Potřebuješ monoblok s výkonem 1x 350 až 450 W RMS/2 Ohmya paralelní zapojení obou wooferů. Něco jako je třeba Axton A1350 (http://autoaudio.wsc.cz/Amps/fr0.html" onclick="window.open(this.href);return false;). Mohl by posloužit i silný dvoukanál zapojený do můstku. Musel by ale umět zhruba 800 W RMS/4 Ohmy a muselo by být sériové zapojení wooferů. Je to schůdné a použitelné ale mono zesilovač je to pravé.
Nooo...Já sem pátral na netu jak by to mělo být zapojený v tý bedně a vypadá že každý repro má svoje konektory.Takže Monoblok by mi asi byl k ničemu Spíš sem uvažoval nad nějakým 4 kanálem zapojeným do můstku.Mohl by ten zesilovač být třeba i slabší cca 200W?
To je špatně. 4ch bude za předpokladu, že bude mít každý kanál svůj výstup z rádia pracovat se stereo signálem a to je hodně špatně. Pokud budeš mít jen jeden pár RCA výstupů nastavitelný jako mono budeš ho muset pro 4ch zesík rozbočit a to ti signál taky ovlivní. Výsledkem bude rozdílný signál pro jednotlivý woofer. Jedině monoblok je ideální řešení bez ohledu na počet připojovacích terminálů na bedně. Klidně z toho paralelní zapojení uděláš. Připojovací terminály (4 póly) dvoureprákových subwooferů normálních výrobců jsou v jedné misce a je k nim i propojovací můstek. I kdyby nebyl a subwoofer měl dva terminály daleko od sebe to propojení prostě uděláš kabelem. Výkon, který uvádíš je navíc hodně malý i když výrobce subwooferu uvádí dost vysokou citlivost (nechce se mi hledat za jakých podmínek a jestli tento údaj tedy není lehce přikrášlený). I proto využij zatížitelnost subwooferu, která je 2x 200 W RMS a zvol podle toho zesilovač.
Takže jestli to dobře chápu,tak bych musel mít na rádiu 2RCA výstupy,abych tam mohl dát 4 kanál do můstku.IKdyž ten monoblok by mi aj stačil,vzhledem k tomu že chci mít zesák jenom na woofery.A teď mně napadla myšlenka co kdybych tam dal dvoukanál?To by nemohlo být?Když vezmu v úvahu na rádiu jeden pár RCA výstupů(prevý,levý kanál)...To by mohlo být ne?
Nechal bych to na monobloku a důvodů je několik. Mono zesilovače jsou primárně konstruované pro pohon subwooferů. Při relativně nízkých cenách dodají znatelně vyšší výkon při mnohem větším zatížení než vícekanálové zesilovače.
Protože chceš zesík pouze pro dvoureproduktorový subwoofer stačí ti jeden pár RCA (cinch) výstupů z rádia. Pro dvoukanálový zesík s výstupem nic neděláš, pro čtyř kanálový zesík bys ho musel rozbočit pomocí Y adaptéru.
Zauvažuj o zapojení.
Pokud použiješ dvoukanál můžeš dát každý reprák na jeden reprovýstup. Tím dodržíš zatěžovací impedanci ale budeš mít velmi pravděpodobně žalostně málo výkonu a aby to tak nebylo budeš muset koupit dost drahý zesík. Nebudu kontrolovat ceny ale myslím, že vyjde minimálně stejně nebo dráž než monoblok. Navíc je tu problém právě v rozdílnosti levého a pravého signálu.
Nebo můžeš použít zapojení do můstku. A důsledky:
Pokud použiješ zapojení wooferů do série zvedne se ti zatěžovací impedance na 8 Ohmů. To sníží výkon zesilovače na polovinu a aby mělo nějaký smysluplný význam použití zesíku a útrata za něj. Měl by být hodně silný. Nejméně 700 W RMS.
Pokud použiješ zapojení wooferů paralelně snížíš zatěžovací impedanci na 2 Ohmy. Tuto zátěž nevydrží zdaleka každý dvoukanál (na rozdíl od téměř všech monobloků). Musel bys hledat nějaký co to vydrží. To by ale pravděpodobně znamenalo nárůst ceny oproti běžným dvoukanálům.
Řekl bych to asi takto. Už mně nebaví psát tuhle teorii furt dokola snad už po tisící a tak pro všechny. Mám desetiletou praxi se stavbou audio systémů v autech a podobně na tom jsou lidi jako All4sound, Cenda, Fancarhifi, Pasaťák a řada dalších. Pro ty ostatní: zkuste se vyprdnout na teorii, která furt dokola zabírá místo a hobluje mi prsty při psaní a zkuste taky uvěřit těm zkušenějším. Chápu, že monoblok je drašší řešení než nějaký slaboučký dvoukanálek ale je pro pohon subwooferu jediné správné řešení. Zvlášť když se jedná o zapojení více beden nebo wooferů v jedné bedně.
Howgh.
nevim proc si porizujes dual box kdyz nechces investovat do toho aby jsi ho nakrmil. to jsi mel koupit sub s 200rms a zahral by lip nez dva krmeny na polovinu
http://www.all4sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Vše pro vašeho miláčka.
all4sound píše:nevim proc si porizujes dual box kdyz nechces investovat do toho aby jsi ho nakrmil. to jsi mel koupit sub s 200rms a zahral by lip nez dva krmeny na polovinu
Nikdo neřekl,že nechci investovat do toho,abych ho nakrmil.Tady jsem se jen chtěl informovat od zkušenějších lidí,jakej zesák je pro to optimální.
Každopádně díky za rady a tipy.