochu vykonu, trosku lepsi krutak..ale..
ale dost som ublizil "pruznosti" uz aj tak nie moc pruznemu motoru..
do 2000ot.min je to mrtve...zacina to ozivat az cca pri 2500..
ideal vykonu je asi od 3200-4700 potiazne 4800
a pri 5200 to uz zacina stracat, a je to len o "trapeni otacok"...
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/

fastr

Příspěvek od fastr »

Motor to je VW atmosvéra a zbytek údajů je nahoře. Kromě otevřeného sání, trochu zkultivovaných kanálků a vyleštěných ventilů je to série. Plánuju ještě nerez svody plus trochu otevřít výfukové vedení. Zatím to mám na denní ježdění, ale bude druhé auto a s tímhle si chci trochu pohrát. Nechci žádné větší zásahy a investice, takže když to nepomůže tak to nechám tak.

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

na seriovou vačku to u VW nepomůže..kámoš s tím dlouho laboroval a dospělktomu že seriový nastavení je nej..

když točil na 1 stranu motor neměl volnoběh,plival oheň,zas šel od 3000-6000jak nikdy,jelikož to bylo auto na normální ježdění,kde byla potřeba druhá oblast tak zkoušel točit i na druhou stranu.no a seriový nastavení byl kompromis...u OHC je nevděčný zkoušet točit kamkoliv,když nemůžeš hejbat s překrytím..

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“