Kvéry, zbraně, sebeobrana, zbroják a vše okolo

Pokec nejen o autech...

Moderátoři: Eiffel, Fáboš, Bohuš, Berry, habitat3, Tommy1978, Kane13, Ritchma

Odpovědět
kubi
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvéry, zbraně, sebeobrana, zbroják a vše okolo

Příspěvek od kubi »

Tak ono kulomety chtějí přezbrojit letos.... co jsem se dočet tak snad FN Minimi a v ráži 7,62mm NATO? A že se armáda k té 5,56 mm nestaví do budoucna moc důvěryhodně celkem naznačuje, že se ta zbraň dá přeskládat i zpět na 7,62x39 a nebo na 6,8mm. Dokonce jsem zaslechl, že amíci znovuzavádějí do některých jednotek vyřazené M60 právě kvůli tomu že M249 v některých případech prostě výkonem nestačí...
Nicméně těžko asi fabrika, co dělala x let lovecké zbraně může vyrobit pušku která by byla hned vynikající a bez chyb... U AR15 to taky trvalo léta než ji dotáhli a slouží dodnes. Dokonce tuším u 601. jsem viděl naše vojáky s M4. Ale ta cena je fakt docela přestřel, avšak známe ty zakázky v ČR, a kor na MO :lol:
Nosce te ipsum - know thyself
"Be the change you want to see in the world"
Kadett GSi 16v - "redtop" fan

Gallery: kubi-gsi.rajce.idnes.cz
NABÍZÍM ODBORNÉ PŘEKLADY Z ANGLIČTINY DO ČEŠTINY - VÍCE SZ

Bohuš
Moderátor

Příspěvek od Bohuš »

S tou m249 je to tak že to vlastně není kulomet ale podpůrná zbraň pěchoty a sem tam je vidět i u našich dost často je vidět u průzkumu protože je o dost lehčí než m60 a na zasypání protivníka to je super a zas tak moc nevadí že to nemá takový kalibr.Jinak ta m4 co je vidět u šestky je m4a3 bushmaster za svých dob to tahal i SOG http://www.601skss.cz/klikmap/m4.html" onclick="window.open(this.href);return false; a z toho bych si sakra rád zastřílel ale když pán bůh dá snad tak by mi mělo vyjít tento rok zapráskat si z tohohle http://www.strelecky-portal.cz/zbrane-a ... r-mk3.html" onclick="window.open(this.href);return false; :twisted:

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Horis:
1. jakej v praxi rozdíl mezi ČZ83 a ČZ97 oproti ČZ75? Ty to máš hlavně kvůi ráži, ne?
2. jakej v praxi rozdíl mezi ČZ75 compact a standard verzí? Jak moc se strefuje s compactem hůř?
horis píše:Já začínal klasikou ČZ 75 9 Luger, potom 2 roky ČZ 83 9 mm Makarov, nyní ČZ 75d compakt 9 lugger a v práci Steyr 9 mm Luger, který mám moc rád - , jen si ho domů vzít nemohu :cry: :cry:

A do budoucna, určitě ČZ 97b v 45ACP. Je to sic kuse železa, ale mít po ruce 10 ks 45", hmm... 8) 8)
MSG

Globus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Globus »

Čz 805... hehe, to je prostě :lol: - nápad je to dobrej, vlastně to původně ta koncepce vychází s ČZ 2000 Lada - což měla být univerzální zbraň ze který se dalo během chvilky postavit několik zbraní. Bohužel samo provedení tý 805ky je tragický. Co řikali kamarádi od 43.VMPR tak je na tom poznat že si najednou někdo uvědomil "ty vole, vono to za chvilku má jít k armádě a my to nemáme".
MO, nákupy a výběrový řízení: Už jenom to že ze zákona je /"aby nedocházelo k uplácení a předražování zakázek"/ armáda nakupovat přes prostředníka.... :roll: ČZ805: neprošla výběrovkou ani vojskovejma zkouškama a přesto armáda vykřikuje že je to skvělá zbraň a koupí jí :roll:

7,62x39 vs 5,56NATO: každá ta munice má svoje pro a proti. NATO se např v Afg přesvědčilo že 5,56 je dobrá munice, ale její výhody se prudce snižují s narustající vzdáleností a pomalu se opět vrací k používání 7,62ky.
BMW - uměle zvýšený ego, přírodně snížená inteligence

kubi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubi »

To je těžké no, univerzální náboj na všechna bojiště asi neexistuje, snad jedině ten 6,8mm Remington..... zas v případě nějakého boje v zástavbě bude ta 5,56 lepší... viz. Britové s L1A1 v Irsku :) na co jim v zástavbě byla zbraň, která střílí 800m a dál :)

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

MartyCZe píše:Jen takovej malej dotaz, nad tím zbrojakem taky přemýšlím, ale docela mě od toho odhání nutností znát ten cely zakoník o zbraních (cca 450 otázek do testu). Máte s tím někdo zkušenosti jestli je to opravdu nutny znát a naučit se to, nebo stačí nějaky přečtení?
Nas na kurzu naucili memotechnicky pomucky ktere byli tak snadny ze jsem to v pohode dal..Neco ve stylu=nejdelsi otazka je kdyz se tam objevi slovo: prezbrojeni (taham z nosu), ale takhle jsem to delal ja a mam vse krom lovu a pyrotechnickeho pruzkumu :D
" www.autowerks.cz "

Sova

Příspěvek od Sova »

Mám pocit, že pokud se jedná o vojenský materiál, tak domácí zbrojovky/automobilky nemusí absolvovat soutěže a je jim to automaticky přiklepnuto...
Je jasný, že pokud CZ Uherský brod funguje relativně obstojně, i v porovnání se světem, tak bude automaticky vyzbrojovat českou armádu i kdyby to střílelo žaludy :wink:
Cléon & Fonte

masterblaster

Příspěvek od masterblaster »

novy .50 cal z ruska, vhodny najmne na predatorov a alienov :D
Obrázek
http://world.guns.ru/assault/rus/ash-12 ... fle-e.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ford mustang G.T.350 20th Anniversary 1984 5,0L 4V V8, T-top, M5
--------------------------------------------------------
subaru IMPREZA 2007, 2,0R, (118 kW), benz. Boxer 4-valec, M5, kombi

horis

Příspěvek od horis »

MSG píše:Horis:
1. jakej v praxi rozdíl mezi ČZ83 a ČZ97 oproti ČZ75? Ty to máš hlavně kvůi ráži, ne?
2. jakej v praxi rozdíl mezi ČZ75 compact a standard verzí? Jak moc se strefuje s compactem hůř?
ČZ 97 není naše služební zbraň, zas tak moc sem z ní nestřílel, nedokáži to porovnat. Bral bych ji proto, že jednak se mi líbí, jako ČZ je to záruka kvality, budí respekt, čili než rovnou střílet, postačí i jen hrozba namířenou zbraní (při ohrožení/napadení), a hlavně zastavující účinek 10ti nábojů 45 ACP je naprosto dostačující.

ČZ 93 je zvláštní zbraň, odlišně se rozebírá. Měl jsem ji v roce 98-00, od té doby sem ji neměl v ruce. Co vím, tak stále je ještě má ve věznicích vězeňská služba. Výkon náboje 9 mm Makarov byl na střelnicích nedostačující, kovový kulatý terč velikosti talíře střela nesrazila ( 9 mm Lugger s přehledem). Na druhou stranu je to pořád 9 mm, tuším že na 12 ran, pistole je to malá, skladná, v nouzi byl to zvolil jako osobní záložní zbraň. Ale moc tuhle pistoli nemusím.

ČZ 75 je super zbraň, rád na ní vzpomínám. Byla velmi přesná, těch 15 ran také dostačující. Měl jsem ji také docela dlouho. Nyní mám asi 5 let ČZ 75d compakt, na ní nedám dopustit, skutečně pěkná zbraň, není těžká, střílí dobře, slušná kapacita těch 14 nábojů 9 Lugger. Na přesnost je to trochu horší vzhledem k kratší hlavni oproti "klasice" ČZ 75. Ten rozdíl ale není až tak markantní, plácnu 10-15 %, cca.

Kdysi dávno jsem chtěl vždy Berettu 92 FS, ale nikdy jsem ji neměl, jen jsem s ní střílel. Jak jsem již uvedl, nyní je u mě favorit ČZ 97b 8)
ex only BMW e30 323i ex e30 320i ex e34 535i ex e30 320Ci ex e39 528i ex e30 325i black saloon, nyní BMW e36 1,8Is Imola rot
Bůh stvořil lidi jako slabé a silné. Teprve Samuel Colt tento nedostatek napravil.

Globus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Globus »

kubi píše:.... na co jim v zástavbě byla zbraň, která střílí 800m a dál :)

protože například náboj vz.43 /armádní 7,62x39/ ti prostřelí cihlovou zeď, pašíka, cihlovou zeď a dalšího pašíka?
BMW - uměle zvýšený ego, přírodně snížená inteligence

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

Globus: Zase na to aby si utahnul stejne mnozstvi munice jako tahaj US boys v 5.56 potrebujes dalsiho pasika (joke).. Idealni munice neexistuje, nejlepe je rozdelit pomer razi v ramci operacni skupiny... Tj. 5,56 az klidne 7,62 kdo jak chce..a do toho nejake antimaterialni .50 (a vejs) a chytre granatomety :D :D Treba m249 je dle meho uzasne prakticka zbran ktera vyplnuje mezeru mezi pechotni puskou a lehkym kulometem..krom m60 a jeho mutaci jsem zatim nic osvedceneho na jeho pozici (a to m60 zrovinka popularni neni ) nevidel vy ano? Klasicka 50tka je na autech a bez jejich podporyuz se toho moc nedeje :wink:
" www.autowerks.cz "

Boči

Příspěvek od Boči »

Celkem čumím, kolik z Vás ruzumí a vlastní zbraň (zbroják). Nepočítám ty, kteří zbraň "potřebují" k vykonávání povolání. :shock: 8) 8)

Zajímavé čtení ....
"Kdo je Casey kurva Ryback" ?

*** montáž LPG systému značky Magic - více info přes SZ ***

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

Horis - díky. Takže z těch třech asi nemá cenu spekulovat a jít do CZ75?
MSG

horis

Příspěvek od horis »

MSG píše:Horis - díky. Takže z těch třech asi nemá cenu spekulovat a jít do CZ75?

Podívej, pistole, resp. revolver, je jako auto. Je jich všude mraky a vše se odvíjí od ceny. Musíš stejně jako u auta vědět, zda chceš zbraň jen na občasnou střelbu na střelnici, nebo na každodenní nošení při sobě, tzn. pro neustálou osobní ochranu. Auto taky vybíráš ( tedy hlavně motor, obsah, palivo, typ karosérie), podle potřeby, zda jsi sám, nebo máš rodinu, zda si sváteční řidič, nebo jezdíš denně dálky ...atd - nic nového, každý ví co myslím.

Často jsem četl debaty a diskuze na téma pistole vs. revolver - co koupit :?

Osobně, nenosit zbraň u sebe pro ochranu, koupím revolver. I když je méně skladný ( je širší), je do něj i dražší "krmení" - čti střelivo, má minimálně poloviční kapacitu nábojů (nejčastěji jen 6 ), dost často je i dražší... atd. Ale je to REVOLVER 8) Fascinují mě "velké" revolvery, min 6", v pořádné ráži od 357 MAG a více. Např. Colt dělá krásné "hadí" revolvery, legendární Python a nebo Anacondu není třeba představovat. Revolver je také řekl bych přesnější na střelbu, "neběhá" ti tam závěr, určitě je spolehlivější (méně dílů - menší šance že se něco posere, že něco selže). A zase .... Náboje jsou dražší (pochybuji, že si budeš doma přebíjet). Čili, pokud chceš mazlika, občas si na střelnici udělat radost ze střelby z nějakého kanónu, kup si revolver. Je nádhera to nabíjet, doma čistit, "pomazlit" se s ním ...atd. Zasvěcení vědí co myslím 8)

Pokud chceš něco na denní užívání, čti nošení, kup si pistoli. Já jako patriot, dávám přednost naší značce, tzn. ČZ 8) Je to záruka kvality.
Ideální ČZ 75 a nebo ten compakt - ten velmi doporučuji - 75d. "Klasika" ČZ 75 je taky dobrá, ale proč se s tím "tahat", věř mi, že každý ušetřený gram je znát. A absence 1 náboje v zásobníku je neznatelná. Čili za mě ČZ 75d 8)
A jak se říká, s jídlem roste chuť, já kdysi takhle uvažoval ( to jak píšu ), tak jako bych si dneska nekoupil nic ( myslím auto), co nemá min 6 válců a obsah min. 2 liry (takhle slabé jen v nouzi), vše pochopitelně jen v benzínu a nikdy kombi ( v těhle věcech jsem naprosto napřísáhlý, pouze benzín a né naftu a kombi ), čili když do pekla, tak na pořádném koni, tak dneska kupovat zbraň, tak jen v pořádné ráži, klidně nějaké "hovado" co do velikosti a do váhy, klidně na náboje co stojí 20,-kč/ks ...atd. Prostě je mi jedno že to žere 15 l a více a střílí 20,-kč/ks :twisted: Ale vše je o názoru, svůj nikomu nenutím, jen jsem napsal jak to vidím já.

Jinak když si připlatíš a nebudeš chtít nic made in ČR, hodně lidí chválí Glock ( určo super zbraň, jen se mi nelíbí tvar), nebo SIG, COLT ...je toho mraky, stačí projít net a pročíst si diskuze. Je velmi těžké vybrat si zbraň a ráži, je to vše o názoru, o vkusu, o účelu jejího použití ...atd - jako u auta :D

Snad jsem ti alespoň trochu poradil ...a hodně štěstí při výběru.
ex only BMW e30 323i ex e30 320i ex e34 535i ex e30 320Ci ex e39 528i ex e30 325i black saloon, nyní BMW e36 1,8Is Imola rot
Bůh stvořil lidi jako slabé a silné. Teprve Samuel Colt tento nedostatek napravil.

Bohuš
Moderátor

Příspěvek od Bohuš »

Neřekl bych že ČZ je v dnešních dobách zárukou kvality, radši bych šel do Glocka nové ČZ se dost často reklamujou navíc jsou zbytečně složité (proti Glocku) ale jinak co po střelecké stránce jsou super.

horis

Příspěvek od horis »

Mám ČZ 14 let, nikdy mi nezklamala, vystříleno hafec tisíc ran. A X kolegů ji má taky, jsem přesvědčen, že by na adresu ČZ napsali to samé co já.

Tak zmetek se může najít, to ano ...ale asi jako u každé značky.

Bohuš
Moderátor

Příspěvek od Bohuš »

Myslím spíž čízy co se vyrábí dneska nevím čím to je ale jsou snima problémy.

tholis
Moderátor

Příspěvek od tholis »

Ja se po navratu do CR vyzbrojim 17tkou glockem.. CZ mam rad, ale jako zbran pro noseni mi prijde moc slozita..vytahnou (pripadne natahnout) a strelit, ne abych resil pojistku (ano je to o drilu, ale ten ja nemam jako kluci z firmy). Druha vec ze glocks si spapa vsechno, zatim co ciza je prej povestna tim ze ji hodne streliva vadi..
" www.autowerks.cz "

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

S ohledem na to, že je bohužel s ohledem na náš právní řád potřeba, aby použití po NO (nutné obrany) zůstal jen jeden svědek - tj. Vy, je vhodné něco, co spolehlivě útočníka oddělá. V tom je lepší cal. 9mm luger (CZ75), než třeba 7.65mm Browning co je u levné CZ50. Otázka je, jak moc je to rozdíl... pro mě je to docela zásadní faktor proč třeba dávat 3-4x tolik za CZ75 oproti CZ50 (obě použité).

Ono asi řešení nasypat do útočníka zásobník a pak tvrdit, že šlo o NO, moc nejde, ne?
MSG

kubi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubi »

Globus píše:
kubi píše:.... na co jim v zástavbě byla zbraň, která střílí 800m a dál :)

protože například náboj vz.43 /armádní 7,62x39/ ti prostřelí cihlovou zeď, pašíka, cihlovou zeď a dalšího pašíka?
Zrovna v Irsku? Kde se nebojovalo ve vylidněných městech a tudíž byla šance, že to přes tu zeď někdo nevinný koupí? Ono když se na to podíváš z druhé strany, tak i samotná IRA dávala často přednost AR 15 před kalašnikovy.... čili 5,56 před 7,62 8) I když to bylo částečně i tím, že IRA ve velkém podporovali Irové žijící v USA 8)

A když už jsme u toho tak tady jedna zbraň co předběhla dobu - vychází z ní třeba L85 nebo AUG... :) kdo by řek, že vznikla těsně po konci WW2 :)

Obrázek

Beaver

Příspěvek od Beaver »

MSG píše:Horis - díky. Takže z těch třech asi nemá cenu spekulovat a jít do CZ75?
Ja bych ti mozna doporucil jako startovni zbran to Norinco 1911. Sice munice .45 je o neco nakladnejsi nez 9mm, ale pokud by ti sedla do ruky, tak si s tim mimoradne vyhrajes. Je na to spousta pomerne levnych tuning dilu,vykon naboje je vice nez dostatecny a nestoji to do zacatku majlant.

Jinak revolvery od Brnenske Alfy existuji i ve verzi kdy se do nich da nabijet 9mm Luger, coz zlevnuje "provoz", takze neplati nutne pravidlo, ze koupe revolveru znamena drahy strelivo (v pripade malorazkovyho revolveru spis naopak). A obcas ty revolvery jsou proste fakt sympaticky... napr.

Obrázek
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

horis

Příspěvek od horis »

MSG píše:
Ono asi řešení nasypat do útočníka zásobník a pak tvrdit, že šlo o NO, moc nejde, ne?
No to rozhodně nejde :nono:

Tohle si naštuduj ... http://www.mujglock.com/nutna-obrana.html" onclick="window.open(this.href);return false;

a obvzlášť :

3. přiměřenost obrany - "zjevně" - očividně hrubý nepoměr ke způsobu útoku - na první pohled je jasné, že obrana k odvrácení útoku nebyla potřebná v takové intenzitě. Obrana musí být silnější než útok. Lze způsobit útočníkovi i větší škodu, než hrozila z jeho útoku, ale nesmí být mezi nimi hrubý nepoměr. Srovnání užitých prostředků útočníka a obránce, způsob jejich užití a výsledek. Není nutno se omezit na pasivní odrážení útoků a ustupování - lze i aktivní obrana, ale nestává se tím z obránce útočník.

Jinak k té ČZ 50. Za mě ee :nono: Co se týče náboje 7.65 Br., zastavující účinek tohoto náboje je slabý. Obecně platí, že čím větší a těžší střela, nejspíše i pomalejší, tak předá prekážce (útočníkovi) větší část své kinetické (pohybové) energie, zatímco rychlá a lehčí střela ho "jen" prostřelí. Dále záleží na typu projektilu, poloplášť, celoplášť, čin jen olovo ...atd - střel je mraky, spousta je jich i zakázána. Za mě pro obranu min. 9 mm Lugger.

Jinak já snad 10 let sbíral náboje, potom mi ruplo v bedně a vše jsem dal kolegovi co mě do toho zatáhl a hodně naučil :D
Část mé sbírky, měl jsem je v kanclu 8) Od 22" přes X pistolových, mamutích revolverových, kulometných, puškových, přes 12,7mm, dále 14,5mm až po 20 mm a 30 mm - vše na fotkách.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

z leva do prava fascinující 454 Cassul, 41 AE, 50" do DE ....na konci ta 22" vypadá proti nim zcela směšně.

Obrázek

Obrázek

masterblaster

Najkrajsi s klasickych revolverov je pre mna tento. A zaroven aj ideal pre sebeobranu.
S&W Model 627 / kaliber .357 MagnumŸ / .38 S&W Special +P / 8 ran v bubienku
Obrázek
http://www.smith-wesson.com/webapp/wcs/ ... rrorView_Y" onclick="window.open(this.href);return false;

masterblaster

horis: To je tvoja zbierka? Ten desert a revolver Buffalou Billa funguju?

horis

Příspěvek od horis »

A poslední ...

tohle je asi 5 let stará mířenka, tuším že jen na 15 m s klasickou ČZ 75 :D

s compaktem co mám dnes, bych to nedokázal ...

Obrázek

horis

Příspěvek od horis »

masterblaster píše:horis: To je tvoja zbierka? Ten desert a revolver Buffalou Billa funguju?
jj, to byla sbírka, dlouholetá. Pak sem to dal kolegovi. DE 44 MAG byla jen plastová mrcha na kuličky 6 mm, měl jsem ji snad 15 let - jen dekorace, ten COLT je replika, docela přesná a věrná, vše tam fungovalo. To samé jsem měl u pušky Winchester, fotky bych ještě dohledal.

masterblaster

krucinal pekna zbierka. Ten orol vyzera celkom real. Ty si policajt alebo nieco take?

MSG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MSG »

horis - dobrý, ale chybí ti tam diabolky
:wink: :mrgreen:
MSG

horis

Příspěvek od horis »

masterblaster píše:Ty si policajt alebo nieco take?
No tak "trochu" ... :D Od mala mě zbraně brali, u této "firmy" mám možnost si k tomu více přivonět 8)
A zastřílet si ze zbraní, ke kterým se běžný smrtelník nedostane.
Kdysi dávno jsem měl v kanclu i delaborovaný 120 mm dělostřelecký granát, přes 1 m vysoký, jen ta střela měla snad 20 kg.
Pak sem ho dal kolegovi, ten si ze střely udělal vázu :?:

JJ, DE vypadá velmi reálně.

njn, na diabolky jsem zapoměl spek :?:

Bohuš
Moderátor

Příspěvek od Bohuš »

Moc pěkný soustřel :potlesk:

Odpovědět

Zpět na „Pokec“