pohyblivé kolo vačky
Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_
Re: pohyblivé kolo vačky
jistěže... U BMW motor M50 jsou v seriijolik píše:Pohyblivé nebo štelovatelné.Máte někdo zkušenosti?

porsche 944
- honza 2.0 16v
- Kontaktovat uživatele:
myslím si že Libor ho tam zbytečně nemá...New_Zulu píše:A máš ho tam z důvodu? Na SOHC si myslím že bez jakývkoliv uprav je tam uplně zbytečně ne? Jedině že by jsi měl třeba o něco sníženou hlavu, atp.Libor12 píše:Jestli máš na myslí stavitelne rozvodové kolo tak já ho v motoru mám (sohc) a můžu jen doporučit.

i když třeba já mam celkem ostrý vačky a seriový rozvodový kola a není problém,mylsím že další kW bych těma kolama nenahnal, když jsem v optimálním rozmezí nastavení vaček (mam nastaveno 106,107 a dělá se na motorech co mam já něco mezi 105 až 110 s tím že takmalej rozdíl tam znát není -leda na kultuře volnoběhu....)
- Libor12
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
myslím,že tady se pisatel jen špatně vyjádřil. Pohyblivé kolo se používá u variabilního časování ventilu. Stelovatelne neboli adjustable timing cam gear se pouziva u rozvodu DOHC k zpresneni casovani a ziskani dalsich mernych jednotek.Idaho píše:ja se zeptám jaký je rozdíl mezi pohyblivým a stelovatelným??

Naposledy upravil(a) Libor12 dne 22 črc 2008 06:15, celkem upraveno 3 x.
L12:jasne není problém
,jinak na autí se bude ještě pracovat,nejdřív jsem vyměnil motor i s elektrikou ze 115 na 150,pak jsem vytáhl kat,vybrousil klapu a dal sp.sání,momentálně zkracuju sání o parohy tady je zvuk mého autí http://www.youtube.com/watch?v=CnjkyfhVRd8

Vento GTI 150+
- honza 2.0 16v
- Kontaktovat uživatele:
nevím jestli je toto krok dobrým směrem
u přeplňovanýho auta možná, ale u NA motoru nevim..možná tam pak hodně rychle vrátíš seriový sání až to projedeš..mě po výměně sacíhopotrubí za o cca 1/3 kratší (délka 1 větve nového sání cca 25cm..) a přímo navazující na směr kanálu v hlavě začal motor znatelněji tahat o cca 1500ot/min výše (tj od 5500..), ale zas se tolik nedusí při otáčkách přes 7500...nechám ho tam, ještě pujdou svody, velká klapka a finální odaldění elektroniky,díky kterýmu by se měl trochu yvřešit problém s volnoběhem a přechodovejma režimama...

- Libor12
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Volba optimální délky potrubí u atmosféry je velice osemetna záležitost. Podle mého u motorů který je používám v běžném provozu s dobrým průběhem krouticiho momentu je řešení T-Vis používané u motorů toyota. Obecně platí:delší potrubí využitelný kroutici moment v nízkých a středních otáčkách. Krátké ve vysokých. Záleží k čemu motor bude určen. U atmo hodně záleží i na obloucich(zvyšují hydraulický tlak a zpomalují proudění) moje úpravy atmosférických motorů co se výkonu týká vždy byly laděny s požadavkem- motorová pila. Maximální výkon v maximálních otáčkách. Tomu byla uzpůsobena i úprava kterou jsem prováděl zde uvedené fotky z montáže. Atmo musí mít co nejhládsi potrubí aby nevynikaly žádné přesahy a omezily se turbulence. Jde o to dostat na ventil co nejvíce vzduchu s palivem. V nízkých otáčkách v širokém potrubí vzniká turbulence a je špatně plnění ovšem ve vysokých plní přesně to co se od něj očekává.
- Přílohy
-
- gen4-3sge1.jpg (73.06 KiB) Zobrazeno 2559 x
Tak jsem nainstaloval zkrácené sání a je to katastrofa:krouták jsem vubec nezaznamenal při 6 000 to chytne zvuk (zde má vačka vrchol) a konec.Ještě zkusím udělat jeden projekt a pak uvidím,pokud mi bude chtít někdo poradit rád to přivítám a hodím fota puvodního sání a mé možnosti rozepíšu. 

Vento GTI 150+
viz system VRIS u mazda V6 motoru (K family) a od nich tento system licencovalo Porsche...Libor12 píše:Volba optimální délky potrubí u atmosféry je velice osemetna záležitost. Podle mého u motorů který je používám v běžném provozu s dobrým průběhem krouticiho momentu je řešení T-Vis používané u motorů toyota. Obecně platí:delší potrubí využitelný kroutici moment v nízkých a středních otáčkách. Krátké ve vysokých.
Mazda MX3 1.8l V6@2.5l V6 -> Mondeo 2002 2.0TDDI -> Mondeo 2009 TDCI TitaniumX, Fiesta XR2i 1.6 @ 130Hp, Fiat 126RR bambino rapido prototipo, Fiat 126P retro style, Ford Transit 2.5D a už bych chvilu neměl další krám kupovat, zatím stačí 

- Libor12
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak třeba přeplňovat nechce. Přestan laborovat se sanim. Buď tam dej čtyřklapku jako jsem použil já nebo se vykašli na celé vstřikování,přímo na hlavu posad přes mezikus dva dvojité webery dcoe 45 nebo 50 typ 152 k tomu jednotku s řízením křivky předstihu,vačky s větším zdvihem a basta. Není co řešit.
Kluci, mělo by smysl dát štelovatelné rozvodové kolo vačky na motor OHC, když je tam jedno? A zkusit to posunout +- o půl zubu? Bude to mít nějaký rozdíl ve výkonu oproti sériovému pevnému kolu? Je to motor 2.0 8V 85Kw. Viděl jsem to u známého na tomto motoru, ale to byl závodní a měl tam mnohem víc výkonových úprav a profi podmínkách. Je to auto na rallye. Já tam nic velkého neplánuju a tak se ptám jestli to trochu pomůže.
- JRD McLAREN
- Kontaktovat uživatele:
..hmmm...
keby si tak upresnil,..co to je za motor..
ci si tam nechal seriovu vacku..
ci mash moznost upravit riadiacu jednotku ..atd..
ale urcite ti to trochu ponnukne moznosti na ladenie...
budesh si moct ladit vykon skor k nizsiim alebo vyssim otackam..
..napr. ja mam na motore v aute (DOHC) naschval posunutu saciu vacku "o zub" dopredu..
ziskal som trochu vykonu, trosku lepsi krutak..ale..
ale dost som ublizil "pruznosti" uz aj tak nie moc pruznemu motoru..
do 2000ot.min je to mrtve...zacina to ozivat az cca pri 2500..
ideal vykonu je asi od 3200-4700 potiazne 4800
a pri 5200 to uz zacina stracat, a je to len o "trapeni otacok"...
keby si tak upresnil,..co to je za motor..
ci si tam nechal seriovu vacku..
ci mash moznost upravit riadiacu jednotku ..atd..
ale urcite ti to trochu ponnukne moznosti na ladenie...
budesh si moct ladit vykon skor k nizsiim alebo vyssim otackam..
..napr. ja mam na motore v aute (DOHC) naschval posunutu saciu vacku "o zub" dopredu..
ziskal som trochu vykonu, trosku lepsi krutak..ale..
ale dost som ublizil "pruznosti" uz aj tak nie moc pruznemu motoru..
do 2000ot.min je to mrtve...zacina to ozivat az cca pri 2500..
ideal vykonu je asi od 3200-4700 potiazne 4800
a pri 5200 to uz zacina stracat, a je to len o "trapeni otacok"...
Člen Klubu Šlapacích Moskvičov
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/
IMF Master Ignition Forum - http://imfsoft-forum.eu/
Motor to je VW atmosvéra a zbytek údajů je nahoře. Kromě otevřeného sání, trochu zkultivovaných kanálků a vyleštěných ventilů je to série. Plánuju ještě nerez svody plus trochu otevřít výfukové vedení. Zatím to mám na denní ježdění, ale bude druhé auto a s tímhle si chci trochu pohrát. Nechci žádné větší zásahy a investice, takže když to nepomůže tak to nechám tak.
- honza 2.0 16v
- Kontaktovat uživatele:
na seriovou vačku to u VW nepomůže..kámoš s tím dlouho laboroval a dospělktomu že seriový nastavení je nej..
když točil na 1 stranu motor neměl volnoběh,plival oheň,zas šel od 3000-6000jak nikdy,jelikož to bylo auto na normální ježdění,kde byla potřeba druhá oblast tak zkoušel točit i na druhou stranu.no a seriový nastavení byl kompromis...u OHC je nevděčný zkoušet točit kamkoliv,když nemůžeš hejbat s překrytím..
když točil na 1 stranu motor neměl volnoběh,plival oheň,zas šel od 3000-6000jak nikdy,jelikož to bylo auto na normální ježdění,kde byla potřeba druhá oblast tak zkoušel točit i na druhou stranu.no a seriový nastavení byl kompromis...u OHC je nevděčný zkoušet točit kamkoliv,když nemůžeš hejbat s překrytím..