odlévání hliníku
Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_
odlévání hliníku
dělám s hliníkem a odlévám ho do jednoduchých železných forem,máte někdo tip na odlévací písek na výrobu formy? vím že něco takového je,díky.
Vento GTI 150+
- Libor12
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: odlévání hliníku
Pokud máš na mysli přesné liti tak je to obyčejný křemíčity písek jako na zámkovou dlažbu ale jiné zrnitosti. Model se vyrobí ze slevarenskeho vosku zasype pískem,upechuje vibrační jehlou,a liješ. Vosk se odtavuje teplem.
toyota corolla gti 4a-ge 1.6 "V2" 226hp/9500rpm
IMF Master Ignition Forum - http://
imfsoft-forum.eu/
Válcová zkušebna 4X4 až do 1200HP
IMF Master Ignition Forum - http://
imfsoft-forum.eu/
Válcová zkušebna 4X4 až do 1200HP
bohužel do toho písku musíš v jistém poměru přidat monmorilonitický jíl, který dokáže na sebe navázat 7 molekul vody a z toho tři téměř na trvalo, možná ten jíl budeš znát pod názvem bentonit a taky se tento jíl přidává do většiny hydratačních sraček co si dávají ženský na obličej
pokud ten jíl nepřidáš, tak se téměř vždy písek sesype v nějakých částech do hliníku - nemá prostě tu soudržnost ne hodně, ale pár zrnek a potom při obrábění máš radost
ale to co jsem napsal je staré nejméně 10 let, možná jsou dnes jiné písky a jiné technologie
pokud ten jíl nepřidáš, tak se téměř vždy písek sesype v nějakých částech do hliníku - nemá prostě tu soudržnost ne hodně, ale pár zrnek a potom při obrábění máš radost
ale to co jsem napsal je staré nejméně 10 let, možná jsou dnes jiné písky a jiné technologie
IQ sice stylingem nenahradíš, taboo ti ho taky nezvedne, ale dokáže rozšířit brutálně obzory 
http://www.odtahove-sluzby.cz

písek moc nedoporučuji.. forma samotná de vyrábí šptně protože potřebuješ modelové zařízení pokud neděláš tedy něco velice jednoduchého... naví s písku je špatný povrch navíc přesnost není nic extra... prototipi se odlévají do forem ze spšl sádry... nejlepší je vyrobit ze dřeva hliníku nebo jakéhokoliv dobře obrobytelného matroše positiv následně z něj sádrový nehativ a do něj odlít positiv (výsledný produkt) navíc při této výrobě nemusíš řešit 3stupňové skosení stěn kvůli otevření formy jelikož formu rozmlátíš... pro prototipy a mini série doporučuji...
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily
K písku jsem se zatím nedostal,ale zkusil jsem odlít složitější tvar než krychli,do železné formy,udělala se mi díra,tak příště formu zahřeju aspon na 200 stupnu. 

- Přílohy
-
- Snímek 002.jpg (39.66 KiB) Zobrazeno 7161 x
Vento GTI 150+
lil jsi vrchem nebo vtokem co ústil do tvaru ze spodní strany
IQ sice stylingem nenahradíš, taboo ti ho taky nezvedne, ale dokáže rozšířit brutálně obzory 

Lil jsem vrchem,forma jsou teoreticky 2 trubky vložené do sebe a jsou neuzavřené jen položené na železné desce.
Vento GTI 150+
jsem si to myslel, to budeš dlouho ladit techniku lití, než to bude dobré, ono zespod, to taky není sranda, obzvláště u tenkých dílců, proto se hliník nejlépe odlévá vstřikem, ale jde to i jinak, jen to vychytat

Tak jsem formu nahřál a lil ze spod,hned je to lepší
- Přílohy
-
- Snímek.jpg (37.68 KiB) Zobrazeno 7018 x
Vento GTI 150+
no vidíš, ještě trochu víc prohřát, je to ještě takové to ne zrovna ořechové, ale dobrý 

jj,musím to ještě poladit,mám i špatnou odlévačku ale jinak je to zábava
.

Vento GTI 150+
Pro to lití do kovové formy zcela určitě musíš použít předehřev té formy. Pokud nepředehřeješ, tak se objeví vady odlitku jako na první fotce, zavaleniny a nezaběhnutí. Jestli kov bude rychle chladnout, mohou se objevit v odlitku trhliny. Záleží taky aby byl zvolen vhodný materiál. Samozřejmě, že tam nateče vše co se ti podaří roztavit, ale výsledky z materiálu nevhodného pro kokilové lití, nemusí být přijatelné. Teda nevím jaký požaduješ výsledek a jaké bude mít odlitek následné využití. Taky musí mít tavenina správnou teplotu. Vysoká může způsobit naplynění, nízká zas problémy se zaběhnutím. Plochy formy, které přijdou do kontaktu s taveninou musí být čisté a odmaštěné. Nečistoty způsobí bubliny.
Jak ti šla ta vnitřní trubka ven z toho odlitku?
Pokud budou potřeba nějaké další informace, tak se ptejte. Můžu probrat s kolegou.
Pokud budou potřeba nějaké další informace, tak se ptejte. Můžu probrat s kolegou.
S Camry na věky
Ta trubka byla odlita se všeho možného,zkoušel jsem i brzdové trubky-ty jsem ale nedokázal roztavit.trubka šla z formy
dobře.Mám hliník i z alukol a vím kde pro pístovinu.Postup-roztavím hliník až se rozteče,seškrábnu škraloup ztrčím zpět do pece na pár min. a liju

Vento GTI 150+
s tím odmaštěním si nejsem zcela jist, ale rozhodně netvrdím že to tak není, jen mám trochu jiné zkušenosti, např při odlévání šedé do kokil se kokily začoudí před odlevem acetylenovými sazemi a ty jsou mastnéCamry2,2 píše:Pro to lití do kovové formy zcela určitě musíš použít předehřev té formy. Pokud nepředehřeješ, tak se objeví vady odlitku jako na první fotce, zavaleniny a nezaběhnutí. Jestli kov bude rychle chladnout, mohou se objevit v odlitku trhliny. Záleží taky aby byl zvolen vhodný materiál. Samozřejmě, že tam nateče vše co se ti podaří roztavit, ale výsledky z materiálu nevhodného pro kokilové lití, nemusí být přijatelné. Teda nevím jaký požaduješ výsledek a jaké bude mít odlitek následné využití. Taky musí mít tavenina správnou teplotu. Vysoká může způsobit naplynění, nízká zas problémy se zaběhnutím. Plochy formy, které přijdou do kontaktu s taveninou musí být čisté a odmaštěné. Nečistoty způsobí bubliny.
a při odlévání hliníku do kokily, ale pod tlakem, se kokily taky čímsi trochu mastily
ovšem s odléváním hliníku do kokily samospádem nemám zkušenosti

Já jsem na slévárně ocelovou formu před litím stříkal směsí křídy s mastkem.Udělalo to jemný povlak a odlitek šel krásně z formy ven.Při lití hliníku do písku se používá speciální přírodní písek který se těží jenom na jednom místě v republice.Je to jemný žlutý písek do kterého se nepřídávají žádné pojiva .Pouze písek a voda.Stejný písek jsem používal i na odlitky z bronzu.Každá slévárna má svoji technologii takže těžko najdeme něco konkrétního.Já jsem takhle odléval 7 let.
Škoda Fabia 1,9 TDI 101 Kw
Škoda Felicia 1,3 MPi 50 Kw
Odmaštění a očištění je opravdu u hliníkových i bronzových odlitků dúležité. Pokud se vyrábí např. bronzové šnekové kolo na ocelovém zálitku, tak se před vlastním odlitím ocelový zálitek otryská a plynovým hořákem předehřeje. Předehřátí slouží pro, vypálení veškeré vlhkosti i mastnot a ke snížení rozdílu teplot mezi zálitkem a taveninou z důvodů již popsaných. Jakákoli mastnota v odlitku způsobí ruzné dutiny. Stejně to fuguje u Al slitin, hlavně to odmaštění a očištění.
Na ošetření povrchu kokil se používají různé nátěry, či nástřiky. Jen pro domácího kutila slévače, pokud nepoužije nátěry, právě doporučuji čistotu. Záleží také co se od nátěru požaduje. Pro snadné vytahování, např. čepu, který má vytvořit dutinu v odlitku, se používá nástřik mazací. Dále se používají nástřiky izolační a vodivé. To proto, aby se ovlivnil průběh tuhnutí, kde má tuhnutí začít a kde zkončit.
Nevím jak je to dnes, ale v minulosti těch míst na těžbu slévárenských písků bylo více. Kolega je objížděl a přesně si vybíral, který chce naložit. Pro pískové formy je základ vždy stejný. Křemičitý písek určité zrnitosti, dle požadavané kvality povrchu odlitku. A dál jíž záleží na použité tecnologii. Jak píše Kentoya výše, tzv. bentonit. Nebo dál furan. Kdy se písek míchá s pryskiřicí a tvrdidlem. Dálší př. vakuové formování. Tam se snad používá opravdu jen písek bez dalších pojiv.
2Jolik - postup tavení a lití vcelku OK. Jen ta teplota. U nás používají http://www.omegaeng.cz/CZ/manualy/PDF/hh11.pdf . Z teploty kolem 750°C, záleží na materiálu a na druhu odlitku, se tavenina přelije do licí pánve, stáhne "škraloup" a odlévá se do formy. Podle zkušeností něco se leje pomalu a jiné odlitky se zas musí lít rychle. Při vlastním lití je třeba se vyvarovat víření taveniny.
2Mita - můžeš blíže popsat tu technologii písek + voda.
Na ošetření povrchu kokil se používají různé nátěry, či nástřiky. Jen pro domácího kutila slévače, pokud nepoužije nátěry, právě doporučuji čistotu. Záleží také co se od nátěru požaduje. Pro snadné vytahování, např. čepu, který má vytvořit dutinu v odlitku, se používá nástřik mazací. Dále se používají nástřiky izolační a vodivé. To proto, aby se ovlivnil průběh tuhnutí, kde má tuhnutí začít a kde zkončit.
Nevím jak je to dnes, ale v minulosti těch míst na těžbu slévárenských písků bylo více. Kolega je objížděl a přesně si vybíral, který chce naložit. Pro pískové formy je základ vždy stejný. Křemičitý písek určité zrnitosti, dle požadavané kvality povrchu odlitku. A dál jíž záleží na použité tecnologii. Jak píše Kentoya výše, tzv. bentonit. Nebo dál furan. Kdy se písek míchá s pryskiřicí a tvrdidlem. Dálší př. vakuové formování. Tam se snad používá opravdu jen písek bez dalších pojiv.
2Jolik - postup tavení a lití vcelku OK. Jen ta teplota. U nás používají http://www.omegaeng.cz/CZ/manualy/PDF/hh11.pdf . Z teploty kolem 750°C, záleží na materiálu a na druhu odlitku, se tavenina přelije do licí pánve, stáhne "škraloup" a odlévá se do formy. Podle zkušeností něco se leje pomalu a jiné odlitky se zas musí lít rychle. Při vlastním lití je třeba se vyvarovat víření taveniny.
2Mita - můžeš blíže popsat tu technologii písek + voda.
S Camry na věky
Na název písku si nevzpomenu.(zeptám se na slévárně)
Když je písek novej tak má barvu tmavě žlutou až okrovou.Po několika odlitích se mění barva do tmavě hněda a přitom písek nestrácí na kvalitě.
Zrnitost písku je zhruba jako polohrubá mouka na pečení.
Do písku se nepřidává nic jiného než voda.Poměr vody a písku je různý.Když vemete písek do hrsti a zmáčknete ho tak musí držet pohromadě.Nesmíte z toho udělat bláto
Písek se navlhčí a nechá se do druhého dne uležet aby byl písek všude stejně vlhkej.Vlhkost musí být ale taková aby šel písek přesít přes síto.
Při formování musí být písek stlačen přiměřenou silou.Když to uboucháte moc a je to jako beton tak vám hliník z formy vyvaří a z odlitku nic nebude.Když to uboucháte málo tak se vám forma sesype.Musí to být tak akorát aby se při lití hliníku stačila odpařená voda vztřebat do formy a zároveň neudělala v odlitku bubliny.
Forma se ještě před lidím může zaprášit speciálním práškem (něco jako pudr) a jemě vyfoukat.
Prášek se dostane do mikroskopických děr mezi zrnky písku a tím je vyplní a tím pádem dostanete krásně hladkej povrch ikdyž odléváte do písku.
Já jsem takhle odléval koncovky na hadice pro hasiče.Síla stěny 3mm a a délka 35 CM
Když je písek novej tak má barvu tmavě žlutou až okrovou.Po několika odlitích se mění barva do tmavě hněda a přitom písek nestrácí na kvalitě.
Zrnitost písku je zhruba jako polohrubá mouka na pečení.
Do písku se nepřidává nic jiného než voda.Poměr vody a písku je různý.Když vemete písek do hrsti a zmáčknete ho tak musí držet pohromadě.Nesmíte z toho udělat bláto

Písek se navlhčí a nechá se do druhého dne uležet aby byl písek všude stejně vlhkej.Vlhkost musí být ale taková aby šel písek přesít přes síto.
Při formování musí být písek stlačen přiměřenou silou.Když to uboucháte moc a je to jako beton tak vám hliník z formy vyvaří a z odlitku nic nebude.Když to uboucháte málo tak se vám forma sesype.Musí to být tak akorát aby se při lití hliníku stačila odpařená voda vztřebat do formy a zároveň neudělala v odlitku bubliny.
Forma se ještě před lidím může zaprášit speciálním práškem (něco jako pudr) a jemě vyfoukat.
Prášek se dostane do mikroskopických děr mezi zrnky písku a tím je vyplní a tím pádem dostanete krásně hladkej povrch ikdyž odléváte do písku.
Já jsem takhle odléval koncovky na hadice pro hasiče.Síla stěny 3mm a a délka 35 CM
Škoda Fabia 1,9 TDI 101 Kw
Mno ono hodne zalezi na roku kdz ta technologie vznikla napr v olomouci v zelezarnach zaspali uz 30let a pouzivaji technologie kterym jiz dnes nikdo nerozumi
jinak stejne povazuji liti do kokyli v domacich podminkach zvlaste kdz se jedna o protypi za nesmysl... pouzil bych prototipovou sadrovou prensou sadrovou formu zvetsenou o cca 1,5% doni to odlil pak ji rozmplatil a mas hotovej kus... vzhledem k tomu ze se jedna o prototipovou formu muzes si sni poradne vyhrat dokanlae vyhladit a nepotrebujes delici rovinu a ani hrany pod uhlem jako u lidi do modelu... odlitek je daleko presnejsi... jedine co si musis hlidat je vtok taveniny zaprve musi byt na miste ze ktereho se tavenina dobre rozleje a tyk musi byt nalitek/y nasledne snadno odstranitelny...

před sádrovýma formama mě vždycky varovali, zůstává v nich vlhkost
do písku mi formovali hodně věcí a když jsem tam chtěl i původní ražbu nebo nápisy tak do toho místa dávali takový červený písek, vypadal skoro jak jíl
kokila je lepší pro tlakové lití, resp. skoro nezbytná a samo že pro větší množství odlitků
to samé u kovových jaderníků
nechával jsem si lít v AGMA a.s. Kolbenova 159/5, Praha-Vysočany
do písku mi formovali hodně věcí a když jsem tam chtěl i původní ražbu nebo nápisy tak do toho místa dávali takový červený písek, vypadal skoro jak jíl
kokila je lepší pro tlakové lití, resp. skoro nezbytná a samo že pro větší množství odlitků
to samé u kovových jaderníků
nechával jsem si lít v AGMA a.s. Kolbenova 159/5, Praha-Vysočany
vzdělání není zárukou inteligence
Problemi s vlhkosti se eliminuji pouzitm sadry na formy a poradnym vyschnutim... tyto formy se dnes pouzivaji jako nejmodernejsi zpusob liti prototipu... pro naprostou dokonalost se pouziva CNC modeljjako kopito jez je rucne dohlazen nasledne z nej je vyrobena forma jez je tez rucen dohlazena...