Údržba akumulátoru v NTB

Vše co se točí kolem počítačů, her, mobilů a elektroniky

Moderátor: Rudi

Odpovědět
Sova

Údržba akumulátoru v NTB

Příspěvek od Sova »

Koupil sem si novou baterii do NTB a chtěl sem se zeptat, zda-li je lepší, když mám NTB v síti mít baterii raději vyjmutou?
Nebo jestli mám mít normálně přístroj v síti i s baterií, když je plně nabitá, případně průběžně vybíjet a nabíjet baterii?

Díky
Cléon & Fonte

Bohuš
Moderátor

Re: Údržba akumulátoru v NTB

Příspěvek od Bohuš »

Určitě když to máš v síti tak baterka ven.Jinak jednou začas pořádně vybít a nabít.

xciba

Příspěvek od xciba »

a kdyz ji skladujes mimo ntb tak klasika tma a sucho a nabito kolem 40-50% ideal
Vauxhall omega 2.5V6 ->VXR edition -> crazy omega https://www.youtube.com/watch?v=cd65a5H3yHI -> MV6
Ford Fiesta ST150
Golf VI GTI

Jarbi

Příspěvek od Jarbi »

Jestli máš novější notebook tak ji nech v něm, a vybíjet taky nemusíš.

Sova

Příspěvek od Sova »

Heh novější :D

Asus F3Ke tak rok 2008
Cléon & Fonte

Bolo1

Příspěvek od Bolo1 »

Určitě vyndat, když máš notebook v síti.
Hujdaj a sempl klever

SubTera

Příspěvek od SubTera »

U jednoho nevyndam (letosni model Dell) u druhyho nemuzu (taky letosni Dell, ale baterka je nekde v utrobach nevyndavaci).

Simmy

Příspěvek od Simmy »

věčné téma, které jsem zatím neviděl nikde rozseknuté ... já osobně vyndavám, ale kolega co má stejný ntb a má ho prakticky 24/7 v síti má vydrž baterky +- stejnou (po 2 letech) ... asi jsou tam obvody, které při stálém připojení baterku vynechají z okruhu, takže by se nemělo nic dít, nicméně vytažením nic nezkazíš ... jinak skladování baterky je ideální na kapacitě 80-88% a ne 50% ... tma je samozřejmá a chlad je lepší

co dává baterce nejvíce zabrat, tak jsou samozřejmě cykly vybití/nabití a nejhorší je vybíjení do prázdna

HondaMan

Příspěvek od HondaMan »

Myslím že jakékoliv se starání o baterku je zbytečné. Některé vydrží, jiné nevydrží. Mě vydržela 5 let stará baterka v notebooku skoro 2 hodiny (cca polovina toho co nová). Jediné co se snažím nedělat je, že nenechávám notebook dlouhodobě vybitý.

phaeton_esc

Příspěvek od phaeton_esc »

Nevyndavám, nevidím k tomu důvod. Jednou za čas neškodí notebook od sítě odpojit, nechat ji vybít a znovu připojit. Je to spotřební zboží, nová se dá koupit vždycky.
Fiat Stilo MW 1.6 16v LPG & Mazda MX-5 NBfl 1.8

milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Ja tedy vzdy kdyz nepracuju vyndavam ntb ze site ale kdyz na nem jedu celej den tak je v siti a W7 pisou ze se nenabiji takze bych to neresil.

SubTera

Příspěvek od SubTera »

Yes, presne tak (viz foto).
baterka.jpg
baterka.jpg (58.78 KiB) Zobrazeno 1853 x
Ted uz to neni aktualni, ale kde byla chyba, kdyz uz predchoziho notasu se baterka nenabila na vic jak 99%?

phaeton_esc

Neřekl bych že to je chyba, spíš to bude vlastnost nebo důsledek opotřebení baterie. V Macbooku mám 4 roky starou baterii (po 264 cyklech kapacita poklesla o cca 1/3) a taky se nabije maximálně na 99%. Druhá, novější baterie se nabíjí na 100%.

SubTera

Příspěvek od SubTera »

A kde je mozny zjistit pocet cyklu? Diky 8)

Sova

Příspěvek od Sova »

To by mě také zajímalo.
Jinak já sem si také stáhl program BatteryBar a on mi ukazuje i procento opotřebení baterie 8)
U té staré bylo opotřebení 89% a akumulátor byl uplně mrtvej...ntb vydržel na ní zhruba 2 minuty...přitom to nehlásilo že už je vybitá a šlus...zřejmě nedržela už kapacitu nebo tak něco
Cléon & Fonte

xciba

Příspěvek od xciba »

jo to uz jsou nektere clanky v baterii v haji :lol: to se mi u HP stalo taky po 8 mesicich..
a v mini asusu mam opotrebeni jen 5% a to je 2.5 roku starej :potlesk:
Vauxhall omega 2.5V6 ->VXR edition -> crazy omega https://www.youtube.com/watch?v=cd65a5H3yHI -> MV6
Ford Fiesta ST150
Golf VI GTI

Sova

Příspěvek od Sova »

Mno jak sem psal, že sem koupil novou baterku...koupil sem novou starší baterku.
Ale originál Asus a opotřebení má 18.9%
Stála mě 700,-
To je myslím slušný.

..aukro je droga :lol:
Cléon & Fonte

phaeton_esc

SubTera píše:A kde je mozny zjistit pocet cyklu? Diky 8)
Ověřený program pro Windows neznám, na Macu používám iStats, ale vygooglil jsem http://download.cnet.com/BatteryCare/30 ... 64408.html" onclick="window.open(this.href);return false;, třeba bude fungovat :)
Sova píše:U té staré bylo opotřebení 89% a akumulátor byl uplně mrtvej...ntb vydržel na ní zhruba 2 minuty...přitom to nehlásilo že už je vybitá a šlus...zřejmě nedržela už kapacitu nebo tak něco
U původní mám při 264 cyklech 84% "zdraví". Výdrž se snížila o již zmíněnou cca 1/3, takže už vydrží "jenom" 2-3 hodiny, reálná kapacita poklesla z 5020 mAh na 4227 mAh. Navíc k baterce jsem se choval víc než macešsky, občas byla vybitá úplně do mrtva (což se nemá), nabíjel jsem jí jak jsem potřeboval (10 minut do sítě a zase pryč) a přesto pořád ještě drží.
Sova píše: koupil sem novou starší baterku.
opotřebení má 18.9%
Stála mě 700,-
To je myslím slušný.
..aukro je droga :lol:
Na eBay novou neoriginál se stejnou kapacitou jakou má originál za 550 i s poštou. Ser na Aukro, stejně se tam prodává zboží koupený na eBay ;)

Prostě na to serte, neřešte, nabíjejte jak potřebujete a když baterie odejde do křemíkové nebe, tak si holt kupte novou. Další věc - pokud je notebook takřka 24/7 na síťi, tak objektivně asi baterii, potažmo její plnou kapacitu moc nepotřebujete ;)

Odpovědět

Zpět na „IT sekce“