Samozřejmě se poruchovost traduje u starších aut XJ (do 94),o novějších modelech jsem toho moc neslyšel,ale obecně: poruchy to chytá v útrobách a strašně blbě se lokalizujou takže i když třeba díly budou levnější... najít závadu není jednoduchý a samozřejmě ani levný protože to může v servisu strávit i poměrně dlouhou dobu. A při sazbách co servisy mají na hodinu... Asi tak. Bacha na korozi,záruku na tohle výrobce nedával.

Pokud jde o nejčastější závady tak jsou to: poškozený výfuky,vadný imobilizéry,netěsnosti chladícího systému,praskaj hadice chlazení, praská pojistka u ventilátoru,vadná těsnění hlav válců,vadná palivová čerpadla a taky vybitý akumulátory. Má to navíc slabou boční ochranu kastle takže boule a promáčkliny taky nejsou nic vyjímečnýho.

A abych nebyl sketa tak sáhnu i do svědomí bmw a u sedmy to je zejména vybitá baterka,nefunkční centrály na DO (klíče),u 728i se rychle opotřebovává spojka,nemoc nadpoloviční většiny E38 jsou displeje v budíkách a MIDu (rozsypanej čaj),prostě jsou nečitelný. Praskaj žárovky v zadních lampách,po těch letech se ozývají všechny pohyblivý součásti interiéru (rolety,lámání sedadel) u nichž odcházejí ozubená kolečka nebo šneci protože to je z plastu. Extrémně drahý na opravu jsou přední nápravy který taky jsou velmi choulostivý. Oproti E32 má 38ma hlučnější podvozek,myslím že není tak komfortní,je spíš sportovnější. E32 hnily, E38 nikolivěk,pokud narazíš na kousek s korozí (prahy,lemy zadních blatníků,rohy pod zadníma lampama...) tak to bylo prcaný a jdi od toho. Dost často se řeší haluze v elektronice,třeba furt svítí kontrolka airbagů (vadná plotna v sedáku),častým jevem jsou vadný spínačky,sem tam se objeví vada automatů nebo jejich řídících jednotek. U jaguarů ti neřeknu který je nej... ale u E38 je nejlepší volbou 740i - slabší verze nemají nijak oslňující výkony a silnější 750i je vcelku zbytečně drahá na provoz a o tolik výkonnější není. A jestli brát M60 4.0 nebo M62 4.4...? Tak to by zajímalo i mě,nevím proč zvýšili objem válců když všechno ostatní (krouťák,výkon) zůstaly stejný. Jistý jen je že bez Vanosu stará M60 trochu víc chlastá,ale jinak nevím. Každopádně ale jdi po autech s co největší výbavou abys nebyl jako já a ve finále tě sralo že jsi nedal o desítku víc za plnou palbu. Obecně platí že nejlepší jsou highline verze,druhou dobrou volbou jsou individual a ty ostatní... no to už je na dnešní dobu celkem obyčejný auto který ničím neoslní protože doba kdy byly xenony novinkou,kdy LCD v opěrkách hlavy byly snem... ta doba je prostě pryč. Mno ale i bez výbavy nebo s nějakou horší... svezení je v tom parádní.

A dost často narážím u inzerátů na slova PLNÁ PALBA nebo MAXIMÁLNÍ MOŽNÁ VÝBAVA - věz že to je blbost až na půdu. A nejlepší je když tohle čtu a pak koukám na fotky a ono to nemá ani digiklimu,ani nevidím barevnej displej v palubce a dokonce to třeba nemá ani telefon. Když prolezeš zmíněný bmwfans.info tak tam můžeš vidět co všechno se tam dalo dát. Ale nikdy to v tom nenajdeš vše. Taky existujou šílenci kteří prostě shání a dovybavují si auto příplatkovou výbavou z bouraček nebo vraků na díly,ale je to dost drahá sranda a taky to vyžaduje nemalý znalosti,ono třeba zabudování TV a navigace je tak těžká věc že jsem se na to vykašlal. A i lidem co to umí a mají k tomu všechno co je třeba to trvá celý víkend.
Shrnu-li to tak je sedma technicky vyspělejší,spolehlivější,má lepší jízdní vlastnosti,je v ní víc místa a díky většímu rozšíření není tak těžký na ni něco sehnat. Prostě já bych šel do ní,jaguar je krásný auto a rozhodně vyjímečný ale je otázka jestli stojí za možný velký problémy co může přinést.

BMW E21 318i M10B18 77KW '81, E36 Compact 316i M43B16 75KW '94, E65 735i N62B36A 200KW '01