Výběr zrcadlovky pro začátečníka

Vše co se točí kolem počítačů, her, mobilů a elektroniky

Moderátor: Rudi

kubi
Kontaktovat uživatele:

Výběr zrcadlovky pro začátečníka

Příspěvek od kubi »

Ahoj, tak po neustálých patáliích se svým starým kompaktem jsem se rozhodl, že bych se chtěl focení věnovat v rámci hobby trošku více než v mezích které mi kompakt nabízí. Rozhodl jsem se koupit si zrcadlovku, prozatím spíše z kategorie Low-end. Vzhledem k tomu, že mám kolem sebe ještě plno dalších investic tak bych se rád vešel do 14tis. Moc výběr tam není, vypadly mi z něj všechny, co neumí video neb bych si občas rád i něco natočil. Takže do užšího výběru poskočily tyto tři:

- Canon EOS 1100D
- Pentax K-r
- Nikon D3100

Osobně se mi nejvíce zamlouvá ten Nikon. Umí Full HD video, má v sobě i průvodce pro začátečníky, což já asi využiji a oproti tomu Canonu mi přijde i takový méně plastový co se týče těla (pogumovaný grip etc.).

Teď přijdou dvě mé otázky:

1) Máte někdo kterýkoliv z nich (hlavně mě zajímá D3100) a podělili byste se o nějaké zkušenosti?

2) Má smysl s koupí čekat po novém roce? Kdyby se dalo z ceny něco ušetřit a přesměrovat to na lakování GSi, tak by mi to vůbec nevadilo. Na druhou stranu, jestli budou slevňovat zrovna tyhle nejlevnější zrcadlovky si nejsem úplně jist.... Co myslíte? 8)

Díky....
Nosce te ipsum - know thyself
"Be the change you want to see in the world"
Kadett GSi 16v - "redtop" fan

Gallery: kubi-gsi.rajce.idnes.cz
NABÍZÍM ODBORNÉ PŘEKLADY Z ANGLIČTINY DO ČEŠTINY - VÍCE SZ

Smithy

Re: Výběr zrcadlovky pro beginnera...

Příspěvek od Smithy »

Urcite kup neco jetyho, jako treba 450D, nevis jestli te to bude bavit a tak, a sezenes k tomu jeste lepsi objektiv nez ten zakladni... Taky tohle tak trochu resim a novej hned asi nema cenu.
500 0,9T

kubi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubi »

No já jetým věcem popravdě nevěřím.... já osobně se třeba ke svým věcem chovám slušně a proto mám mobil s dotykovým displejem pět let bez škrábnutí, ale ostatním lidem nevěřím, takže za mě asi nový 8)

Jen koukám je problém tu D3100 sehnat kvůli nějaké tsunami zase :D

Jord
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jord »

za ty prachy nesmysl kupovat funglovku, kup jetej zde http://www.paladix.cz" onclick="window.open(this.href);return false; je tam poměrně dobrá komunita, najdi někoho v tvým okolí a vyzkoušej si vše osobně, radši si kup tělo za 5tis a za 10tis pořádnej objektiv než za 15tis tělo se seťákem
...

kubi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubi »

Tak pořádný objektiv bych chtěl asi časem, ale zatím vůbec nevím, do čeho jdu.... spíš jsem myslel, že kdyby mě to přece jen nechytlo tak zánovní foťák ještě v záruce zase třeba obratem prodám... ale na 99% bych řekl, že mě to bavit bude, když mě to bavilo i s kompaktem.... ale ta dupačka s Photoshopem aby to pak nějak vypadalo to už mě bavilo méně.... :D já mám spíš dilema který z těch tří.... starší určitě nechci.... zatím mi ale každý chválí ten Nikon... jen teď prostě kvůli nějaké tsunami nebo co nejsou....

rejty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rejty »

koupil jsem C350D...a kdyz tomu poridis lepsi objektiv pro zacatecnika vyborna startovni čára!!!! takze C450D+ nejaky lepsi sklo a bude t sper....a nemusi to byt canon:)
DOMANSKY....Peugeot pozitivní...asi sem už ze Lva na hlavu:D ale porád mne baví

sadové a zahradní upravy...automatické zavlazovaní:) jezirka...piste PM

pufko

Příspěvek od pufko »

Novú D3100 by som nekupoval, radšej jazdenú D5000 + 18-105 s tým si vystačíš na začiatok, 18-55 je málo a bude ťa to nútiť kúpiť další objektív...

Aladin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aladin »

vyzkoušej si ovládání Canonu a Nikonu...
mám Canon, Nikona jsem měl půjčeného chvilku a absolutně mi s tím nešlo fotit, je to úplně jiné než Canon 8)
Nikoňáci mi určitě dají zapravdu, že s Canony taky válčí.

takže ohmatat a pozkoušet, co Ti sedne :D
Rapid 130 --> 110r --> Favorit --> 1000MB --> E34 525iA --> Swišť GTi MK III (125,8dB :lol:) --> Golf 1.9 GTI TDI 20 jahre
felďoška 1,3 combi ethanol - prodáno, Astra caravan 1,7 Dti - prodáno, Passat variant AFN
https://www.facebook.com/RadimRemiasFoto

Bolo1

Příspěvek od Bolo1 »

Nebo sjeď si koupit foťák do Polska, ušetříš určitě min. 2tisíce. Už jsem se byl taky koukat po nějakém tom Nikonu
Hujdaj a sempl klever

Jord
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jord »

kubi obratem prodáš i foťák jetej 5let ne-li víc, před 14dněma jsem prodával 400d a druhý den byl fuč, za stejný peníze jako jsem ho před rokem už jetej kupoval :-)

ale jinak chápu, že chceš novotu, jen řikám, že za ty peníze, co do něj vrazíš, můžeš za jiných okolností dělat pěkný fotky se super sklem.
Nikona 3100 má známá, je to slušný, sice fotí na automat protože vůbec neví, na co ten foťák je, ale fotky jsou z toho "příjemný" :D
...

Sova

Příspěvek od Sova »

A co takové ty kompakty s výměnými objektivy?
Já tomu nerozumím, ale když mám kompakt, na kterej mužu namontovat nějakej hodně dobrej objektiv tak je to jak zrcadlovka né?
Třeba tohle:
http://www.pentax.cz/web-content/Produk ... tax_Q.html
Cléon & Fonte

pufko

Příspěvek od pufko »

Pentax Q je špička medzi kompaktami s rovnako velkým čipom, ale drahší ako DSLR na ktoré mať nikdy nebude... Ale ked chce človek niečo lacnejšie , vystačil by si aj Samsungom NX...

Jord
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jord »

Sova píše:A co takové ty kompakty s výměnými objektivy?
Já tomu nerozumím, ale když mám kompakt, na kterej mužu namontovat nějakej hodně dobrej objektiv tak je to jak zrcadlovka né?
Třeba tohle:
http://www.pentax.cz/web-content/Produk ... tax_Q.html
ne, to máš dáno v kontstrukci fotoaparátu, v zrcadlovkách je kupodivu zrcadlo, v kompatech ne, jde to rovnou na snímač
...

pinkjackass

Příspěvek od pinkjackass »

Pokud bych si mel vybrat jeden z tech tri, tak osobne bych volil Nikon D3100. :)
Ja vlastnim starsi model Nikon D3000 a jsem spokojenej, muzu srovanavat s EOSem, ktery
ma kamarad a nikon pro me osobne pusobi vice kvalitne, prehlednejsi ovladani + pruvodce atd.
Kvalita vysledne fotky je od obou srovnatelna. Jinak pokud koupis ten zaklad s objektivem 18-55mm, tak pro zacatek to bude urco stacit.
Pokud te to chytne, tak pak zainvestovat a koupit poradnej objektiv.

S tim ze se ten Nikon D3100 neda tedka skoro sehnat mas pravdu, skoro nikde jsem ho na netu skladem za rozumnou cenu nenasel...

kubi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubi »

No od toho Canonu jestliže chci nový toho tolik na výběr není.... EOS 1100D mi všichni vymlouvají a do 550D už se mi zase tolik investovat nechce, neb vzhledem k tomu, že mě ještě čeká pár dalších větších investic... jedině pak ten Pentax ještě??? Ten jak jsem koukal v recenzích dopadl velmi velmi slušně co do kvality fotek. Video sice umí jen 720p oproti 1080p u Nikonu (a na videu mi taky celko záleží, rád bych kameru a foťák "v jedné krabičce") ale zase je mi jasný že jen o rozlišení to určitě není.... u toho Nikonu mi kamarád co to kupoval chválil toho průvodce, že prý to člověka zezačátku vede a pak se víc a víc odhodlá si nastavovat různé parametry sám....

pufko

Příspěvek od pufko »

Na video u DSLR sa vyprdni, na to aby si dosiahol nejaký výsledok, by si musel mať všetko pripravené , mať statív atd atd... Velkosť senzora u DSLR spôsobuje extra malú hlbku ostrosti a obejktív musí dlho preostrovať, tak že žiaden rýchly proti pohyb či opačne... U DSLR je video doplnok nie funkcia, na natáčanie si kúp kameru, ta má na to uspôsobené ovládanie a aj držanie...

Ono je to jedno čo za značku si kúpiš , ak ťa to chytí zistíš že potrebuješ príslušenstvo a to nie je zrovna lacný špás, často ovela viac ako cena samotného setu, inak to bude o tom že ťa technika bude obmedzovať...

Kvalitné fotky dosiahneš aj profi kompaktom, ktorý má menší snímač a hlavne väčšiu hlbku ostrosti, tak že ked nesprávne zaostrí foťák tak sa to často stratí, u DSLR nie je problém narobiť kopec odpadu !!! DSLR ti zabezpečí technicky kvalitnejšie fotky , ale nezaručí ti že fotky budú lepšie, nejaký sprievodca menu ti je na prd ked o tom nebudeš vedieť aspon základy, fotograf musí vedieť ako nastaviť foťák tak aby výsledok zodpovedal tomu čo chce, tam už to nie je o tom že sa fotí na automatiku, či nejaké scénické režimy (šport, zamračené ...)
Lebo odfotiť sa dá všelijako... Jedna z takých disciplín je napríklad zachytenie "pohybu"
http://img215.imageshack.us/img215/6461/igp0312.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

kubi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubi »

Díky za cenné info... tak předpokládám, že co se týče nějakého nastavování tak toto se lze naučit jedině praxí. Co se kompaktu týče tak věřím, že se s ním dá fotit kvalitně ale předpokládám, že nejde o kompakty za tři tisíce apod.... a než dát třeba osm devět tisíc za kompakt to se mi zdá lepší koupit nějakou low-end zrcadlovku, naučit se s ní zacházet a pak pokud mě to chytne poskočit o třídu výš.

S tím videem je to samozřejmě spíš jako doplněk ale abych kupoval zvlášť kameru a zvlášť foťák tak na to se finančně opravdu necítím tak budu muset vzít zavděk variantou dva v jednom.....

kubi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubi »

Tak jsem teda koupil tohlencto a musím říct, že nelituju :) pro začátečníka mi to přijde naprosto ideální.... průvodce vysvětlí co a jak, přijde mi i poměrně lehký a dobře se drží.... 8) Jinak kdo by ji chtěl tak je to už fakt problém, obešel jsem pár obchodů a všude mi řekli, že na skladě už nejsou a nějakou dobu nebudou... a pak, že je Evropa nezávislá... trošku někde zaprší, nějaká větší vlna a půl roku nejsou foťáky a hdd :lol:

Obrázek

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

no hele treba pro mou pracku je to moc male..
ex:opel tigra 1.4 16v,opel tigra 1.6 16v,peugeot 106 1.4 sport,seat leon 1.8T 200PS+,ibiza 1.9TDI 6L 170PS, octavia RS combi 1.8T
NOW: family car skoda octavia 2 RS combi 2.0TSI 200 teplejch poniku...
facebook.com/jiriprokopfotograf

kubi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubi »

Tyjo já se toho také napoprvé leknul, když jsem nevěděl jak to mám chytnout.... taky mám trošku větší ruce a pravá ruka jakž takž ale s levou jsem nevěděl co a jeden den a už jsem si zvyknul..... zas je fajn, že je to lehký a dá se fotit i jednou rukou v nouzi..... jiný problém bylo vybrat brašnu.... buď byly moc malé nebo zas moc velké... nakonec jsem vybral pistolovou a když ještě přijdu na to jak smotat popruh aby mi neodřel displej tak to bude úplně ideální :D

Beaver

Příspěvek od Beaver »

Tak se taky přidám:

D5100 nebo D7000 ? Objektiv v obou případech 18-105.
Toyota Supra 2.5 twin turbo (208 kW/360 Nm)
Lexus RX400h 3.3 VVTi '06 (205 kW/418 Nm)
Lexus NX300h 2.5 Hybrid '16 (145 kW/207 Nm)
Lexus IS200 2.0 VVTi (115 kW/200 Nm)
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"

pufko

Příspěvek od pufko »

Ked máš na D7000 tak ber tú , je to už poloprofi a do budúcna nebudeš musieť robiť upgrade kôli tomu že bude chcieť vyšší LEVEL fotáku ...

kubi nemám síce Nikon , ale na sklíčku nemám jediný škrabanec za 2-3 roky mám pocit že to je sklo , ale dajú sa nato kúpiť folie , či dokonca taký rámik z plastu -> Google -> "D3100 screen protector"

pokorneo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pokorneo »

nenápadně se sem vtírnu .

Potřeboval bych doporučit nějakej objektiv pro Nikona D50 jelikož letěl k zemi a objektiv 18-55 to nepřežil :(

Nějaká levná kategorie , něco pro běžný focení , žádný profi .

grácia :)
Pravé tajemství života je hledání dokonalého auta .

phaeton_esc

Příspěvek od phaeton_esc »

http://paladix.cz/bazar/index.php?adid=174495" onclick="window.open(this.href);return false;
http://paladix.cz/bazar/index.php?adid=168494" onclick="window.open(this.href);return false;

i když to je jenom můj osobní typ, DSLR mám od Sony, takže v tomhle se moc neorientuju :)
Fiat Stilo MW 1.6 16v LPG & Mazda MX-5 NBfl 1.8

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

skus sehant 24-70 F2.8 v celem rozsahu :) od sigmy.. ja mam ted verzi na canon.. a uplne labuzo... sice prumer filtru je 82 :D ale proste je to pecka.. :)
ex:opel tigra 1.4 16v,opel tigra 1.6 16v,peugeot 106 1.4 sport,seat leon 1.8T 200PS+,ibiza 1.9TDI 6L 170PS, octavia RS combi 1.8T

pokorneo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pokorneo »

to je sice hezký , ale já chci práskat jen fotky a toto je jaksi cenová kategorie nezralá proto , že mě to bude ležet většinu času doma :)

proto jsem chtěl něco low level , ale aby to nekurvilo moc obraz .

pokorneo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pokorneo »

můžu třeba použít u tý D50 tohle ?

http://aukro.cz/nikon-nikkor-af-28-80mm ... 40337.html" onclick="window.open(this.href);return false;

nevím totiž jaký objektivy k tomu jdou a který ne , nevyznám se v tom .

Aladin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aladin »

nikoňáckej bajonet nepůjde na Canon
Rapid 130 --> 110r --> Favorit --> 1000MB --> E34 525iA --> Swišť GTi MK III (125,8dB :lol:) --> Golf 1.9 GTI TDI 20 jahre
felďoška 1,3 combi ethanol - prodáno, Astra caravan 1,7 Dti - prodáno, Passat variant AFN

crocjirka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crocjirka »

aladin: jestli reagujes na muj prispevek, tak proto jsem psal verze pro canon.. kdyby si to kupoval pro nikon, tak pochopitelne by musel zvzit pro nikon

Aladin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aladin »

nene, bylo to na pokornea a jeho poslední příspěvek :))

Odpovědět

Zpět na „IT sekce“