Světla z diod!!

Plasty, spoilery, čirá optika, neony, zadní lapmy, křídla a tak dále, to najdete v této kategorii.

Moderátoři: Fáboš, Jardafox

romor
Kontaktovat uživatele:

Světla z diod!!

Příspěvek od romor »

Mám takových pár dotazů.
Prostě mě jen tak práskl přes hlavu nápad udělat na š120 celé zadní světla jen z obyčejných diod. Prostě nechat vystříhnout plech stejný jako zadní kryt motoru, na němž jsou přichyceny světla, vyvrtat do něja stovky dírek o průměru 5mm a do nich připevnit diody. Mám jen dotaz, jaké zapojení bych měl zvolit. Jestli sériové nebo paralelní.

Sériové zapojení by znamenalo, že každá dioda bude svítit jinak silně, ne?
To nechci.

Paralelní zapojení bych zvládl. Jen nevím, jak vyřešit odpory. Jestli dát např. 4 o velkém výkonu a odporu 500ohmů a nebo koupit např. 200x 500 ohmový odpor a přidělávat po jednom. První řešení by bylo lepší, ale nevím, jak jej realizovat.

Tohle zapojení mám namysli:
Obrázek

Snad se tu najde někdo, kdo ví, co tímhle textem myslím a poradí.

Jde mi o tu super možnost dělat pomocí diod jakýkoliv symbol.

Amanzes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Amanzes »

mno nejsem zase taký odborník ale budu dělati podobné světla s kámošem na toyotu celicu na ni totiž neexistujou stylingové světla ale plech nedávej použij raději plast je lepší na opracování a navíc trochu proží což není na závadu......a k tomu zapojení kámoš dělal do tenisové haly diodivé hodiny a tam jich měl hafo...no a po konzultaci i on zvolil způsob jedna dioda jeden odpor je to prý náročnější ale jistější tak jen na okraj....věřím mu dělá v elektronice od dětství ale netvrdím že tvůj způsob nepůjde to ne jen je tento způsob jistější

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Ale já nechci plast. Chci udělat celý ten zadní plech, který kryje motor a jsou na něm upevněné světla. Plast by byl k ničemu. To by se strašně zkomplikovalo. Když to udělám z nerezu a z druhé strany každou diodu zakápnu nějakým silikonem, tak to bude držet. Jen mám strach z toho, že když to auto nechám venku, tak nějaký debilek řekne jééé a začne jednu diodu po druhé zamačkávat dovnitř.

Amanzes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Amanzes »

tak to tvé řešení dle mě bude tak nějak laciné ne? a co kdybys to vylepšil takovým překrytem z plexi? ten tvůj nerez s diodami a před nimi cemtimetr tlusté plexi at to světlo má tvar hm?hlavně je uchyť pružně ten silikon by mohl stačit...musí tot taky vypadat aby švestky neměli pindy

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Právěže chci udělat něco co nikdo nemá a to, že místo blinkrů udělám šipky vlevo a vpravo, místo brzdových světel buď B-čko nebo značku STOP, na zpátečku bílé Z a na světla S. Prostě takovou věc. Vypadalo by to skvěle. Kreslil jsem si dneska takový návrh a vypadalo by to nehorázně.

Maya_Man
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maya_Man »

tak to se rozluc s technicakem, tohle ti neprojde (-: benga uz pomalu kecaj na cirou optiku kor na tohle.

Amanzes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Amanzes »

Maya_Man píše:tak to se rozluc s technicakem, tohle ti neprojde (-: benga uz pomalu kecaj na cirou optiku kor na tohle.
jj hochu tak to jedině na vesnici můžeš machrovat u lípy a jezdit po poli... brzdu jako stpo mít nemůžeš to ani ve snu, blinkry jako šipky by teoreticky když budou tlusté(ne z jedné řady diod)mohly, zpátečka jo a co mlhovka hm? celkové zajímavý nápad ale pro švestky nee...a co třeba udělat jenom pruhy co?nahoře po celé délce blinkr supersvítivky oranž, pak proužek světla, brzda super svítivky, pak zase světla, pak zase brzda a světla? nad pův místem pro spz z kraje zpátečka a v prostřed supersvítivky jako mlhovka? to bys teoreticky uhrál ještě

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

No vzhledem k tomu, že je to na škodovce, tak mlhovka asi zůstane normální dole na autě.
No brzdy jsem chtěl udělat jako B původně. A šipky samozřejmě velké. Na jednu šipku by bylo 160 diod.

Lolek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lolek »

160 diod? kam bys to prosimtě narval???? To bys tam měl jen ty šipky
Fáčko taky dobrý :roll:

Prodej a servis čtyřkolek - www.access-motor.cz
- www.aspauto.cz

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Lolek píše:160 diod? kam bys to prosimtě narval???? To bys tam měl jen ty šipky
Co? nemáš pravdu :) všecko jsem si namaloval v měřítku 1:1 a jakože to vychází v poho. Ale to jsem počítal s 4mm diodama. Teď jsem zjistil, že se blbě shání ty barvy co chci, tak budu kupovat 5mm a těch bude trochu míň. Zatím mám objednáno 500 červených diod za dobrou cenu.

Ale pořád jste mi ještě nikdo neporadil s tím zapojením :roll:

Lolek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lolek »

tak dej co dioda to odpor vždyt jeden odpor stojí ani ne 50 halířů. Nechceš sem hodit obrázek toho co jsi vymyslel? samozdřejmě ne 1:1. Docela by mě to zajímalo kam chceš narvat takový množství diod

- www.aspauto.cz

Lolek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lolek »

koukal jsem po netu na čirou s diodama a všechny mají max. tak 20 LED na jedno světlo.

- www.aspauto.cz

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Lolek píše:koukal jsem po netu na čirou s diodama a všechny mají max. tak 20 LED na jedno světlo.
Jasně, ale to jsou velké diody, já chci jen 5mm průměr a to se jich tam nasáčkuje mooc. Kdybych měl doma photoshop, tak to namaluju, ale teď to mám jen na papíře a to nemám jak vložit... :roll:

xander

Příspěvek od xander »

Zapoj to seroparaleně do serie zapoj vždy 7 diod a potom je X-krát propoj paralelně je to na 12V takže tam nemusí být žádný odpor. Teoreticky by to melo fungovat. Ještě bych před to zapojení dál nějaký stablizátor abz svítivost těch diod nekolísala tím jak se bude indukovat napětí v alternátoru.Obrázek

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Díky za radu. No teoreticky by to mělo fungovat. Pro mě je důležitější spíš ta praxe ;-) No diody budou na napětí 1,9V a proud 20mA. Teda alespoň ty červené. Určitě to bude fungovat? A jaký stabilizátor doporučíš?

Lolek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lolek »

No i když to vypočítáš tak aby to napětí bylo akorát jak doporučuje xander tak bych tam stejně dal nějakej malej ochranej odpor

- www.aspauto.cz

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

A nemáte někdo možnost koupit tředa 500 odporů za dobrou cenu? Já jsem našel samé 1,50,- za kus a ty říkáš, že stojí ani ne 0,50,-.
Mělo by to být tak 500 ohmů, ne?

Lolek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lolek »

Víc jak 500 ohmů bych tam asi nedával, prostě jen aby tam něco bylo. No já je kupoval za 0,50 ale bylo to jakoby od školy tak byli možná levnější. Zas se mi ale nezdá že by byli za 1,5 ,- zkusim se tu poptat po krámech

- www.aspauto.cz

Lolek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lolek »

- www.aspauto.cz

Lolek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lolek »

myslim že je na straně 8. 560R za 0,4,- + DPH to neni špatná cena ne?

- www.aspauto.cz

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Dík, super cena. Hned objednám, jak mi dojde potvrzovací mail.
No doufám, že to bude dobrý odpor.

Už jen plech a vrtačku, rýsovací jehlu a můžu dráždit švestky.

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Nemáš nějaký návod, jak to zapojit, abych na 500diod nemusel použít 500 odporů?
Který by byl nej? 470, 510 nebo 560ohmů?

SkejT

Příspěvek od SkejT »

4 romor: potom sem nahod vysledek,jsem zvedavej jak to dopadne

Lolek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lolek »

romor píše:Nemáš nějaký návod, jak to zapojit, abych na 500diod nemusel použít 500 odporů?
Který by byl nej? 470, 510 nebo 560ohmů?
jak už tu někdo psal zapojil bych to sérioparaelně (k tomu byl myšlen ten malej odpor na ochranu). Máš tam i obrázek.

- www.aspauto.cz

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Ale v serioparalelním zapojení se zase tím odporem změní napětí, takže to už nebude jen na diodách.

Šigy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šigy »

Tak jsem chtěl udělat diodove světla na feldu, ale jaksi jsem stroskotal právě u zapojení těch diod. :wink:
Subaru Impreza GT

ex: felDa 1,9

xand3r
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xand3r »

No jestli tochceš zapojit serioparalelně tak bys mohl na + zapojit ten odpor ale musí být vykonovy podle toho kolik tam budeš mět těch diod, když tam dáš normální odpor tak ti zhoří. A ten stabilizátor bych tam dál zenerovu diodu .A ten odpor nezáleží natom jestli je to 560 nebo 470 Ohm v tom není rozdíl žádný odpor nemá přesně tolik Ohmu jak je na něm napsaný.

Beaver

Příspěvek od Beaver »

xand3r píše:No jestli tochceš zapojit serioparalelně tak bys mohl na + zapojit ten odpor ale musí být vykonovy podle toho kolik tam budeš mět těch diod, když tam dáš normální odpor tak ti zhoří. A ten stabilizátor bych tam dál zenerovu diodu .A ten odpor nezáleží natom jestli je to 560 nebo 470 Ohm v tom není rozdíl žádný odpor nemá přesně tolik Ohmu jak je na něm napsaný.
Vzhledem k palubní sítí cca 12V by byl klasickej stabilizátor lepší, srazí napětí dolů, bude ho mít stabilizovaný a může s tím spokojeně pracovat. Stabilizátor na nějakých 5V je běžná věc. Usměrňovat to diodama nepotřebuje, diod tam už bude mít i tak až nad hlavu :D
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

romor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romor »

Musím teda objednat nějaké ty odpory :roll:
Kua, snad to vyjde. Ten serioparalelní odpor co tam bude když bude mít 500 ohmů, tak ale předělá napětí na měnší a už nebudou ty diody napájené správně, ne?

xand3r
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xand3r »

Těch 500 Ohm předělá to napětí uplně minimalně asi tak o 0,5mA nebo míň. a na ty diody to nebude mít žádný vliv.

Odpovědět

Zpět na „Exteriér - styling a elektronika“