Vysoká škola - poradte

Pokec nejen o autech...

Moderátoři: Eiffel, Fáboš, Bohuš, Berry, habitat3, Tommy1978, Kane13, Ritchma

Odpovědět
bóďa
Kontaktovat uživatele:

Vysoká škola - poradte

Příspěvek od bóďa »

měl jsem tu téma asi před rokem a půl, ale nemůžu ho najít. teď je ale nejvyšší čas se rozhodnout co dál, protože letos maturuju a termíny příhlášek na vejšky končej. jelikož sem chodí dost různejch lidí, tak se zkusím zeptat tady.
jediný, co vim je, že nikdy nebudu pracovat někde, co neni aspoň nějakym způsobem spojený s autama (tak trochu ještě přemejšlím o nějaký architektuře apod., ale to mě zdaleka tak nebere a přemejšlim o tom jen kvůli tomu, že trosku vim jak se čmárá). průser je, že co by mě bavilo, tak tam je matika a na tu jsem absolutní lama, jsem rád, že prolejzam a vejšky, kde není potřeba matika mě zase nezajímaj. co docela dávám je deskriptivní / konstruktivní geometrie apod. další, co by mě bavilo, nějakej design atd, tak tomu jsem se zase nikdy dostatečně nevěnoval, takže nemám žádný vypracovaný portfolio pro talentový zkoušky atd. řeším tedy, co dál. jsem na gymplu, takže by to něco dál chtělo. jedna možnost je, že se začnu naplno věnovat tomu, co teď dělám při škole (renovace kůže), což samozřejmě celej život dělat asi nejde a hlavně pak jsem bez vejšky a druhá možnost je vejška, ale prostě nevím co. nepřijde mi rozumný se nějakym způsobem pokoušet matiku doučovat, protože za a) mam tak velký mezery, že by to bylo asi hodně náročný a za b) když v ní jsem podprůměrnej, nemůžu bejt v tom oboru nikdy dobrej. když to řeknu naprosto jednoduše (asi tak jako "chci bejt astronaut nebo popelář"), tak nejradši bych se viděl na projektaci a konstrukci nějakýho automobilovýho prototypu nebo dělat v nějaký automobilový manufaktuře apod., protože jsem poměrně zručnej, mám dobrou představivost a jsem tak trochu perfekcionalista. ale to je mi teď k...

díky za každej názor a nápad
3x Renault Safrane Hartge Biturbo

SubTera

Re: Vysoká škola - poradte

Příspěvek od SubTera »

Ja jsem studoval to, co nikdy delat nebudu (napred politologie a pak marketing), ale podobne jsou na tom i moji byvali spoluzaci z gymplu. Dneska je honba za titulem naprosto obvykla diky dostupnosti vzdelani. Nicmene jsem se chtel zeptat, proc bys nemohl dal pracovat v kuzi nebo pak delat v kozedelnim prumyslu spojenem s automotive? Byt cely zivot remeslnik a nutno dodat, ze kvalitnich ubyva, jel na sebe a byl svym panem prece ma porad neco do sebe. Nebo je druha moznost, ze budes pracovat pod silnou spolecnosti a budes doufat, ze uplatnis svuj potencional a neskoncis jako nandavac kuze do stroje. Predpokladam, ze po praci v TPCA, kde se ani s kuzi zarucene nepracuje, asi netouzis. Ale napr. pro Hyundai dodava sedacky ceska firma sidlici na Morave, ale jen Tvoje reference na vyssi post asi stacit nebudou. No nic, sorry, ze jsem ti neodpovedel na skolu, ale spis Te zkusil navest - cili zkus se treba podivat na CVUT nebo TUL, jestli maji obor s jedno/dvou semestralni matikou, kterou za pomoci kozaty uchvaty blondatky spoluzacky jednoznacne zvladnes a urcite uspesnym absolvovanim zvysis svoje sance na trhu automotive a treba i designu.

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

pokud ses podprumernej v matice tak to nemusi byt na zavadu, lidi co sli na vejsku a nemeli paru o integralu a derivaci, to dali mnohem lip nez ostatni, lip jim sedla ta metoda vyuky, muzes zkusit v letnim semetru jit na nejakou entry level prednasku na vybranou vejsku -sou verejne a dostupne pro kazdeho, bez ohledu na to, jestli tam studujes nebo ne a uvidis ze to treba neni tak homo jak si myslis

kony5

Příspěvek od kony5 »

:D :D V létě mu tu bude prd platný :D

". teď je ale nejvyšší čas se rozhodnout co dál, protože letos maturuju a termíny příhlášek na vejšky končej."

kubbi

Příspěvek od kubbi »

Pokd chceš jít na technickou škou, tak matika není jen v předmětu "matika", ale prolíná se do celého studia. Např. konstrukce není nic jiného, než počítání, čtení z tabulek a zase jen počítání. To, že jsi na matiku na střední lama neznamená, že by jsi to nemohl na vysoké začít chápat. Většinou na vysoké začínají matiky někde na učivu 3. ročníku střední a rychle vše zopáknou, vysvětlí, proč se to zrovna takhle dělá a popř. doplní novýma informacema. Ta těžší matika začíná až v druhém semestru, takže máš celý první na to se "aklimatizovat".

semysak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od semysak »

tak letni semestr zacina napr. na cvut fel v praze 13.2. coz uz bylo, termin podani prihlasek je do 31.3. takze si myslim ze by to mohl stihnout,

http://www.fel.cvut.cz/education/harmonogram.html" onclick="window.open(this.href);return false;

to ze ma neco v nazvu slovo "letni", nemusi nutne znamenat, ze to zacina prvni letni den a posledni letni den konci ...

kony5

Příspěvek od kony5 »

tak to se omlouvám :hlazeni :wink: ... sem myslel že když je něco letní tak je to létě :D a ne v zimě :D a je to přesně naopak :lol:

Fizzbiker

Příspěvek od Fizzbiker »

zimni zacina v zari a konci v prosinci
letni zacina v unoru a konci kveten/cerven

co aplikovany design v ostrave? tak nejak se to
jmenuje delaji tam ty studentsky kaipany....

dalsi moznost je dudelat skolu ktera ti umozi slusne se zivit a auta mit jako konicek...

Hemi.cz

Příspěvek od Hemi.cz »

fizzbiker: Jestli myslíš průmyslový design na všb...tak ano,učí se tam průmyslový design...ale kaipany dělala jiná fakulta,a k nám se ani nedoneslo,že je něco takového na škole...na navrhování designu si nabrali externisty místo sudentů designu na stejné škole...co na to říct :D

A k Průmyslovému designu jako oboru:První 3 semestry máš stejné pro všechny obory fakulty strojní, takže matika,technologie,fyzika,statika,dynamika,pevnost/pružnost,mechanika tekutin a podobne. to,že nedáváš matiku na střední,neznamená,že to nebudeš dávat na vysoké.Tady nám to vysvětlili ještě raz a přístup byl takový,jakobysme to nikdy neviděli.

Ale jinak k Tvému dotazu...na konstrukci v automobilovém průmyslu nebo cardesign bez školy zapomeň :wink: Já mám průmyslový design za sebou a dokončuju konstrukci,a myslím si,že i tak sehnat v tomhle flek nebude pohádka :roll:

bóďa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bóďa »

díky za odpovědi. abych to uvedl na pravou míru, po tom dělat v nějaký fabrice s kůži nijak zvlášť netoužím. moje práce je docela vzdálená od klasického čalounictví a její užití ve výrobě je naprosto minimální. je to ale práce, do které bych se plně pustil, pokud bych nešel na vejšku a to z několika důvodů, jeden z nich je například to, že už jsem do toho hodně investoval a mám v tom oboru dobrý znalosti, kontakty atd. zaměstnávat bych se nikde rozhodně nenechal.
pro všechny situace je ale dobrý mít udělanou vejšku v případě jakýkoli nutnosti nechat se zaměstnat.
přesně si říkám to, co tu někdo psal, že matika prostě nebude jen v předmětu "matika". nevim no, pravdou je, že mi chyběj z matiky základy, protože se nám vystřídalo x učitelů třeba za jeden rok a od tý doby prostě netušim a ty věci mi chyběj v další látce, takže když se bere něco uplně novýho, kde není potřeba asi tak nic z předchozích let, tak to dávám. jenže na těch třech školách, z kterejch jsem tak nějak vybíral (VUT Brno, ČVUT, TU Liberec) jsou myslim příjímačky z matiky a to bych asi určitě nedal a pokud náhodou jo, tak si říkám, jestli by nebyla ztráta času tam chodit rok a pak se nechat vyhodit, když za tu dobu bych mohl udělat mnohem efektivnější věci.

ohledně toho designu si samozřejmě nemyslím, že bych mohl něco takovýho dělat bez školy. mluvil jsem o tom, že na tyhle školy se asi nemám šanci dostat, protože jsem se tomu dosud nevěnoval, tak jak se tomu věnujou a připravujou se lidi, co na tyhle školy plánujou jít. navíc nevim, kam bych měl jít, abych se mohl následně realizovat v automobilním odvětví
3x Renault Safrane Hartge Biturbo

m.artty
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od m.artty »

Jsem na ČVUT na stavebce. Matiky jsou v BC studiu jen 3.

Matika 1 - stačí znalosti z gymplu, pokud nejsou, není zas takový problém se je doučit
Matika 2 - navazuje na matiku 1, takže pokud se člověk naučit, tak nic víc nepotřebuje
Matika 3 - celkem nová látka, která se učí asi jen na vejšce

Sice v ostatních předmětech se též počítá, ale tam si člověk vystačí povětšinou s násobením a dělením :lol: Tam je to spíš o tom, znát vzorce.

Jen nevim, jak by ses s touhle školou uplatnil v automobilismu... leda tak stavět garáže spek
Současnost: Kadett E 2,0 GSi cabrio & Calibra 2,5 V6 & Omega B 2,5 TD
Minulost: Astra F 1,7 TD, Astra F 1,4 16V sedan, Kadett E 1,6 cabrio, Kadett E 1,6i cabrio, Golf II 1,6D, a pár Kadet na díly

xciba

Příspěvek od xciba »

asi by se pro tebe hodila CVUT stroji a nejaky sikovny obor tam..mlada ma matiku viceme to co pise marty a jinak je tam dost kresleni typu DG ale doporucuju mit zaklad fyziky jinak tam snad skoro ani nema cenu chodit:D :lol:
a na FEL tam jsem ja uz jsem potkal 4 matematiky za 2 semestry a to algebru,analyzu,logiku,pravdepodobnost..
Vauxhall omega 2.5V6 ->VXR edition -> crazy omega https://www.youtube.com/watch?v=cd65a5H3yHI -> MV6
Ford Fiesta ST150
Golf VI GTI

MartyCZe

Příspěvek od MartyCZe »

V UL je na UJEPu obor architektury a desingerství, kde je to dělany docela pohodově, z přednášek dostáváš základy a zaroven celej semestr pracuješ na vlastní práci, kterou v závěru předvedeš. Takže tam se meze nekladou.
Jinak já taky řeším tohle dilema. Většina spolužaku co nevědí tak jdou na VŠ typu Fylozofie apod. Defakto obory kam choděj, protože nechtěj makat. Ja asi zkusim tělovychovu, ale ještě uvidím.
Jinak nevim teď kde v přesně ale někde v ČR je VŠ, kterou tady drží mercedes a jsou tam obory přimo určeny s tim co potřebujou, aby jejich zaměstnanci znali. Kamaraduv tata ma tuhle školu za sebou tak se ti zeptam kdybys měl zajem.
Škoda RAPID 1.2 TSI 77kw
Škoda Fabia I. - Hromada Technických Problémů :) - bejvávalo :/

hugovaltr

Příspěvek od hugovaltr »

jelikož jsi na gymplu, tak bych určitě zkusil někam pokračovat. gympl sám o sobě ti nedává žádnou kvalifikaci, je to v podstatě jen přípravka na vysokou. a když to nezkusíš hned, budeš si jednou nadávat, protože případně později to bude mnohem obtížnější. nechat toho a vrhnout se třeba do té kůže můžeš vždycky.
já jsem při výběru vysoký uvažoval hodně podobně jako ty, jen bez designu :D . takže volba byla jasná: ČVUT (za mě navíc bez přijímaček). nic jiného neznám, takže nic jiného doporučit nemůžu. nic méně vzhledem k tomu, že jsem své 6ti leté působení na fakultě strojní oboru dopravní a manipulační technika loni úspěšně ukončil si myslím, že vím o čem mluvím. matika tam je, ale nemyslím si že je to něco nepřekonatelného. sám sice říkáš, že jsi v matice podprůměrnej, ale na gymplu... jak bylo zmíněno výš, všechno se probírá od úplného začátku, jen velice vyjimečně jsem slyšel "to znáte ze střední školy". víc než nějaká šílená inteligence, nadání a donesené znalosti je potřeba poctivost, pracovitost a odhodlání. jeden citát říká, že k abslovování je třeba mít ocelové nervy a olověnou p*del a podle mých zkušeností je to pravda.

takže abych to shrnul. rozhodně bych se matiky nebál, třeba to bude chtít ještě trochu víc úsilí, ale dá se to. a pokud se chceš uplatnit v oboru, bez školy to nejde.

P.S. bez "školy" nebrat obecně. moje zkušenost z pohovorů je taková, že diplom slouží jen jako pozvánka na pohovor. pak letí ze stolu a přijde nepokrytá zkouška znalostí (testy všeho druhu, interview v příslušném cizím jazyce, případně osobní prohlídka diplomové práce, atd.) teda neděje se to v 100%, ale u firem, které za to stojí ano (pokud tam nejsi přes protekci, nebo to neni škoda-auto, kam momentálně berou co má ruce a nohy :D ) - tím chci naznačit že vybrat školu kterou jen tak snadno projdeš se ti nemusí vyplatit protože "druhá strana" je bohužel zná taky...

tolik moje zkušenosti, trochu jsem se rozepsal, takhle v noci. tak přeju dobrou volbu a hodně štěstí do budoucna 8)

T.i.m.u.r
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T.i.m.u.r »

Já, protože matika mi na gymplu šla tak nějak sama, jsem si vloni na Tvém místě zvolil peklo jménem Matematicko-fyzikální fakulta UK - obor Obecná matematika. Ale je to nehorázná šílenost; prostě mě to převálcovalo, takže se chystám začít znova někde, kde, když už nebudu dělat jenom čistou matiku, tak budu mít aspoň blízko k tomu co mě baví, tedy k dopravě. (hlavně auta, ale začínám se zajímat i o vlaky) takže to řeším přihláškami sem:

ČVUT - Fakulta Dopravní - Technika a technologie v dopravě a spojích
ČZU - Fakulta Technická - Automobilová a silniční doprava

Z ČVUT bych něco uměl a ze Zemědělky by to sice asi nebylo tak slavný, ale měl bych ten titul.
Tak uvidíme, jak to nakonec všechno dopadne,...

EDIT: Ještě mě tak napadlo; někde jsem četl, že se dá jít studovat do Boleslavi do Škodovky nějaký management, nebo co, tak třeba to ještě,...
r.v.: 1974 - 55HP/80Nm

(Štukatérské, sochařské, restaurátorské práce - praxe více než 30let)
www.stukater.wz.cz

Lukazkiss
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukazkiss »

S tou ČZU bych to bral s rezervou. On si každý říká "hnojárna", ale zrovna její Technická fakulta opravdu úroveň má. Je poptávka přímo od firem na její absolventy, nadaní studenti dostávají stipendia-třeba i na studium na prestižních školách v USA. Mnoho z pedagogů jsou jedni z největších kapacit ve svém oboru, jsou členy vědeckých institutů a laboratoří, dostávají granty na výzkum, vydávají publikace atd, atd. Samozřejmě někteří učí i na více školách zároveň, právě i třeba na zmíněném ČVUT. Jinak, ale nevím to přesně, zrovna zmíněný obor, dle statistik, udělalo z více jak 400 lidí, přijatých v do prvního ročníku, asi 40lidí Bc.

Odpovědět

Zpět na „Pokec“