Odlehčená klika i setr

Vše o úpravách motorů a vyfuků.

Moderátoři: Fáboš, Bohuš, Kane13, Ritchma, Libor12, Tom_

Odpovědět
jolik

Odlehčená klika i setr

Příspěvek od jolik »

mám navíc kliku na své autí s kterým jezdím denně,mám odlehčit i kliku? na setrváku už se pracuje,jedná se o 2,0 DOHC kterému nechám seriové vačky a dám upravenou hlavu. Je na odlehčení kliky spešl postup? :wink: možnosti které mám:fréza
soustruh
cnc
1 100°C
vyvažování
Vento GTI 150+

blázen
Kontaktovat uživatele:

Re: Odlehčená klika i setr

Příspěvek od blázen »

podle mě je odlehčení blbost, klika je pro něco vyvážená
ted smrdím po naftě :-)

podporuji: http://www.neo2011.cz/

kentoya

Příspěvek od kentoya »

i kdyby jsi měl extra znalosti a věděl kde odebrat a věděl jak dovyvážit, tak stejně z kliky dostaneš dolů kilo a když budeš moc dobrej tak dvě, a to vše za cenu, že už ta klika nepůjde přesně dovyvážit, (prostě je to risk), raději kup lehčí kované ojnice, odlehči setrvák nejlépe vyměn za nějaký lehčí jeho zakoupením, aby jsi ho náhodou neodlehčil moc, a odlehči hlavní řemenici, kliku nech být jen ji znovu vyvaž, jestli máš tu možnost
IQ sice stylingem nenahradíš, taboo ti ho taky nezvedne, ale dokáže rozšířit brutálně obzory :D
http://www.odtahove-sluzby.cz

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza 2.0 16v »

kliku bych nechal bejt,pokud používáš zbytek klikovýho mechanismu seriovej -na klice jsou totiž vývažky o určité hmotnosti,které působí jako protizávaží ojnicím a pístům a tím eliminují radiální zatížení ložisek -pokud jsi schopnej modelář třeba v systému pro/e,namodeluj si klikovku,ojnici a píst a nech si proběhnout analýzu mechanizmu na zatížení klikovýho ložiska -je zajímavý jak s esíla mění,pokuď změníš, byŤ jen málo hmotnost vývažku, nebo třeba pístu... na motor, kterej používám denně byhc si odlehčenou kliku nedal...

v opačným případě ano -soutěžní motor, lepší ojnice a písty, a tak byhc nechal udělat i kliku...

jolik

Příspěvek od jolik »

Kentoya:z toho dovyvážení mám strach,klika je moc klikatá :D ,asi zustanu u setrváku,bud ho budu mít ze železa,nebo origo odlehčený,nebo koupený 4kg-7kg,uvidím jak dopadne výroba.kované ojnice nebudou,alespon zatím,jdu cestou nejlevnějších uprav motoru,aby mi vždy zbylo na udržbu :oops:
Vento GTI 150+

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

Na kliku vůbec nesahej a pokud používás auto k dennímu ježdění tak setrvák neodlehčuj. Má to dva důvody. O trochu vyšší otáčky volnoběhu a neschopnost se plynule rozjet.

jolik

Příspěvek od jolik »

na kliku šahat nebudu :oops: ,setr odlehčovat nebudu,zatím si ho nechám udělat,zvážim ho a vyzkouším,díkes :wink:
Vento GTI 150+

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

Ještě malé doplnění. Na sériovém setrvačníku je použita ve většině případů ne moc kvalitní ocel s nízkou pevnosti v tahu. Takže s tím ubíráním opatrně. Spíše se zaměř na druhou stranu motoru. Řemenice,přerozdělení výkonu na ne atd.

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

seriový bych neodlehčoval,koupil bych nějaký lehčí.. :roll:

jolik

Příspěvek od jolik »

L12 na druhé straně není nic co bych mohl změnit,krom kola vačky které už se vyrábí,řemenička altíku je moc malá,kolo servopumpy je lehké řemenice na klice je taky zanedbatelná.Autí mi jezdí jak čiplá Oktávka,to je slabé :( Mám změřený usek kde mám maximálku 205km/h a chci tam mít 235km/h,pak budu spokojený :D ,mám připravené svody s term.páskou,hlavu v přípravě na leštění a upravou ventilu(ještě nevím jestli hlavu snižovat).
Vento GTI 150+

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

No pokud přemýšlíš o takovýchto úpravách,servořízení bere cca 2klokany. To samé klima. Myslel jsem přerozdělit výkon. Mužů Ti poskytnout vzorce pro výpočty. Zkusmo bych hlavní řemenici zmenšil o 5mm.

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

o té klimě dost povhybuju stěma 2ma klokanama.. jelikož když ji pustím na 160k V6 tak auto zleniví a docela znatelně

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

Souhlasím s tebou.Klima je co typ auta jiná. 2 jsou tak obecně,může to klidně být i 6.

elviiis

Příspěvek od elviiis »

řekl bych že klima žere už jen tím že tam je ... navíc je těžká... ale u auta ne denní ježdění bych si jí tam určo nechal... servo po městě se též šikne... myslím že to chce turbo...jinak s těma 235to bych řekl že je na NA 2.0 ve ventu tak s kopce...
TOYOTA CELICA CARLOS SAINZ 2.0 TURBO 4WD 153KW 1992 = funny
Skoda Ochcavia f kombajnu f metle na hlinach a i kliiimu ma a samozrejmne hagusy 81KW = daily

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

s tím kolem vačky nevim nevim..seriový 16V od VW jsou hodně citlivý na jakejkoliv zásah do časování vaček a konstrukce vejfuku (pokud to není již dělaný potrubí od začátku do konce)..jakákoliv změna vede k horšímu

vidím to na kámošově 16v -již několikátej kus... nějakej závodník šoupnul rozvody o zub dozadu a auto mělo volnoběh jak nějaká sekačka,ve spod nejelo, ve vršku skoro stejně jak serie...

jinak klima- nechla byhc jí tam, stejně se točí jen řemenice,kterou s kompresorem spojuje většinou elektromagnetická spojka - sice to jsou KG navíc , ale v některých případech tam kompresor musí zůstat,protže plní cei napínaku...

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 20 úno 2012 14:05, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

jolik

Re: Odlehčená klika i setr

Příspěvek od jolik »

Klima mi brzdí autí jen při rozjezdu,při vysokých otáčkách to nepoznám,ale když jedu rychle tak ji vypínám,v autí samo zustane v těch hicech to je mazec-bez kl :roll: .L12:na servo jsem nepomyslel :oops: .Elvis: nemám kameru na tacháč,ale proti proudu řeky 227km/h pak mi vjela filcka do pruhu :shock: .Ital:klima musí zustat :wink: .Taboo:musím si to přečíst znovu,intake manifold a vyfuck na tom se bude pracovat a štelovat,předstih asi nemužu měnit.
Vento GTI 150+

Kulisek
Kontaktovat uživatele:

Úprava

Příspěvek od Kulisek »

Ahoj Joliku hele kdysi se kolem toho tolik nekecalo prostě jses přes zimu zavřel do garáže a na jaro jsi se postavil na dráhu a jels to si budou pamatovat ti co jezdili okruhy se Š 130LA (totalitní režim)jinak já ji měl a výkon 130koní a točila 8000ot/min.Samozřejmě vše se odvíjí od toho na co ten motor bude požívaný.Možná že už teď jsi na maximální hranici pro tvůj daný účel,ale možná né,a řeknu ti že to neví nikdo na světě hold pokud to neuděláš tak to nepoznáš toď staré heslo.Jinak já jsem zastáncem úpravy ojnic kliky pístní čepy písty atd atd.Stačí vše pečlivě svážit ojnice určitě odlehčit jdou na kliku bych nesahal jen převážit,hlavu bych snížil jedině za použití jiných vaček+načasování totéž,kanály slicovat.Prostě vše se točí kolem účelu a peněz,ale vím že ta mravenčí práce odlehčování a převažování má být na prvním místě a pak nastupuje A/F nejlépe vše najednou.A tak jak někdo psal že by se věnoval jen A/F tak to je blbost to je přesně tak jak to dělají mladí teďka jen načipovat a jezdit.

Ten tvůj motor jde udělat na špici na 265PS atmosvéra ale musíš mít hodně peněz a viděl jsem ho.Jezdil jsem ve felicii 1,6 a měla 190PS atmosvéra a převodovka Hevland.Joliku makej hoj

MarauderZ28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarauderZ28 »

Libor12 píše:Na kliku vůbec nesahej a pokud používás auto k dennímu ježdění tak setrvák neodlehčuj. Má to dva důvody. O trochu vyšší otáčky volnoběhu a neschopnost se plynule rozjet.

ale prdy vrdy - tohle moudro jsi vzal kde ...

já dal na 2,5 setrvák z 1,8 co je skoro o polovinu lehčí otáčky nestouply neb to asi dorovnala ecu a rozjezdy sorry to už je fakt píčovina byly naprosto plynulý, jedinný co sem pozoroval bylo, že když sem brzdil motorem nemělo to takovou účinnost ....
Chevy Camaro Z28, LT4 383cui, Powerdyne supercharger, Edelbrock nitro etc. & Chevy Impala SS, LT1 350cui, K&N intake, Hooker exhaust etc. & Chevy Corvette C5 Z51

"forget the gym, Camaro has all the muscle you need"

Libor12
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Libor12 »

MarauderZ28 píše:
Libor12 píše:Na kliku vůbec nesahej a pokud používás auto k dennímu ježdění tak setrvák neodlehčuj. Má to dva důvody. O trochu vyšší otáčky volnoběhu a neschopnost se plynule rozjet.

já dal na 2,5 setrvák z 1,8 co je skoro o polovinu lehčí otáčky nestouply neb to asi dorovnala ecu a rozjezdy sorry to už je fakt píčovina byly naprosto plynulý, jedinný co sem pozoroval bylo, že když sem brzdil motorem nemělo to takovou účinnost ....
co má ecu společného se setrvákem? Asi jsi mě špatně pochopil. Ne že by si sám motor přidal otáčky,ale jelikož se chod na volnoběh zhoršil(kolísání otáček,motor 1.8) protože odlehčeny měl jen 1/4 hmotnosti původního tak se musely zvednout otáčky zhruba z 850 na 1000. Neschopnost plynule se rozjet,nebo spíše vždy s otáčkami u 3000. Už to nebylo takové jako s původním.

kentoya

Příspěvek od kentoya »

MarauderZ28 píše:

ale mělo by to mít větší účinnost, pokud se nepletu
IQ sice stylingem nenahradíš, taboo ti ho taky nezvedne, ale dokáže rozšířit brutálně obzory :D
http://www.odtahove-sluzby.cz

david 136

Příspěvek od david 136 »

ono to odlehceni setrvaku je dost rozebirany tema ale jeste sem nevidel aby se nekdo na necem schodnul, nekdo kdo to ma tak rika ze pohoda, dalsi rekne ze to udelal ale ze by priste raci nechal seriovej atd. u kazdyho auta to bude asi trchu jiny ale kde se skryva pravda :?
kamos mel odlehcenej setrvacnik na facku a rozjezdy uplne normalni a chod motoru taky normal...akorad lepsi reakce na pridani plynu pri volnobeho, pri jizde nevim nevim jestli to nejak vyrazne pomuze
ono je potreba na tom motoru udelat trochu jiny veci a takovej setrvak nebo remenice je pak jen cast z celku
taky sem o to uvazoval ale nakonec z toho seslo protoze sem o tom schanel dost informaci a zjistil sem ze pri jinak temer seriovem motoru to nijak nepomuze spis naopak

Owner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Owner »

No tak cim bude ten setrvak lehci..tim se do nej ulozi min setrvacnosti...a tim padem se nabrana setrvacnost i rychleji vycerpava, ale zase rychle nabira - coz je podle me to podstatne pro tunink :D
Ted se staci zamyslet nad tim - proc je tam ten setrvak...a zjistime co tim ztracime a co ziskavame :D

mozna taky trochu kecam :D

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

jeden člen FBK měl na svý 1.6 tce bravu odlehčenej setrvá -volnoběh mu spadnul o 100 ot /min a občas míval potíže s jeho udržením..řj to prostě neukorigovala -nebylo to v jejich silách

jinak známej motorář tvrdí setrvák co nejlehčí - samozřejmě s přihlédnutím na použití motoru a možnostech řj uřídit volnoběh

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

honza 2.0 16v píše:jeden člen FBK měl na svý 1.6 tce bravu odlehčenej setrvá -volnoběh mu spadnul o 100 ot /min a občas míval potíže s jeho udržením..řj to prostě neukorigovala -nebylo to v jejich silách

jinak známej motorář tvrdí setrvák co nejlehčí - samozřejmě s přihlédnutím na použití motoru a možnostech řj uřídit volnoběh
je logické že s lehčí rotační hmotou setrvačníku klesnou otáčky,neb motor má méně setrvačných sil mezi cykly.. setrvák má v seriovém stavu hmotnost takovou,jakou daný motor potřebuje,aby udržel bezproblémový volnoběh.. jeho odlehčování mi přijde jako vyhozené peníze, nebezpečí roztržení a potíže s volnoběhem.. to budou asi jediné body,ktere se mohou znatelně projevit

honza 2.0 16v
Kontaktovat uživatele:

ještě k tomu mýmu příspěvku dodám, že po odlehčení setrváku auto zajíždělo naprosto stejný časy na 1/4 míly jako před odlehčením..takže u některejch slabších motorizací to jaksi nemá cenu...

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 20 úno 2012 14:06, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

jolik

Příspěvek od jolik »

muj origo setr má něco kolem 10kg,ten co budu mít bude vyrobený z kusu železa (vhodného k tomu učelu) o váze zhruba 7kg,čekám od něj lepší rozjezd a lepší přeřazení-pak zkrátím řazení. :wink:
Vento GTI 150+

blázen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blázen »

jolik píše:muj origo setr má něco kolem 10kg,ten co budu mít bude vyrobený z kusu železa (vhodného k tomu učelu) o váze zhruba 7kg,čekám od něj lepší rozjezd a lepší přeřazení-pak zkrátím řazení. :wink:
čekej to,že na voze nepoznáš nic :wink:

Taboo

Příspěvek od Taboo »

Smazano
Naposledy upravil(a) Taboo dne 20 úno 2012 14:06, celkem upraveno 1 x.
IQ stylingem nenahradis.

Odpovědět

Zpět na „Tuning motoru + výfuky“