Přišla mi předvolánka, že se mám dostavit na služebnu za účelem podání vysvětlení k prověření oznámení o přestupku (pragraf 61 odst. 1 zákona 273/2008 Sb.)
RZ: MOJE dne: 26.4.2009 v 17:51 hod
Místo: okr.Mělník sil.I/16, Spomyšl (ten den tam měřili hajzlové)
No a zajímalo by mne jak postupovat abych minimalizoval případný škody na vlastním bodovém kontě a peněžence...
Trochu mi vrtá hlavou, proč mne pozvali na podání vysvětlení ale neuvedli co řidič mého auta provedl, popřípadě neposlali foto.
Dál jsem někde slyšel, že PČR obesílá pouze řidiče, jejichž přestupek je dostatečně zdokumentovaný a můžou jednoznačně z fotky určit totožnost "pachatele". Čímž by pro mne následující bod nebyl proveditelný Je to pravda?
Je možné pořád využít odst. 3 téhož zákona čili:
v případě, že přestupek nebude zdokumentován dostatečně aby dokázal že jsem viníkem? Fotka atd...(3) Podání vysvětlení nesmí být od osoby požadováno, pokud by tím porušila zákonem stanovenou nebo státem uznanou povinnost mlčenlivosti, ledaže by byla této povinnosti příslušným orgánem nebo tím, v jehož zájmu tuto povinnost má, zproštěna. Osoba může vysvětlení odepřít pouze, pokud by jím sobě nebo osobě blízké způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za správní delikt.
Tak mne za tenhle dotaz neukamenujte prosím.