JAK SI RYCHLE A ZA PŘÍPLATEK ZNIČIT MOTOR,ČI SNÍŽIT VÝKON

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

tomoking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomoking »

Taboo píše:
blázen píše:motoru je sice jedno ale nesmíme zapomínat na to při jakých otáčkch motoru nám dokáže ono množství vzduchu turbo dopravit,.. jaký náběh samotné turbo má..
Turbo neni zavisle na otackach motoru.
tak tak .... turbo je tepelny stroj
řidiči jsou vystaveni šikaně ze strany policie za jednání, které ve skutečnosti není ohrožující, ale je v rozporu se zákonem

JonnY

Příspěvek od JonnY »

Taboo píše:
blázen píše:motoru je sice jedno ale nesmíme zapomínat na to při jakých otáčkch motoru nám dokáže ono množství vzduchu turbo dopravit,.. jaký náběh samotné turbo má..
turbo je zavisle od "energie" (rychlost/teplota/mnozstvo) spalin ktore ho roztacaju. a v pripade ALS je to ponekud inac...
alebo si myslel maximalne otacky pri ktorych je turbo schopne plnit motor daneho objemu/nastavenia? ako sa to volalo....?

Michell

Příspěvek od Michell »

Taboo píše:
Michell píše:
Taboo píše:
Zda se, ze hodne lidi si neuvedomuje, ze tlak turba sam o sobe moc neznamena. 15 psi na T25 turbu je "trochu" neco jineho, nez 15 psi na T76 turbu.
Mohl by si to prosim neak bliz vysvetlit? Neak mi unika podstata.

15 psi na malem turbu a 15 psi na velkem turbu by preci mely byt naprosto totozne hodnoty. Lisit by se mel jen pocet otacek ve kterych dane turbo toho tlaku dosahne....?
Dve turba rozdilnych proporci a charakteristics tlaci pri stejnem tlaku rozdilny objem vzduchu. To ale neznamena, ze do valcu clovek tlaci jen ten samotny tlak anebo jen ten samotny objem vzduchu (anebo ze danemu tlaku vzdy odpovida stejny objem), ale "mass" (cesky "masa" ? :? ) vzduchu.
"Mass" (kg) = "Density" (cesky "hustota" ? :? ) (kg/m3) x "volume" (cesky "objem" anebo "mnozstvi" ? :? ) (m3).
"Density" neni samozrejme ovlivnena jen tlakem, ale taky teplotou. I presto, ze dve rozdilne turba dodavaji vzduch pri tom samem tlaku, tak ho taky dodavaji i pri rozdilne teplote a pri rozdilnem mnozstvi. "Boost" je pote - velice laicky, ale dobre receno - jen tlak vzduchu, ktery se nedostane do valcu. Proto je treba zcela bezne videt pokles tlaku vztupniho vzduchu po upravach, ktere delaji motor vice efektivni (napriklad "head porting" anebo odstraneni restrikci sani anebo vyfuku) zatimco vykon motoru se nezmeni (a da se pote zvysit zvednutim tlaku na jeho puvodni uroven + dodatecnym mnozstvim paliva). Jak je teda mozne znicit motor Supry i pri nizkem vztupnim tlaku? Velkym objemem vzduchu, ktery nasoben tlakem tvori "mass" vzduchu, ktera je smisena s patricnou "mass" paliva a tvori "mass" smesi, jejiz chemicka energie je pote prevedena na tepelnou a mechanickou (kterou ten motor nemusi vydrzet). Naopak zase, nizsi objem vzduchu nasoben vyssim tlakem turba, muze tvorit mensi "mass", ktera muze mit za nasledek nizsi mnozstvi mechanicke energie, kterou ten motor nemusi mit zadne problemy vydrzet. Po strukturalni strance je tomu motoru uplne jedno, odkud ta mechanicka energie prisla, ale zalezi mu jen na jejim mnozstvi. Jestli nejakych 200HP prijde z velkeho turba s nizkym tlakem, maleho turba s vysokym tlakem anebo 200HP shot of nitrous (samozrejme, to vse po smichani s patricnym mnozstvim paliva), tomu motoru to je jedno. Budto tech dodatecnych 200HP vydrzi, anebo ne.
:wink:
aaaaha, diky! 8)

Beaver

Příspěvek od Beaver »

tomoking píše:
Taboo píše:
To je spíš parní kotel, turbo je kombinace plynové turbíny a odstředivého kompresoru, takže bych ho asi jako tepelný stroj neoznačil.

Taboo: Poněkud špatně jsi pochopil, protože já to bral jako zjednodušený příklad (ohledně těch 15 psi) a ne jako otevření debaty o ladění směsi na konkrétních motorech :wink: Čekal jsem spíš podporu skrz ty lidi co bezhlavě chtějí montovat turbo "na cokoliv".
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

tomoking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomoking »

Beaver píše:
tomoking píše:
Taboo píše: Turbo neni zavisle na otackach motoru.
To je spíš parní kotel, turbo je kombinace plynové turbíny a odstředivého kompresoru, takže bych ho asi jako tepelný stroj neoznačil.

Taboo: Poněkud špatně jsi pochopil, protože já to bral jako zjednodušený příklad (ohledně těch 15 psi) a ne jako otevření debaty o ladění směsi na konkrétních motorech :wink: Čekal jsem spíš podporu skrz ty lidi co bezhlavě chtějí montovat turbo "na cokoliv".

spousta lidi se domniva ze lopatky turbiny jsou pohaneny kinetickou energii splodin ..... proto jsem napsal, ze je to tepelnt stroj (myslel jsem tim ze funguje pouzivajic zakonu termodynamiky)

Rozdil tlaku a teploty splodin pred a za turbinou vyvolava jejich expanzivni prutok prze lopatky turbiny ....... a tim jejich rotacni pohyb

HOWGH :wink:
řidiči jsou vystaveni šikaně ze strany policie za jednání, které ve skutečnosti není ohrožující, ale je v rozporu se zákonem

Beaver

Příspěvek od Beaver »

tomoking píše:
Beaver píše:
tomoking píše: tak tak .... turbo je tepelny stroj

spousta lidi se domniva ze lopatky turbiny jsou pohaneny kinetickou energii splodin ..... proto jsem napsal, ze je to tepelnt stroj (myslel jsem tim ze funguje pouzivajic zakonu termodynamiky)

Rozdil tlaku a teploty splodin pred a za turbinou vyvolava jejich expanzivni prutok prze lopatky turbiny ....... a tim jejich rotacni pohyb

No tak teď jsi to posal tak, že písty jsou v motoru vlastně na houby :D Já bych skutečnost, že expanze plynů po "výbuchu" ve válci se snaží vyfičet z válce skrz výfukový ventil a výfuk, nepodceňoval. Turbo není spalovací turbína, takže ty plyny tam hrají roli jednoznačnou.

tomoking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomoking »

Beaver píše:
tomoking píše:
Beaver píše: To je spíš parní kotel, turbo je kombinace plynové turbíny a odstředivého kompresoru, takže bych ho asi jako tepelný stroj neoznačil.

No tak teď jsi to posal tak, že písty jsou v motoru vlastně na houby :D Já bych skutečnost, že expanze plynů po "výbuchu" ve válci se snaží vyfičet z válce skrz výfukový ventil a výfuk, nepodceňoval. Turbo není spalovací turbína, takže ty plyny tam hrají roli jednoznačnou.

ja nenapsal, ze plyny nehraji roli (zplodiny=plyny) .... ale dulezity je jejich tlak a teplota pred a za turbinou ........ vis mam par semestru z turbodynamiky :wink: a muzu ti to tady hezky odvodit :wink:

kyneticka energie zplodin vychazejicich z valcu tady hraje minimalni roli :wink: .... opravdu si myslis ze tech 100 000 ot/min produkuje ta uzasna kyneticka energie kterou citis kdyz prilozis nohu k vyfuku ? :wink:

Beaver

Příspěvek od Beaver »

tomoking píše:ja nenapsal, ze plyny nehraji roli (zplodiny=plyny) .... ale dulezity je jejich tlak a teplota pred a za turbinou ........ vis mam par semestru z turbodynamiky :wink: a muzu ti to tady hezky odvodit :wink:

kyneticka energie zplodin vychazejicich z valcu tady hraje minimalni roli :wink: .... opravdu si myslis ze tech 100 000 ot/min produkuje ten prutok ktery citis kdyz prilozis nohu k vyfiku ? :wink:
Hádat se nebudu, teplota a kinetická energie plynů tam jdou ruku v ruce (válce dodávají žhavý plyny a hrnou je do turba poměrně značnou rychlostí - to co se nasaje do x litrů objemu musí zákonitě motor i opustit), nenechám se převálcovat vysokoškolákem, takže tě aspoň pomstychtivě zprdnu za podivný písmenka :lol: Ale budiž, nazývejme tedy turbo tepelným strojem (topí ostatně hezky...) :)

tomoking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomoking »

Beaver píše:
tomoking píše:ja nenapsal, ze plyny nehraji roli (zplodiny=plyny) .... ale dulezity je jejich tlak a teplota pred a za turbinou ........ vis mam par semestru z turbodynamiky :wink: a muzu ti to tady hezky odvodit :wink:

kyneticka energie zplodin vychazejicich z valcu tady hraje minimalni roli :wink: .... opravdu si myslis ze tech 100 000 ot/min produkuje ten prutok ktery citis kdyz prilozis nohu k vyfiku ? :wink:
Hádat se nebudu, teplota a kinetická energie plynů tam jdou ruku v ruce (válce dodávají žhavý plyny a hrnou je do turba poměrně značnou rychlostí - to co se nasaje do x litrů objemu musí zákonitě motor i opustit), nenechám se převálcovat vysokoškolákem, takže tě aspoň pomstychtivě zprdnu za podivný písmenka :lol: Ale budiž, nazývejme tedy turbo tepelným strojem (topí ostatně hezky...) :)
od roku 1992 kdy jsem promoval se mohlo leccos zmenit :wink: ......... takze jinak :celkem kompromisne ...... turbodmychadlo vyuziva odpadni energie vyfukovych zplodin (at uz se jedna o energii jakoukoliv) :wink:

.

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Beaver píše: Taboo: Čekal jsem spíš podporu skrz ty lidi co bezhlavě chtějí montovat turbo "na cokoliv".
Jiste, delat bezhlave vpodstate cokoliv (v oblasti motoru a na takove skale, jakou jejich preplnovani je) se vetsinou setka s katastrofalnimi nasledky. Na druhou stranu ale, turbo se da opravdu namontovat celkem na cokoliv - pokud nekdo vi, co dela...
http://www.prowleronline.com/ubb/image_ ... cooter.jpg

Co se tyce "toho", co pohani turbo, my to sjednocujeme pod pojem "exhaust energy". Kdyby bylo turbo pohaneno kinetickou energii vyfukovych plynu, tak by clovek mohl dosahnou tlaku nad 30 psi jen vytacenim motoru v neutralu (a to turbo by bylo vpodstate zavisle na otackach motoru), coz dost dobre neni (pri spravnem AFR a predstihu zapalovani) mozne. K vybudovani potrebne "exhaust energy" je potreba potrebneho mnozstvi paliva, ktere je dodano jen kdyz je ten motor pod patricnou zatezi.
IQ stylingem nenahradis.

bob ash
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bob ash »

Taboo píše:
bob ash píše: Dobrý vysvětlení, jen překladatelskej dodatek:
mass=hmotnost
density=hustota
volume=objem
Dekuji 8) . Moje slovni zasoba je po technicke strance velice limitovana :lol: ... Ja jsem nevedel, jestli muzu prelozit "mass" v tomto pripade jako "hmotnost" (weight), protoze my chapeme mass a weight trochu rozdilne. :D
Ona totiž weight bude nejspíš váha a ne hmotnost.

tomoking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomoking »

Taboo píše:
Beaver píše: Taboo: Čekal jsem spíš podporu skrz ty lidi co bezhlavě chtějí montovat turbo "na cokoliv".
Jiste, delat bezhlave vpodstate cokoliv (v oblasti motoru a na takove skale, jakou jejich preplnovani je) se vetsinou setka s katastrofalnimi nasledky. Na druhou stranu ale, turbo se da opravdu namontovat celkem na cokoliv - pokud nekdo vi, co dela...
http://www.prowleronline.com/ubb/image_ ... cooter.jpg

Co se tyce "toho", co pohani turbo, my to sjednocujeme pod pojem "exhaust energy". Kdyby bylo turbo pohaneno kinetickou energii vyfukovych plynu, tak by clovek mohl dosahnou tlaku nad 30 psi jen vytacenim motoru v neutralu (a to turbo by bylo vpodstate zavisle na otackach motoru), coz dost dobre neni (pri spravnem AFR a predstihu zapalovani) mozne. K vybudovani potrebne "exhaust energy" je potreba potrebneho mnozstvi paliva, ktere je dodano jen kdyz je ten motor pod patricnou zatezi.
....... a kdyz je motor pod zatezi a spaluje vice paliva tak roste co studente Beavere ? Spravne.... roste teplota zplodin ......

Taboo

Příspěvek od Taboo »

bob ash píše:Ona totiž weight bude nejspíš váha a ne hmotnost.
Aha... :D Takze weight = vaha a mass = hmotnost? Ted uz tomu rozumim... 8)
tomoking píše: ....... a kdyz je motor pod zatezi a spaluje vice paliva tak roste co studente Beavere ? Spravne.... roste teplota zplodin ......
:lol: :lol: :lol:

A proto clovek musi hlidat EGT pri jizde do kopce pod plnou zatezi (anebo se ctyrmi tlustymi spolujezdkynemi :lol: ).
IQ stylingem nenahradis.

Beaver

Příspěvek od Beaver »

Taboo píše:
bob ash píše:Ona totiž weight bude nejspíš váha a ne hmotnost.
Aha... :D Takze weight = vaha a mass = hmotnost? Ted uz tomu rozumim... 8)
tomoking píše: ....... a kdyz je motor pod zatezi a spaluje vice paliva tak roste co studente Beavere ? Spravne.... roste teplota zplodin ......
:lol: :lol: :lol:

A proto clovek musi hlidat EGT pri jizde do kopce pod plnou zatezi (anebo se ctyrmi tlustymi spolujezdkynemi :lol: ).
No dle mého je váha a hmotnost to samý, mass bych spíš překládal skutečně jako masu, tj. hmotu (jinak by byl masový vrah pravděpodobně ten co vraždí závažím). Weight je pak skutečně váha vzduchu (kg, lb), density klasicky hustota a volume je jednoznačně objem (tj. např. m3).

tomoking: Ano pane profesore, ale já mám stavební, my místo EGT počítali výztuž do železobetonového překladu namáhaného na ohyb. :?:

Smoothy

Re: JAK SI RYCHLE A ZA PŘÍPLATEK ZNIČIT MOTOR,ČI SNÍŽIT VÝKO

Příspěvek od Smoothy »

Když už se tu zabíhá do takových technických podrobností,díval jsem se do skript o přeplňovaných motorech a tam doslova píší:
Celková energie, kterou má turbina při impulsním provozu k disposici plyne z obr.4.2
Qimp=Qex+Qp+QL (4.1)
kde je Qex......energie, kterou motor ztrácí neúplnou expanzí,
Qp.......energie, kterou vykonává píst při výfukovém zdvihu,
QL.......energie vyplachovacího vzduchu o tlaku ppl, který proniká v období překřížení ventilů do výfukového traktu.

Přičemž uvádí,že největší částí té energie tvoří Qex,kterážto vychází přímo z toho,že tlak expanze ve válci nemůže vést až na tlak okolí(čili i přes pohyb pístu atd neustále zůstává pracovní prostor motoru pod tlakem,který právě využívá turbína).Je sice pravda,že tento tlak vzniká termální expanzí,ale každopádně z výše uvedeného vyplývá,že turbo samotné není čistě tepelný stroj,neboť pokud bychom na lopatky turbíny přiváděli například studenou vodu,kompresorová část by konala přesto určitou práci.

BTW je pěkné,že se v diskuzi pro začínající tunery objevila víceméně akademická vložka.Doufejme,že komplexní složitost otázky odradí začátečníka od home-made přeplňování NA motoru.
Karel Gott Funclub member

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smoothy píše:Je sice pravda,že tento tlak vzniká termální expanzí,ale každopádně z výše uvedeného vyplývá,že turbo samotné není čistě tepelný stroj,neboť pokud bychom na lopatky turbíny přiváděli například studenou vodu,kompresorová část by konala přesto určitou práci.
Jenze pote uz by to nebyl turbocharger, ale vodou pohaneny vzduchovy kompresor - stejne tak, jako pohaneni kompresorove casti turbochargeru klikovou hrideli z neho dela supercharger. Jiste, pak tam jsou taky elektricke superchargery a superchargery pohanene hydraulickymi motory, ale zakladat debatu na necem, co se v realite nedeje je jen polemizace ve stylu "a kdyby vzduch a voda tvorily vybusnou smes a v motoru nedochazelo k zadnym parazitnim ztratam a tohle a tamto... etc.". I presto, ze turbocharger je jen typ superchargeru, dobove vyznamy techto dvou pojmu jsou rozdilne - s tim, ze turbocharger je kompresor pohaneny vyfukovou energii, kde kineticka energii hraje jen velice malou roli.
IQ stylingem nenahradis.

Smoothy

Příspěvek od Smoothy »

Kinetická energie výfukových plynů hraje právě dominantní roli,ale ta sama vzniká tepelnou expanzí a to jak jsem výše citoval při vlastním výbuchu ve spalovací komoře a pouze dodatkově pohybem pístu.Myslím,že si rozumíme,prostě většina energie jde ze zapálené směsi.Ale když už se o tom bavíme,jaké máš zkušenosti s vlivem geometrie svodů před turbem na výkon a o kolik procent používáte obvykle větší průměr svodu proti výfukovému ventilu,to je jistě zajímavější téma.

JonnY

Příspěvek od JonnY »

dolezite je mnozstvo energie, ktore to turbo vyuzije. vlastne jeho ucinnost.
ale ak kecam / opakujem co sa povedalo, tak si ma nevsimajte. vasa debata mi uz davno unikla.... :lol:

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smoothy píše:Kinetická energie výfukových plynů hraje právě dominantní roli
Vzdyt uz jsme prave o tom mluvili na posledni strance! Prave toto nekonecne argumentovani a slovickareni jen proto, aby se argumentovalo mne velice nebavi :mad: .
Vlastni rychlost a kineticka energie vyfukovych plynu vychazejicich z hlavy motoru ma na turbo jen velice maly vliv. Jiste, kineticka energie, ktere ty vyfukove plyny ziskaji behem jejich expanse pohani lopatky turbiny, ale ta expanse neni mozna bez nizsiho tlaku ve vyfuku za turbem. To turbo by se roztocilo i kdyby ty vyfukove plyny nemely vubec zadnou anebo velice malou pocatecni kinetickou energii - na cemz je taky postaven princip anti-lag systemu. Na te samotne pocatecni kineticke energii tech vyfukovych plynu proste nezalezi, protoze ty vyfukove plyny nepohaneji to turbo tak, jako by ho pohanel proud vody.
Ono to je proste jako diskutovat o kineticke energii jedouciho tanku, ze ktereho nekdo za jizdy vystreli. I presto, ze ten naboj je vypuzen z hlavne toho tanku expansi te vybusne smese, ktera pritom taky ziska kinetickou energii, ta samotna kineticka energie toho jedouciho tanku prispiva k vypuzeni toho naboje z jeho hlavne po zapaleni te vybusne smese a k jeho rychlosti a jeho vlastni kineticke energii jen velice malo.
V tomto bychom mohli jit az tak daleko, ze bychom mohli tvrdit, ze turbo je vlastne pohaneno chemickou energii palivove smese, protoze bez ni by nedoslo k tepelne a kineticke energii, ktera ty vyfukove plyny dopravi az pred lopatky turbiny toho turba, kde by pak nedoslo k expanzi tech vyfukovych plynu, kdyby za tou turbinou nebyl nizsi tlak. Nakonec bychom taky mohli proto taky tvrdit, ze ta turbina je proto pohanena tim nizsim tlakem ve vyfuku - a mluvit o tom po cele hodiny.
Smoothy píše:Ale když už se o tom bavíme,jaké máš zkušenosti s vlivem geometrie svodů před turbem na výkon a o kolik procent používáte obvykle větší průměr svodu proti výfukovému ventilu,to je jistě zajímavější téma.
O tom uz jsem tady taky pred casem napsal nekolik stranek. My se zabyvame stavbou svodu a turbo manifoldu pres 10 let. Geometrie svodu ma na turbo motor stejny vliv, jako na N/A motor - ale jen do te doby, nez dojde k preplnovani (= pokud clovek "nepouziva" turbo pri jizde). V tom smyslu, jestli ma jinak 500HP turbo motor 145 anebo 150HP pri 0 psi je uplne jedno. Pro to, aby clovek nejak efektivne dosahl vyssi efficency motoru v rozmezi 2000-3000 RPM treba z cilem urychlit spool-up turba by ty svody musely byt neskutecne dlouhe. Pote, co je dosazeno pozadovaneho tlaku turba a ten tlak zacne byt regulovan otevrenim wastegate je ten vykon motoru vice-mene diktovan tim preplnovacim tlakem a to turbo si z tech vyfukovych plynu bere jen to, co potrebuje, aby ten tlak udrzelo. Proto, i kdyby ty svody zvysily efficiency toho motoru, ten zisk by byl naprosto promarnen po dosazeni zadouciho tlaku turba a otevreni wastegate, protoze opet, to turbo si z tech vyfukovych plynu vezme jen tolik, kolik potrebuje - a co nepotrebuje jde pres wastegate do vyfuku. A protoze samotna kineticka energie vyfukovych plynu mezi hlavou a turbem prispiva k jeho roztoceni jen velice minimalne, geometrie tech svodu ma na charakteristiky turbo motoru - pri jeho samotnem preplnovani - doslova zanedbatelny vliv, coz jsme si taky mnohokrat potvrdili na dynometru.
Co se tyce velikosti wastegate, ta je vzdy navrzena vzhledem k maximalnimu airflow compresoru a minimalnimu tlaku, pod kterym bude pracovat.
IQ stylingem nenahradis.

Smoothy

Příspěvek od Smoothy »

Tak už se nezlob...
A proč jsou tedy tak komerčně uspěšné třeba Full-Race svody,když obyčejné litinové koupim za 1/3 ceny s doživotní zárukou proti praskaní...je to tím,že zákazník nezná tyhle výsledky z brzdy? A co tloušťka jednotlivých trubek,staré přeplňované F1 měly dlouhé a jednopalcové svody a většina dnešních svodů má cca 1.5palce trubku na 500ccm válec. Nikdy jsem se právě ke konkrétním výsledkům z brzdy nedostal co se týče porovnávání v této části motoru.

Vecernicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vecernicek »

On dělá jenom chytrýho, vlastně jde o to jako by jste foukali na malej větrnej mlýnek (zkuste si někdy fouknout na něco s vrtulí z kindervajíčka taky se to roztočí hafo rychle) :)
(nesrovnávám to, ale jen takovej malej příklad)
Hele pane chytrej, a jak velkej vliv na výkon motoru má tlak před turbem před motorem? (myslím tím špinavej filtr, nebo náporový sání..atd....)
VW Golf 2♂ 1,8 8V 66kW/90PS/5250 137Nm/3000
Seat Toledo Magnus ♂ 1,9 8V TDI 66kW/90PS/4000 202Nm/1900
And PRV

tomoking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomoking »

Vecernicek píše:On dělá jenom chytrýho, vlastně jde o to jako by jste foukali na malej větrnej mlýnek (zkuste si někdy fouknout na něco s vrtulí z kindervajíčka taky se to roztočí hafo rychle) :)
Hele pane chytrej, a jak velkej vliv na výkon motoru má tlak před turbem před motorem? (myslím tím špinavej filtr, nebo náporový sání..atd....)
doufam, ze jsi to myslej z legrace ten tvuj prispevek :oops:

Picovanim tady do Taboo, ze dela chytreho by ses jinak kompletne zkompromitoval :wink:

Vecernicek
Kontaktovat uživatele:

Nemyslel jsem to ve zlým...jen že píše tady takový sáhodlouhý referáty, přitom to jde říct daleko kratší větou... A pak se tu hádáte co je co a nevíte ani co je co...
VW Golf 2♂ 1,8 8V 66kW/90PS/5250 137Nm/3000
Seat Toledo Magnus ♂ 1,9 8V TDI 66kW/90PS/4000 202Nm/1900
And PRV

Komár 1981
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Komár 1981 »

Ja mam take jeden zpusob... natankovani vysokooktanoveho benzinu (Shell V Power + atd) do naftoveho auta. Investice mala, ucinek drtivy. :lol:

:: STSC :: Styling & Tuning Scene Czakowitze ::
::Stránky Komára 1981 o Škodě GarPid ZDE!
::

Obrázek

Bordel
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bordel »

Vecernicek píše:Nemyslel jsem to ve zlým...jen že píše tady takový sáhodlouhý referáty, přitom to jde říct daleko kratší větou... A pak se tu hádáte co je co a nevíte ani co je co...
narozdil od tebe to pekne vysvetli a i veci s tim spojeny :roll:
http://www.odtahnito.cz <<< Půjčovna odtahového speciálu, stačí řidičák sk. B. Nejlevnější způsob převozu vozu svépomocí. Praha, ČR i zahraničí.

Vecernicek
Kontaktovat uživatele:

Komár 1981 píše:Ja mam take jeden zpusob... natankovani vysokooktanoveho benzinu (Shell V Power + atd) do naftoveho auta. Investice mala, ucinek drtivy. :lol:
Tak tohle je to nejlepší!!!! Hnedka to jdu vyzkoušet :)

Jo jasně, ale musel jsem nejmíň půl hodiny číst, a dokonce u toho použít mozek :shock: :evil: Sranda 8)

JonnY

Příspěvek od JonnY »

Vecernicek píše:On dělá jenom chytrýho....
On NEMUSI "delat" chytryho. :lol:
uz v "par" prispevkoch dokazal, ze chytry je :)

Michell

Příspěvek od Michell »

Vecernicek píše:On dělá jenom chytrýho, vlastně jde o to jako by jste foukali na malej větrnej mlýnek (zkuste si někdy fouknout na něco s vrtulí z kindervajíčka taky se to roztočí hafo rychle) :)
jo jo, mene inteligentni spoluobcane se poznaj... :x

Jinak taboo diky za rozsireni obzoru 8)

barry

Příspěvek od barry »

Komár 1981 píše:Ja mam take jeden zpusob... natankovani vysokooktanoveho benzinu (Shell V Power + atd) do naftoveho auta. Investice mala, ucinek drtivy. :lol:
V-Power je 95octan s aditivy :lol:
VW Passat Variant Tdi
Suzuki Swišť GTi
Autoúvěry od 6%
Zprostředkování prodeje lehkých užitkových i nákladních aut IVECO a tereních Nissanů

NazogaR

Příspěvek od NazogaR »

moc pekne topic !
jeste existujou ruzne jine opicarny ale to sem postnu priste
ted mi jde o jedinou vec, jak zabranit blbci co si chce mermomocit znicit auto ?

jde konkretne o almeru 1,4i 64kW
ten vul si do ni chce nacpat turbo.... protoze do ted mel volvo 1,9TD
a furt placa o turbo efektu...
ja sam nissana mam a trochu se problematice vyznam
ale ten vul je schopnej vsecho
muzete mi poradit co mu mam rict aby se na to vysral ?
jo mimo jine nez tam da turbo tak chce u v CR nechat ten nissan ocipovat.... takze mozna ani rady s turbem nebudou nutny
jelikoz nevim o nikom kdo by u nas profi chipoval atmosfery od nissanu
nissan sunny N14 1,6 16V/66kW GA16DS

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“