Zhroucený harddisk,pouze pro odborníky - vyřešeno
Moderátor: Rudi
Zhroucený harddisk,pouze pro odborníky - vyřešeno
Takže se mi dnes stala nemilá věc. Potkaly se mi wokna s čímž jsem počítal a v pátek provedl komplet zálohu což je teda bomba a z toho mám velkou radost,nemusím se vůbec ohlížet na data.
Problém se objevil ve chvíli,kdy jsem do mechaniky DVD vložil instalačku s XP,idioti kteří vědí patrně víc než my všichni dohromady sestavili "master DVD" které vše udělá za vás a nemusíte se o nic starat,jen odklikáte co chcete s počítačem udělat. Sestaveno je to tak,že na Win98 je postaveno vše a XP se z toho nějak nainstalují. Nesu to velmi nelibě a už jsem se snažil sehnat normální kopii XP od Microsoftu ale nevyšli mi vstříc a právě jsem na to dojel. Takže - instalace probíhala celkem v pohodě a asi v 80ti procentech došlo k zakolísání el. sítě a počítač se vypnul. Nic se neděje jsem si myslel a zapnul instalaci znovu. A to jsem si nasral do holínek protože dodané "XP98" obsahují i fdisk který se vynuceně spustil a udělal mi z 250GB Barracudy 41GB s tím,že to je jako všechno. Naštval jsem se a vložil čisté XP professional - pirátské samozřejmě s tím,že to s nimi nabootuju,udělám si partitiony a formát a budu pokračovat s tím paskvilem kterej je teda alespoň legální. E e. Po nabootování mi to oznámilo že maximální velikost HDD je 131GB - zajímavé je že to je přesně tolik,kolik jsem měl volné místo před prvním nechtěným formátem. A tak jsem zkoušel co bylo v mých silách a výsledkem bylo max. 131GB. Dal jsem disk kolegovi z práce který počítače dělá a zkusil ho připojit jako další HDD do svého PC a v něm naformátovat z woken.Po nějaké době volal že mám 238GB čistého místa a je to. Nebylo. Disk se po nabootování XP hlásil jako 238GB,když jsem prováděl formát NTFS (pomalý) tak to psalo že se formátuje 238GB na disk 131GB. Že už s tím nic neudělám mi bylo jasné a tak jsem to nouzově akceptoval s tím,že nainstalím wokna a poradím se na netu což dělám. Prostě mi zmizelo 120GB které se hlásí že tam fyzicky jsou,ale nemám k nim přístup. Viz screeny. Stáhnul jsem Seatools Discwizard 2003 ale nevedlo to k ničemu,neumí pracovat se SATA disky. HDD je fyzicky naprosto v pořádku,jen jakoby tam prostě zůstaly viset staré partitiony které jsou totálně zasekané. Potřebuji je najít a naformátovat aby byly zase přístupné a jsem už v koncích. Nenapadá někoho něco please? Že by se mi chtělo kupovat new disk když tenhle maká tak to se mi nechce,teď ani není za co. Podotýkám že jedu na pirátských woknech,ofiko nacházej jen 41GB a ani je tam už nehodlám strkat po této zkušenosti.
Další screeny mi nešly uploadovat takže je zkusím hodit přímo sem.
Problém se objevil ve chvíli,kdy jsem do mechaniky DVD vložil instalačku s XP,idioti kteří vědí patrně víc než my všichni dohromady sestavili "master DVD" které vše udělá za vás a nemusíte se o nic starat,jen odklikáte co chcete s počítačem udělat. Sestaveno je to tak,že na Win98 je postaveno vše a XP se z toho nějak nainstalují. Nesu to velmi nelibě a už jsem se snažil sehnat normální kopii XP od Microsoftu ale nevyšli mi vstříc a právě jsem na to dojel. Takže - instalace probíhala celkem v pohodě a asi v 80ti procentech došlo k zakolísání el. sítě a počítač se vypnul. Nic se neděje jsem si myslel a zapnul instalaci znovu. A to jsem si nasral do holínek protože dodané "XP98" obsahují i fdisk který se vynuceně spustil a udělal mi z 250GB Barracudy 41GB s tím,že to je jako všechno. Naštval jsem se a vložil čisté XP professional - pirátské samozřejmě s tím,že to s nimi nabootuju,udělám si partitiony a formát a budu pokračovat s tím paskvilem kterej je teda alespoň legální. E e. Po nabootování mi to oznámilo že maximální velikost HDD je 131GB - zajímavé je že to je přesně tolik,kolik jsem měl volné místo před prvním nechtěným formátem. A tak jsem zkoušel co bylo v mých silách a výsledkem bylo max. 131GB. Dal jsem disk kolegovi z práce který počítače dělá a zkusil ho připojit jako další HDD do svého PC a v něm naformátovat z woken.Po nějaké době volal že mám 238GB čistého místa a je to. Nebylo. Disk se po nabootování XP hlásil jako 238GB,když jsem prováděl formát NTFS (pomalý) tak to psalo že se formátuje 238GB na disk 131GB. Že už s tím nic neudělám mi bylo jasné a tak jsem to nouzově akceptoval s tím,že nainstalím wokna a poradím se na netu což dělám. Prostě mi zmizelo 120GB které se hlásí že tam fyzicky jsou,ale nemám k nim přístup. Viz screeny. Stáhnul jsem Seatools Discwizard 2003 ale nevedlo to k ničemu,neumí pracovat se SATA disky. HDD je fyzicky naprosto v pořádku,jen jakoby tam prostě zůstaly viset staré partitiony které jsou totálně zasekané. Potřebuji je najít a naformátovat aby byly zase přístupné a jsem už v koncích. Nenapadá někoho něco please? Že by se mi chtělo kupovat new disk když tenhle maká tak to se mi nechce,teď ani není za co. Podotýkám že jedu na pirátských woknech,ofiko nacházej jen 41GB a ani je tam už nehodlám strkat po této zkušenosti.
Další screeny mi nešly uploadovat takže je zkusím hodit přímo sem.
Naposledy upravil(a) Conscious dne 01 led 2007 20:30, celkem upraveno 1 x.
BMW E21 318i M10B18 77KW '81, E36 Compact 316i M43B16 75KW '94, E65 735i N62B36A 200KW '01
Ne,našel jen jediný oddíl 131GB který navíc pojmenoval I:/ -do toho bych systém sice dostal ale asi by to bylo chyba na chybě. Kolega z toho teda alespoň udělal C: ale výsledky viz výše. Jemu to hlásilo celej disk 238GB - zbytek do 250ti je patrně zamčeno,říkal něco o heslu který neznáme. Zkusil bych Partition magic,ale slyšel jsem že to občas není dobrý nápad. Prostě jsem koupil sestavu s tím že si ji dodělám což mám,ale přišel jsem tím o záruku takže se musím starat sám. A ty wokna mě štvou taky,prostě nechápu jak mohli dát starej systém kterej neumí takhle velký disky jako spouštěcí pro instalaci XP a nedali k tomu normální OEM XPčka. To je neskutečný. Jo ještě jsem zapomněl dodat že když vložím to DVD do mechaniky kterou jsem tam přidal tak se to nenačte. Musím to dát do vypalovačky která v sestavě byla,pak to maká. Takže když odejde vypalovačka... Licence k pohledání.
BMW E21 318i M10B18 77KW '81, E36 Compact 316i M43B16 75KW '94, E65 735i N62B36A 200KW '01
stalo se mě něco podobnýho , z disku šlo jen dostat polovina místa, pak mě někdo poslal jinej fdisk, buďto starší nebo novější než jsem měl a šlo to.
BMW 750iAL BiTurbo PRODÁNO, nyní KAWASAKI ZX10R
>>>Pneuservis, Klimatizace<<<
>>>Antény a satelity<<< http://www.volny.cz/antenysatelity
>>>Pneuservis, Klimatizace<<<
>>>Antény a satelity<<< http://www.volny.cz/antenysatelity
Re: Zhroucený harddisk,pouze pro odborníky.
a) stiahni linux, hod tam bootovacie cd a sformatuj ATA0 (ci ako ho tam oznacuju)
b) v dose existuje nieco ako "low level format"
zevraj to prepise kazdy jeden bit (ci cluster, sector alebo ako sa to vola) na nulu. problem je, ze aj od vyroby chybne sektory. ale nerobil som s tym, neviem
c) partition magic. ci uz windowzacky alebo dosovsky.
svojej doby mi spolocna instalacia linuxu a windowsu podobne zozrala miesto, pricom linux uplne zdochol. partition magic mi opakovane nevedel nic spravit (a hadzal chybu). a skusal som tie particie spajat, rozdelovat, presuvat volne miesto, tu zlu rusit.... nez raz z nicoho nic mi obnovil vsetko volne miesto. ostal mi strateny gigabajt (jadro linuxu atd), a to mi uz bolo suma.
zevraj to prepise kazdy jeden bit (ci cluster, sector alebo ako sa to vola) na nulu. problem je, ze aj od vyroby chybne sektory. ale nerobil som s tym, neviem
svojej doby mi spolocna instalacia linuxu a windowsu podobne zozrala miesto, pricom linux uplne zdochol. partition magic mi opakovane nevedel nic spravit (a hadzal chybu). a skusal som tie particie spajat, rozdelovat, presuvat volne miesto, tu zlu rusit.... nez raz z nicoho nic mi obnovil vsetko volne miesto. ostal mi strateny gigabajt (jadro linuxu atd), a to mi uz bolo suma.
No najlepsie by bolo urobit to low-level formatom. Ten podporuju BIOSy starsich pocitacov, na ktore ti ale pravdepodobne nepojde pripojit SATA, takze riesenie nula nula nic. Este by som skusil nejaky externy programik na opravu MBR - vypada to, ze je posahany MBR a preto disk pracuje s inymi hodnotami ako by mal. Mam special CD s utilitkami na MBR, FAT a pracu s diskami cez dos - bootovacie. Neviem kde sa to da zohnat, ale som ochotny ti to pozicat.JonnY píše:a) stiahni linux, hod tam bootovacie cd a sformatuj ATA0 (ci ako ho tam oznacuju)
Low level format bych osobně nedělal, řešil bych to pomocí utilit jako je Partition Magic nebo něco takového na jiném pc, tam bych si udělal oddíly podle sebe a pak ve svém pc nainstaloval okna. Popřípadě bych sosnul nějakou live distribuci Linuxu, z ní bootnul a zkusil ten disk zformátovat v nich.
Renaut Mégane Grandtour II 1,5dCi 74kW
- StreetFighter
- Kontaktovat uživatele:
Pomuze Partition Magic, mel jsem podobnej problem. Nainstalujes Win na to misto, co tam je a pak partitionem najdes zbytek a udelas z nej novej oddil.
Takže ze všech příspěvků za které moc děkuju lze vyčíst že to mám zkusit Partitionem magic od Symantecu jo? Mno ten musím někde sehnat,ale asi je to jediná možnost. Linuxem jsem to taky zkoušel,ale ani nenajela instalace,počítač byl jako mrtvej,jen blikaly diody na klávesnici - Caps lock a Scroll lock. Možná mám starej,co tady mám poslední tak je 9.1 Mandrake a kdysi jsem někde stahoval Ubuntu,ten by měl být nejnovější ale nevím kde je.
EDIT: Právě zkouším tohle: http://www.paragon-software.com/hdm/cor ... /index.htm ale jen v trial verzi,je to tak drahý že bych za to měl ty Barracudy dvě.
EDIT: Právě zkouším tohle: http://www.paragon-software.com/hdm/cor ... /index.htm ale jen v trial verzi,je to tak drahý že bych za to měl ty Barracudy dvě.
Stahni si ten partition a uvidíš že to dáš dohromady, je to jednoduchý.. http://www.stahuj.cz/?g[s]=Partition+magic
GIV 1.8T
Nic. Ani Partition magic,ten to ale alespoň identifikoval jako bad... Ale co s tím teda už fakt nevím. Potřebuju něco,co ty bad sektory přeformátuje hodí to jako unused.
- Přílohy
-
- 28-12-2006_13-31-58.jpg (109.4 KiB) Zobrazeno 1251 x
Mas tam Win XP s SP2? Zkus na to bad kliknout pravym a dat check errors, treba ti to neco rekne... Jinak nevim:-(
Zkus Hiren's Boot CD. Je to bootovaci CD se spoustou uzitecnejch utilit. Nejnovejsi verze je tusim 8.6, ale nejspis budou stacit i starsi. Kdybys to nemohl najit, tak to muzu nekam soupnout, ale nevim jak to bude s casem. Pan GOOGLE to najde Ma to neco okolo 65MB
Tady je info co vsechno obsahuje:
Nejaka ta Partition Tools na to snad zabere
Tady je info co vsechno obsahuje:
Kód: Vybrat vše
http://homepage.ntlworld.com/hiren.thanki/bootcd.html
Lancia Kappa 2.0T V5 20V 220 koniku
www.lanciaklub.cz
www.lanciaklub.cz
Tedka se nepot je to zbytecnyConscious píše:Našel jsem 8.6ku na torrentech. Zkusím taky. Jako se potím už teď když si představím co všechno jsem už ilegálně nacucal abych opravil zasekanej disk od legálního softu.
Ani nevis jak se potim ja, kdyz mi v praci prinesou noutebouka IBM ke kterejm nedavaj vubec nic, vsechno maji na disku a ten kdyz se vysype, tak je pekna honicka to dohledat....
Lancia Kappa 2.0T V5 20V 220 koniku
www.lanciaklub.cz
www.lanciaklub.cz
Hehe a jak myslíš že jsem to měl já? DVD jsem měl v extra partitionu a povolilo mi to jednu kopii a výsledky vidíš. Ach jo,mě to tak štve,dneska všechno se dá koupit online a sosnout a ty paka jdou po velkých objemech dat za den. No a když jsem koupil nedávno hru a za den sosnul 5GB plus další věci jako přenosy,browsení atd. tak to už je trošku víc než obvyklé. Ale co,kdyby MS nebyl tak nabubřelej svojí velikostí tak by se s ním dalo domluvit a třeba koupit levněji jinou licenci a tuhle vrátit nebo aspoň že by naskočili na výrobce který to takhle zprasil. Ale to mi řekli že mám peška.
Zkoušel jsem,jen to vyházelo chyby a neprovedlo se nic. Pak jsem našel Ubuntu,ten mi dal naději že to půjde páč celej disk krásně smazal a dalo se s ním v Linuxu pracovat. Pak jsem tam dal wokna a zase 131GB,už jsem kapituloval,mám C: 30GB a zbytek jako D:. Zajímavý je že originální wokna jen vyhoděj error a ani se nezapne instalace,takže jsou dead. Partition magic jen našel dvě mechaniky,tak jak jsem je nastavil,naformátoval mi D: a o bad sektorech už se ani on nezmínil,těch 120GB je prostě v řiti,asi nemá cenu se nad tím pozastavovat. Jen ty wokna mě teda serou,mám legální teď akorát nálepku.
Nechce se mi to cele procitat, zkus http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=18058 /dole/
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=44522
jde o to ze XP musi mit service pack, jinak neumi pracovat s velkymi hdd (nad 120gb), tak si procti ty postnute FAQ
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=44522
jde o to ze XP musi mit service pack, jinak neumi pracovat s velkymi hdd (nad 120gb), tak si procti ty postnute FAQ
Jj,to vím,ty legální měly SP2,tyhle nemaj ani SP1,ale zase najdou větší disk než ty s SP2 postavené na Win98... Jako haluz. Teď jsem zjistil že můžu mít zadara Visty v rámci podpory výrobce,ale chce origo XP v PC. Prostě zatím jsem odkecanej no. Vyplácal jsem si i aktivace licence na jednu hru kterou mám tejden za 50 babek takže mám radost i v tomhle.
Teoreticka zachrana - nechat si u toho kolegy naformatovat disk na tech cca 240 GB a nainstalovat tam wokna, ale nenechat je dokoncit proces instalace uplne do konce (mozna i nechat, ono to bude vesmes jedno). Pak si HDD odnest domu. Windows zacnou sice rvat, ze se pomenila konfigurace toho a onoho, ale po upraveni zmen (neco na zpusob instalace nove graf. karty - stara zmizi, najednou je v systemu jina) a natazeni adekvatnich ovladacu by to mohlo pracovat spravne s plnou kapacitou disku.
Varinata dve - disk si nechat naformatovat u nekoho jinyho a rozdelit jej na dve jednotky, napr. 100 GB a zbytek. Wokna pak instalovat na oddil 100 GB aby nervaly kvuli velkymu disku primo na tvem PC.
Varinata dve - disk si nechat naformatovat u nekoho jinyho a rozdelit jej na dve jednotky, napr. 100 GB a zbytek. Wokna pak instalovat na oddil 100 GB aby nervaly kvuli velkymu disku primo na tvem PC.
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
- StreetFighter
- Kontaktovat uživatele:
když s tím umíš a víš co děláš, tak to nejde zkazitNC píše:Low level bych nedoporucoval ani na konec ... kdo nevi co dela, jistojiste disku ublizi (zadavaji se fyzicke parametry hdd)
Radši budu druhej než mrtvej!
Honda Civic D16A6 - Sweatheart
Chrysler GrandVoyager 2,5TD - Daily Driver
Honda Civic IV.gen - prodám veškeré díly - více SZ
Alfa Romeo GTV - Under Construction
Yamaha YFM350X Warrior RWD - Free Time Machine
Honda Civic D16A6 - Sweatheart
Chrysler GrandVoyager 2,5TD - Daily Driver
Honda Civic IV.gen - prodám veškeré díly - více SZ
Alfa Romeo GTV - Under Construction
Yamaha YFM350X Warrior RWD - Free Time Machine
Tak a mám to vyřešeno,půjčil jsem si od kámoše XP profi SP1,dal jen opravit předchozí instalaci a po najetí systému kde se mi ani nic nesmazalo jsem zapnul Partition magic a najednou tam to místo bylo jako unallocated. Takže to mám doma... Děkuju všem za rady a dobré tipy!
- Přílohy
-
- 1-1-2007_20-25-59.jpg (127.11 KiB) Zobrazeno 1201 x
-
- 1-1-2007_20-27-21.jpg (137.44 KiB) Zobrazeno 1201 x